Vitamín E je hlavní v tucích rozpustný antioxidant v těle. Bývá často nazýván vitamínem plodnosti či potence, ale také vitamínem krásy. Nicméně to nejsou jeho jediné účinky.
ÚČINKY vitamínu E
I přes vynikající výsledky studií platí, že sami byste si nikdy vysoké dávky vitamínu E neměli ordinovat, obzvlášť pokud užíváte antikoagulační léky (warfarin, heparin, aspirin,…). Důvodem je zvyšující se riziko krvácení do mozku.
Stejně tak není vhodné bez dozoru lékaře užívat vysoké dávky vitamínu E při revmatickém nebo ischemickém onemocnění srdce, při chemoterapii a u pacientů s hypertenzí.
Užívání vysokých dávek vitamínu E se nedoporučuje ani před plánovaných laboratorním vyšetřením krve nebo před chirurgickou operací, rovněž z důvodu protisrážlivého účinku.
PŘÍRODNÍ ZDROJE vitamínu E
Vitamín E se vyskytuje zejména v rostlinných zdrojích, ale v menším množství se vyskytuje i v živočišných zdrojích. Nejbohatším zdrojem jsou nerafinované polynenasycené rostlinné oleje, hlavně z obilných klíčků a sójový. Dalším významným zdrojem jsou mandle, ořechy, naklíčená semena, slunečnicová a sezamová semena, pšeničná zrna, sója, mák, dále avokádo, každá zelená zelenina, špenát, řeřicha, salát, kukuřice, rýže, žloutek, máslo, mléko, maso savců.
DOPORUČENÁ DENNÍ DÁVKA vitamínu E
Denní doporučená dávka pro kojence ve věku 0-6 měsíců je stanovena na 3 mg; pro kojence 6-12 měsíců 4 mg;
pro batolata 1-3 roky činí 6 mg;
pro děti ve věku 3-10 let 7 mg;
pro děti od 11 let se doporučuje 10 mg.
Denní doporučená dávka pro dospělé muže činí 10 mg, pro dospělé ženy 8 mg, pro těhotné ženy se doporučuje 10 mg a pro kojící maminky 12 mg.
Některé prameny uvádějí i mnohem vyšší dávky, dokonce až 100 mg na den. Pro léčbu mnoha onemocnění se předepisuje 200 – 800 mg na den.
Pokud zvažujete užívání vitamínu E, je na trhu široký výběr potravinových doplňků. Jeho užívání je však vhodné předem konzultovat s lékařem.
Pro přepočet mezinárodních jednotek (IU) na mg platí, že 1 mg přírodního vitamínu
E = 1,49 IU.
Za zmínku také stojí, že při užívání vitamínu E se zvyšuje potřeba vitamínu A.
KUCHYŇSKÁ ÚPRAVA POTRAVIN s ohledem na zachování vitamínu E
Vitamín E je velmi citlivý na působení světla, kyslíku, tepla a vadí mu i dlouhodobé skladování. Např. při skladování načatého slunečnicového oleje při běžné pokojové teplotě po dobu 8 týdnů dochází ke ztrátě 100% vitamínu E. K významným, až 70% ztrátám dochází také rafinací rostlinných olejů a proto je tedy vhodnější volbou panenský, za studena lisovaný olej.
Při běžných kuchyňských úpravách potravin dochází ke ztrátám vitamínu E asi okolo 10%, zato při smažení a pečení jsou ztráty vyšší. Např. dušením, vařením nebo smažením kuřecího nebo hovězího masa přicházíme o 20-25% vitamínu E, při pečení asi o 60% a při dušení nebo pečení vepřového masa dokonce až o 85%.
NEDOSTATEK vitamínu E
Za normálních okolností by k hypovitaminóze nemělo dojít, neboť by množství vitamínu E přijatého ve stravě mělo být pro organismus dostačující. Příčinou nedostatku může být porucha trávení tuků, chronické onemocnění jater, některé vzácné choroby a dále hrozí riziko novorozencům s velmi nízkou porodní váhou.
Mezi faktory, které snižují hladinu a zhoršují vstřebávání vitamínu E patří například alkohol, tabák, léky snižující hladinu cholesterolu a krevních tuků, antikonvulziva (léky proti epilepsii a křečím), antacida (léky na snížení žaludeční kyselosti), minerální oleje, anorganické železo, isoniazid (antituberkulotikum).
Nedostatek se projeví zpravidla zkrácením doby přežívání červených krvinek, poruchou funkce vaječníků a varlat, může dojít až k neplodnosti. K dalším projevům patří poruchy nervů a svalů, poruchy chůze a snížení obranyschopnosti organismu.
PŘEDÁVKOVÁNÍ vitamínem E
Předávkování se většinou nevyskytuje, neboť je vitamín E v porovnání s ostatními lipofilními (v tucích rozpustnými) vitamíny relativně málo toxický. Při konzumaci denní dávky vyšší než tři gramy se však může objevit nevolnost, průjem, únava a svalová slabost a při dlouhodobém užívání vysokých dávek může dojít ke snížení krevní srážlivosti z důvodu zhoršeného vstřebávání vitamínu K.
ZÁVĚR
Pokud si ještě stále nejste jisti, zda máte dostatek vitamínu E, snad vám pomůže, že denní dávku vitamínu E si zajistíte například hrstí mandlí.
Tak ať jste zdraví, mladí, krásní a plodní! 🙂