V předchozím článku jsme si povídali o přípravě sladkostí se zaměřením na jejich kvalitu. Je na čase si uvést i nějaké recepty pro inspiraci. Ty pocházejí od šéfcukrářky Café Imperial Kateřiny Fornůskové…
1l smetany 33-35%
400 g čokolády (kvalitní) – podle chuti – např. 200 g hořké a 200 g bílé
100 ml cukerného rozvaru (připraví se v kastrůlku – do varu se přivede cukr smíchaný s malým množstvím vody tak, aby se nám vytvořila řidší kašička)
4 žloutky
Žloutky s cukerným rozvarem vyšleháme ve vodní lázni. Čokoládu (čokolády) rozpustíme ve vodní lázni. Vyšleháme šlehačku. Žloutky a čokoládu spojíme (příp. polovinu žloutků do každé čokolády). Postupně zlehka zamícháme smetanu.
Prokládáme střídavě tmavou a světlou vrstvu.
Tip: Dezert můžete připravit do skla, nebo využijete korpus (cca 300 g nastrouhaných sušenek a 200 g másla, jež smícháte a namačkáte do formy), na který dáte podle vrstev čokoládovou směs.
500 g tvarohu
200 g cukru krupice
Van. prášek 2 lžíce
2 vejce
200 ml smetany
1x lusk. van.
2 balení sušenek (cca 300 g)
250 g másla
Nastrouhané sušenky smícháme s rozpuštěným máslem a vytvoříme vymačkáním do formy korpus. Tvaroh, cukr, vanilkový prášek a vejce smícháme. Smetanu vyšleháme a přidáme do tvarohu.
Pečeme na 150 st. cca 30-40 min.
Tip: Hotový dezert můžeme ozdobit čokoládovými hoblinami.
Dobrou chuť!
Více receptů nejen na přípravu sladkých dobrot, ale i třeba pro zdravou snídani, najdete na www.bileplus.cz.