Mezinárodní kuchyně IV. – Evropa

V posledním čtvrtém díle – mezinárodní kuchyně – se podíváme na Evropskou kuchyni.
Italská kuchyně
Tato kuchyně se velmi liší kraj od kraje. Neznamená zdaleka jen pizzu a těstoviny, ale také pokrmy z ryb a masa, nebo znamenitá rizota…Bylinky
 bazalka, šalvěj, máta, majoránka, oregáno

Zelenina
 chřest, fenykl, artyčoky, lilky, rajčata

Oblíbené maso
 telecí, kuřata, ryby

Oblíbené sýry
 mozarella, gorgonzola, parmezán

Češi si oblíbili zejména pizzu, která se připravuje s různými náplněmi a v různých velikostech. Základ tvoří většinou rajčatové sugo, na které se přidávají další přísady, včetně zeleniny a sýra.
Řada rodilých Italů však při návštěvě české pizzerie nevěří svým očím. Mnoho kuchařů u nás má totiž tendenci přizpůsobovat recepty českým chutím, do omáček přidávat smetanu a italskou šunku prosciuto nahrazovat šunkou dušenou nebo dokonce šunkovým salámem. V italské kuchyni platí, že v jednoduchosti je síla a krása, proto chcete-li ochutnat opravdové speciality, pokuste se najít restauraci, která má sice méně obsáhlé menu, zato však nešetří na kvalitě ingrediencí a recepty nejsou zbytečně komplikované.

Recepty na domácí přípravu

Řecká kuchyně
Důležitou součást řecké kuchyně tvoří zeleninové saláty, maso a olivový olej.

Známé pochoutky
 ovčí sýr feta
 tučný řecký jogurt
 choriatiky – u nás znám pod názvem řecký salát – což je směs okurek, paprik, oliv, rajčat. Nesmí chybět sýr feta. Na zálivku se používá olivový olej a vinný ocet.

Recept na domácí přípravu

Francouzská kuchyně
Základem této kuchyně jsou nejrůznější druhy sýrů, hojné využití zeleniny, jídla z ryb, drůbeže a zvěřiny.
Známé speciality
 foie gras, což jsou husí játra.
 hlemýždi na másle s česnekem
 cog au vine – kohout na víně

zpracováno podle tiskových materiálů – Mezinárodní kuchyně – Bc.Miroslav Kubec