Mezinárodní kuchyně III. – Americká kuchyně

Ve třetím díle – mezinárodní kuchyně – si představíme Americkou kuchyni.
Americká kuchyně
Mnoho z vás si jistě při vyslovení Americká kuchyně představí všem známé fast – food s jeho všudy přítomnými hamburgery a hranolky…
Pojďme se ale podívat na dnešní americkou kuchyni, jakou si vaří Američané doma.
Jedná se o unikátní kombinaci vlivu starých tradic původních přistěhovalců a nových mezinárodních vlivů, zdomácněla v ní jídla ze všech koutů světa.

Oblíbené pokrmy Američanů

  • pizza (z původní italskou má však málo společného)
  • mexické tacos, francouzská cibulová polévka atd.V jižanské kuchyni zdomácněla cizokrajná koření z Kuby, Mexika nebo Indie, oblíbeným jídlem je smažené kuře, obvyklým nápojem sladký ledový čaj.
    Yankee kuchyně je nejpůvodnější, traduje se již od 17. století a lze v ní rozpoznat jak vliv přistěhovalců, tak zvyky původních amerických domorodců. Vyznačuje se jednoduchými, ale přesto sytými jídly, jsou v ní rozpoznatelné prvky italské, irské nebo třeba portugalské kuchyně. Pro Yankee kuchyni jsou typické husté polévky, jídla „z jednoho hrnce“, ale také třeba pestrá škála jídel vhodných pro tzv. brunch, tedy bohatou snídani na vidličku.

    V restauraci
    Kromě pokrmů a la fast-food (nejrůznější variace na hamburgery atd.) je u nás asi častěji k dostání Tex-Mex . Důležitou přísadu tvoří chilli papričky, ale také kysaná smetana, která pomáhá pálivost papriček překonat, podobně jako oblíbená vařená rýže nebo fazole. Přílohu tvoří tortilly – placky z nekynutého kukuřičného těsta. Ty je možné přikusovat nebo plnit masem a dalšími přílohami. Další možnosti jsou také tacos (tvrdé kornoutky) nebo nachos (lupínky).

    Ke kuchyni Tex-Mex patří také rajčata, kvalitní hovězí maso, česnek a avokádo. Restauraci, která servíruje burritos (plněné tortilly), enchiladas nebo fajitas (proužky grilovaného masa, podávané na horké litinové pánvi s cibulí a paprikou, přílohu tvoří tortilla, různé druhy salsy a třeba rýže) už dnes najdete v každém větším městě, poměrně dostupné jsou i jednotlivé ingredience.

    Recepty na domácí přípravu

    zpracováno podle tiskových materiálů – Mezinárodní kuchyně – Bc. Miroslav Kubec