Dětské kaše

Na trhu je velké množství instantních kaší určených pro malé děti. Zamyslely jste se někdy nad tím, jak a z čeho se taková kaše vyrábí, kolik přírodních živin a vitamínů z dané suroviny v kaši zůstane? Na kolik jsou pak tyto kaše zdravou přirozenou výživou vhodnou pro malé dítě a na kolik chemickou a obchodní záležitostí? Četly jste aspoň deklarované složení těchto směsí? A rozluštily jste podstatu a účinky všech uvedených ingrediencí? Zkuste to, v některých případech se nebudete stačit divit!
Proto vám doporučuji připravovat si pro svoje děti kaše doma z kvalitních surovin, které obsahují přírodní živiny, vitamíny a minerály a jsou tou nejlepší zdravou, přírodní stravou pro zdraví vašeho miminka.

Domácí dětské kaše lze připravit z následujících obilovin:

Výše uvedené obiloviny neobsahují lepek, lze je tedy podávat dětem mezi prvními nemléčnými příkrmy. Jsou velice vhodné pro starší děti a také rodiče. Tyto obilniny lze zakoupit v prodejnách zdravé výživy i v některých obchodech jako celá zrna, vločky, krupici a mouku. Všechny tyto formy lze použít k přípravě kaší.

Jak domácí kaši připravit

Kaše lze připravovat z celých zrn, vloček, krupice či mouky.

Na 1 hrnek, tj. 250 ml použijeme 1-2 polévkové lžíce zrn, krupice, vloček nebo mouky. Zrna vaříme až změknou, pro lepší stravitelnost i konzumaci celá zrna dětem rozvaříme. Krupici vaříme za stálého míchání cca 10 min, vločky a mouku cca 5 min.

Pokud chceme připravit kaši řídkou, aby ji dítě vypilo v láhvi, použijeme 2 hrnky vody. Kaše můžeme podávat se sezónním ovocem, bílým kvalitním jogurtem, omastit lžičkou kvalitního másla (nikoliv margarínů), osladit sladem, medem, ovocným cukrem nebo přírodním cukrem. Do kaše lze také přidat sušené kojenecké mléko.

Recepty na domácí kaše

Jáhlová kaše

2 polévkové lžíce jáhel, 1 hrnek vody, 1 jablíčko, trochu sladu nebo ovocného cukru, špetička skořice.

Jáhly spaříme a rozvaříme. Připravíme si jablečný kompot, okrájená jablíčka s cukrem a špetkou skořice krátce povaříme v 3/4 hrnku vody. Jáhly s kompotem smícháme a rozmixujeme nebo přepasírujeme přes sítko. Lze podávat teplé i studené.

Místo jablíčka můžeme použít banán, meruňky, švestky, lze také přidat lžičku kvalitního bílého jogurtu nebo tvarohu.

Pohanková kaše

2 polévkové lžíce pohanky, 1 hrnek vody, 2 lžíce kvalitního bílého jogurtu, trochu přírodního nebo ovocného cukru.

Pohanku rozvaříme a smícháme s ostatními ingrediencemi. Do kaše lze přimíchat ovoce.

Kukuřičná kaše

2 polévkové lžíce kukuřičné krupice, 1 hrnek vody, 1 jablíčko, ovocný nebo přírodní cukr.

Kukuřičnou krupici namočíme na 1 hodinu, pak vařit za stálého míchání cca 10 min. Smíchat s lehce povařenými oslazenými jablíčky. můžeme také přidat lžíci kvalitního bílého jogurtu nebo další ovoce.

Děláte to pro zdraví svých dětí

Domácí příprava kaší je složitější i časově náročnější, ale zato dává kvalitní základ dobrému zdraví vašeho dítěte.

Pokud máte dotazy k tomuto článku, chybí vám zde nějaká informace nebo nám chcete sdělit vlastní zkušenosti s tímto problémem určitě to udělejte, ráda vám odpovím či na toto téma „pokecám“ a určitě nebudu jediná, připojí se naše čtenářky a čtenáři. Věřím, že vám moje rady alespoň trošku pomohly.

Silvie

Výše uvedené informace jsem čerpala z knih, domácích lékařů a také z internetových serverů zabývajících se touto problematikou. Všem jejich autorům tímto děkuji.