Teplé večeře od pondělí do pátku

Každý z nás bojuje s časem, a tak připravit chutnou teplou večeři do půl hodiny, určitě oceníte. Zvláště po náročném pracovním dnu…

Časopis F.O.O.D určitě znáte. Vychází jako měsíčník a je určený pro ty, kteří rádi vaří jednoduše a s nápadem. A tak edice F.O.O.D vydala ve spolupráci s nakladatelstvím Mladá Fronta knížku Od pondělí do pátku Rychlé večeře do 30 minut. Autorkou je šéfredaktorka téhož časopisu, a maminka dvou holčiček Jana Vašáková.

Kuchařka nabízí recepty na polévky, saláty, ryby, pomazánky, masové recepty, ale také vegetariáni si přijdou na své. Chybět nebude ani sladká tečka na závěr.

S autorčinou pomocí si hravě připravíte teplou večeři, která vám nezabere spoustu času. Díky týdennímu nákupnímu lístku si také můžete všechno naplánovat dopředu a to hezky v klidu, takže vás pak nepřekvapí chybějící suroviny. 🙂

V publikaci najdete recepty na 13 týdnů. Myslím, že si vybere každý. Milovníci polévek, masa nebo vegetariáni. Teplá i studená jídla a pro děti také něco sladkého. Veškeré recepty jsou připravené ze sezonních surovin, což určitě oceníte a také pořizovací náklady jsou díky tomu levnější. U každého receptu najdete postup přípravy, seznam ingrediencí a také autorčin tip na různé vychytávky. Nechybí ani barevná fotografie hotového pokrmu.

Časopis F.O.O.D znám a občas si ho také koupím. Ráda se nechám inspirovat něčím zajímavým, a tak jsem byla na tuto kuchařku docela zvědavá. Stejně jako časopis, tak i tato kniha nabízí recepty ze sezónních surovin. Vyzkoušet si můžete nejenom českou, ale také středomořskou kuchyni. Pokud preferujete studenou večeře, nevadí, zkuste si jednoduše a rychle připravit oběd.

Líbí se mi, že recepty jsou připravovány ze sezonních surovin. Tím myslím také to, že tady najdete recepty rozdělené na čtyři roční období, jaro-léto-podzim-zima.

Uvařit si můžete třeba rychle a levně hráškovou polévku se slaninou. Jarní symfonií pro vaše chuťové buňky může být jarní mrkvový koláč nebo špenátový krém. Lehké pohoštění určitě zasytí a jídelníček zpestří italské slané muffiny, kuřecí prsa s limetkou nebo salát s kozím sýrem. V létě si uvaříme čerstvou rajčatovou polévku s pistáciemi, tresku se salátem nebo kuřecí prsa se zeleninou. Na zahradní párty zazáříte díky penne s tuňákem a kukuřicí, salátem s grilovaným sýrem nebo chřestovou polévkou.

Letní rychlovky, ze kterých nebude nikomu horko, potěší v horkých slunečných dnech. S létem se rozlučte stylově. Zapečené noky se sýrem a hruškami opravdu nemají chybu.
Podzim na talíři slibuje vydatná jídla, které zasytí a také zahřejí. Pečená dýně s klobásou, boršč nebo sendvič s rybou v těstíčku. Kuchyni provoní špagety po uhlířsku nebo omeleta s cibulí a pórkem.
Zimní speciality jako dýňová polévka, buřt guláš s paprikou a pomazánka z pečeného pstruha přijdou v tom chladném počasí určitě vhod. Vybírat můžete ze 65 receptů.

U každého receptu najdete na levé straně veškeré informace o počtu porcí, seznamu potřebných ingrediencí nebo jednoduše popsanému postupu. Na straně pravé najdete fotografii hotového jídla a s uvedeným časem, jak dlouho trvá jeho příprava.

Proč strávit v kuchyni spoustu času, když to jde i jinak? S kuchařkou Od pondělí do pátku Rychlé večeře do 30 minut, si jídlo připravíte rychle a přitom chutně.

 Vyzkoušela jsem

Dlouho jsem váhala nad tím, co z této kuchařky vyzkoušet, ale nakonec mě přesvědčila sama autorka, takže jsem vyzkoušela –

Drožďová pomazánka

Ingredience:

 

Jarní cibulku si nakrájíme najemno a orestujeme ji na oleji. Přidáme rozdrobené droždí a mícháme, dokud se nerozpustí. Na chvíli odstavíme z plotny a vmícháme mléko, přidáme vajíčka a vrátíme zase na plotnu. Dochutíme solí, pepřem a pažitkou. Zase mícháme, dokud není hotové vajíčko.

Odstavíme, přendáme do uzavíratelné nádoby. Ale nejprve necháme vychladnout, teprve potom uzavřeme. 🙂

Mažeme na čerstvé pečivo.

Autorka zde uvádí, že pomazánka vystačí na 4 porce. Nejde ale asi o moc velké porce. Kdyby byl muž doma, tak to na večeři pro nás všechny teda stačit nebude.

A proč jsem vybrala zrovna tuhle pomazánku? Ze školy na ni nemám zrovna dobré vzpomínky, a tak jsem chtěla vyzkoušet, zda tahle bude chutnat lépe.

Přeji všem dobrou chuť.