Pohoštění pro hosty

Zvoní telefon, zvedám ho a v něm se ozývá: „Ahoj jak se vede, budete mít zítra čas? Přijeli bysme na kafe a popřát ti k tomu svátku…“ V tu chvíli mi hlavou probíhá, co jim připravím dobrého a nebylo by špatné vytvořit i něco jiného než klasicky dělám… No a tak přikládám pár receptíků, které u nás včera měly úspěch a zůstaly jen prázdné talíře a tácy. Vždy mám něco dobrého ke kafíčku, tentokrát jsem nestíhala a vhod přišla krabice zákusků. No, ale jinak jsem si pohrála a času tomu věnovala hodně… Výsledek stál za to.
Minipizzy ( někdo tomu říká šneci)
– listové těsto
– kečup
– šunkový salám nebo anglická slanina (kombinuji)
– plátkový sýr
– vejce

Z listového těsta vyválím obdélníkový plát, potřu jej kečupem, na něj rozložím po celé ploše salám – lze použít jakýkoliv druh a poslední vrstvou je plátkový sýr. Poté smotám do rolády (jako štrůdl), kterou rozkrájím asi na 2 cm tlustá kolečka a položím na plech s pečícím papírem. Potřu rozkvedlaným vajíčkem a dám péci na 240 stupňů. To tmavé na fotografii není spálené, je to anglická slanina 😀

Párečky v listovém těstě
– listové těsto
– tenké párečky
– kmín, sůl, mák
– vajíčko

Rozválím listové těsto a rádýlkem nakrájím pruhy tak 2 cm široké, kterými omotávám párečky (vzhled jak kremrole) , dám na plech s pečícím papírem, potřu rozkvedlaným vajíčkem a posypu kořením – kmín, sůl, mák, může být i sezamové semínko aj.

Rolka s hroznovým vínem
– šunka
– plátkový sýr
– pomazánkové máslo
– křen
– hroznové víno

Vezmu plátek šunky (čtverec), na něj položím tvrdý sýr, potřu pomazánkovým máslem, do kterého jsem vmíchala křen. Do prostředku vyrovnám řadu hroznového vína, je to cca 5 kuliček na tu jednu rolku a zamotám. Párátkem propíchnu v místě kde je hrozen vína a nožem nakrájím rolku na malé kousky – vznikne vlastně 5 chuťovek na párátku (podle počtu kuliček vína).

Okurka s česnekovou pomazánkou
To jsem vykoukla z Prostřeno a vyzkoušela.
– tvrdý sýr 20dkg
– šunka 5dkg
– 3 lžíce majolky
– 3 lžíce zakysané smetany
– sůl, pepř
– česnek
– salátová okurka
– cherry rajčátka na ozdobu

Sýr si nastrouháme najemno, šunku nakrájíme nadrobno, přidáme majolku a zakysanou smetanu a ochutíme kořením a česnekem podle chuti. Salátovou okurku okrájíme a nakrájíme na 2 až 3 cm kolečka, u kterých lžičkou vydlabeme prostředek, ale tak aby nám zůstalo dno. Potom naplníme pomazánkou a ozdobíme kouskem rajčátka.

Bagetka s bylinkovým máslem
K předchozí mňamce jsem opekla bagetku s bylinkovým máslem.
– bageta
– máslo
– bazalka

Bagetu nakrájím na kolečka tak 1 cm široká, dám na plech s pečícím papírem a potřu máslem, do kterého jsem zamíchala bazalku a dám do trouby zapéci.

Jednohubky
Nechyběly ani jednohubky. Na radu Slepeniny jsem udělala mrkvovou pomazánku.

– mrkev
– majolka
– česnek

Nastrouhat mrkev najemno, přidat majolku, já přidala i trochu zakysané smetany a česneku trochu.

U nás je v oblibě česneková pomazánka, bez které by se snad žádné posezení neobešlo.
– roztíratelný sýr
– majolka
– česnek …
Vše zamíchám dohromady.

A aby toho pro ty naše a příchozí kobylky bylo dost, udělala jsem obložený talíř – (viz. hlavní fotka) klasika, do misek nasypala brambůrky, sušené ovoce a do ledničky dala chladit vínko a dětem citronádu.

Na závěr bych ráda všem popřála dobrou chuť.