Americká kuchyně
Mnoho z vás si jistě při vyslovení Americká kuchyně představí všem známé fast – food s jeho všudy přítomnými hamburgery a hranolky…
Pojďme se ale podívat na dnešní americkou kuchyni, jakou si vaří Američané doma.
Jedná se o unikátní kombinaci vlivu starých tradic původních přistěhovalců a nových mezinárodních vlivů, zdomácněla v ní jídla ze všech koutů světa.
Oblíbené pokrmy Američanů
V restauraci
Kromě pokrmů a la fast-food (nejrůznější variace na hamburgery atd.) je u nás asi častěji k dostání Tex-Mex . Důležitou přísadu tvoří chilli papričky, ale také kysaná smetana, která pomáhá pálivost papriček překonat, podobně jako oblíbená vařená rýže nebo fazole. Přílohu tvoří tortilly – placky z nekynutého kukuřičného těsta. Ty je možné přikusovat nebo plnit masem a dalšími přílohami. Další možnosti jsou také tacos (tvrdé kornoutky) nebo nachos (lupínky).
Ke kuchyni Tex-Mex patří také rajčata, kvalitní hovězí maso, česnek a avokádo. Restauraci, která servíruje burritos (plněné tortilly), enchiladas nebo fajitas (proužky grilovaného masa, podávané na horké litinové pánvi s cibulí a paprikou, přílohu tvoří tortilla, různé druhy salsy a třeba rýže) už dnes najdete v každém větším městě, poměrně dostupné jsou i jednotlivé ingredience.
Recepty na domácí přípravu
Brambory omyjeme, nakrájíme a vložíme do hrnce se studenou vodou. Uvedeme do varu, zmírníme oheň a vaříme asi 10 minut. Uvařené brambory necháme vychladnout a nastrouháme nahrubo. Promícháme s cibulí, ochutíme solí a pepřem. V pánvi rozehřejeme olej, rozprostřeme na něj bramborové těsto a pečeme dokřupava asi 5 minut, poté obrátíme. Na konci je možné bramborák roztrhat na menší kousky, aby byl křupavější a přidat zelenou papriku nakrájenou na kostičky.
Kuřecí maso nakrájíme na malé kousky a opečeme s kořenovou zeleninou dorůžova. Přidáme rozdrcený česnek, bobkový list, nasekanou bazalku a směs zeleniny. Osolíme, opepříme podle chuti, zalijeme vývarem a přiklopené vaříme asi 45 minut. V polovině vaření přidáme propláchnutou rýži. Do hotové polévky vložíme natrhané listy špenátu a podáváme.
Ve velké pánvi rozehřejeme olej a zprudka opečeme maso, během opékání maso rozmělníme vidličkou. Vmícháme římský kmín, chilli, oregáno, pepř, česnekový prášek, cukr a osolíme. Zaprášíme moukou a skořicí a za častého míchání opékáme asi 3 minuty. Poté přidáme rajčata i se šťávou a vaříme asi ½ hodiny. Nakonec přidáme scezené fazole a vaříme ještě asi 5 minut. Podáváme se zakysanou smetanou, posypané sýrem s rýží a avokádem nakrájeným na malé kousky.