Školní stravování (včera, dnes a zítra)

Mnohým z nás při pouhém slůvku „školní stravování“ naskočí husí kůže na zádech, to jak si vzpomeneme na ty dlouhé a nikdy nekončící fronty na oběd, ale i polévky, bez kterých nám nebylo přísnými paními učitelkami dovoleno jít si pro druhé jídlo, a které tak bedlivě a úzkostlivě hlídali, abychom se najedli, vše snědli, i to, co nám nebylo zrovna dvakrát po chuti…Nyní se v našich šlépějích ocitají i naše malé ratolesti.

Ale jak to ve skutečnosti je s tím školním stravováním, bez dětské fantazie a zkreslování za pomoci svých vlastních dojmů a pocitů? Ač si to moc neuvědomujeme, hraje v životě dítěte školní stravování velkou roli, neboť školní jídelny jsou ideálním místem, kde by měly děti získat nejen vyvážený oběd, ale vytvořit si i správné stravovací návyky.

V České republice se nachází přibližně 9028 školních jídelen, které navštěvuje přibližně 1 610 000 strávníků, a to: v mateřinkách všichni, na základních školách pouze 78 % školáků, kde denní příjem potravy zahrnuje 60 %, a 58 % středoškoláků, kde je to pouhých 35 % denního příjmu potravy.

Vzhledem k tomu, že dětství je důležitým obdobím, kdy se vytváří jednotlivé tukové tkáně a z nich dále díky pohybu svalovina, mění se tělesný růst a složení těla; vyzrávají funkce jednotlivých orgánů, vyžaduje výživa specifický přístup ke každé osobě. Hlavní a nejdůležitější součástí výživy dětí by měly představovat hlavně bílkoviny tvořené z aminokyselin, podporující růst i dalších tkání.

Školní jídelny v minulosti

První náznaky školních jídelen se objevily po II. světové válce v podobě přesnídávek, podávaných všem dětem ve školách, a až poté začaly vznikat první školní jídelny. V letech 1953 až 1963 byly ustanoveny první odpovědné orgány za zřízení a provoz školních jídelen, které měly pevně stanovenou výši finančních norem na nákup potravin a poplatků za stravování včetně systému slev.

Vzhledem k tomu, že školní jídelny nebyly v minulosti součástí škol a se školami pouze spolupracovaly, vznikla funkce krajského inspektora školního stravování, jež pečoval o rozvoj školního stravování, zvyšoval kvalifikaci pracovníků jídelen, dohlížel na to, aby děti byly dobře a správně živené.

Školní jídelny v současnosti

Po roce 1990 se tyto jídelny staly součástí jednotlivých škol, kde každá z nich musí dodržovat systém náročných hygienických a výrobních postupů v souladu s českými a evropskými předpisy. Dozor nad činností jídelen a jejich dodržování postupů vykonávají orgány české školní inspekce, která vzhledem k počtu jídelen stihne zkontrolovat každou jídelnu pouze asi jednou za 3 až 4 roky.

Jídelní lístky

Jídelní lístky sestavují vedoucí jídelny ve spolupráci s vedoucí kuchařkou tak, aby odpovídaly zásadám nejen zdravé výživy, ale také technickým a personálním možnostem daného zařízení. Měly by být pestré, nápadité, moderní a odpovídat výživovým doporučením pro děti.

Školní oběd

Před nástupem do školy bychom měli dítěti předat základní stravovací návyky, a i když to nebude vždycky tak jednoduché, nepolevit a raději se obrnit velkou dávkou trpělivosti. Dítě, které jí všechno a moc si nevybírá, projde školním stravovacím zařízením bez sebemenších problémů a konfliktů. Ale jak na to?

Strava dítěte by měla být pestrá, obsahující dostatek důležitých látek, odpovídající množství energie, rozdělena do 4 až 6 denních dávek, a to: na hlavní jídla jako je snídaně, oběd, večeře; a mezi ně zařadit nejméně 2 menší svačiny. Nezapomínejte také na to, že by oběd měl pokrývat 30 až 50 % denního příjmu energie, a proto je velmi vhodné oběd rozdělit na dvě části tj. polévku a druhé jídlo.

Vzhledem k tomu, že významnou roli ve výživě dětí hrají rodiče, měli by naučit své ratolesti jíst co nejširší škálu potravin a pokrmů již od útlého věku, seznamovat je s novými chutěmi, aby se u dítěte postupně odbourával strach z nových chutí a pokrmů, které by mu poté logicky nechutnaly a které by odmítaly jíst ve školních jídelnách.

A čeho se vyvarovat?

Aby dítě jedlo zdravě a vyhledávalo podvědomě zdravá jídla, měli by tyto zásady dodržovat zejména jeho rodiče, neboť děti po vzoru svých maminek a tatínků mohou podlehnout i špatným stravovacím návykům.

Při společné konzumaci jídel by se měli jednotliví strávníci vyvarovat negativních komentářů, jež by mohli v dítěti vyvolat a zakořenit odpor k určitým druhům jídla. Nechce-li vám dítě něco jíst, prohoďte, jak moc vám to či ono chutná a podobných poznámek nešetřete. V jídelníčku dítěte se snažte omezit hranolky, sladká jídla, pizzy, knedlíky s omáčkami či veganské a makrobiotické pokrmy, které zásadně nepatří do zdravé výživy dětí.

Školní stravování

Školní stravování bylo a je dotováno státem a spotřební koš jídelen byl vytvořen dle hlediska jednotlivých potravinových komodit, na základě doporučených dávek živin. Díky tomu školní stravování přispívá nejen k prevenci rozvoje obezity, ale zaručuje i zdravý způsob výživy, který by měl zamezit nepravidelnému stravování dětí, nezdravému stravování dle jejich vlastního uvážení a hlavně by měl u mládeže nastavit systém zdravé výživy nejen v současnosti, ale i v budoucnosti, nejen ve škole, ale i v domácím prostředí.

SPV – Společnost pro výživu

Tato společnost byla v roce 1945 ustanovena jako společnost pro racionální výživu. Po druhé světové válce například zajišťovala potřeby výživy obyvatel, neboť hrozil nedostatek potravin. V dalších letech shromažďovala, zkoumala a šířila informace, názory o výživě a potravinách, podporovala výzkum v oblasti výživy, věnovala se problematice dietologie, výživě a zdraví obyvatel. I když na dnešním trhu existuje široký a dostatečný výběr potravin určených k výživě dětí, přec chybí nové trendy, jež by měřili příjem bílkovin v časném věku dítěte, a toho si je společnost pro výživu vědoma, a snaží se hledat tyto nové trendy.

Tato společnost pro výživu funguje v České republice již přes dvacet let a každoročně pořádá v Pardubicích třídenní konferenci na téma: „Školní stravování“.

Shrnutí

Školní jídelny jsou pro dítě ideálním místem, které dítěti zaručí pravidelnou, pestrou a vyváženou stravu, zamezí přístupu k nevhodným pokrmům, jako jsou např. hranolky z McDonaldu, a v dítěti zakoření správné stravovací návyky, které bude dodržovat i mimo školní stravovací zařízení.