Mezinárodní kuchyně II. – Arabská kuchyně

V druhém díle – mezinárodní kuchyně – si představíme Arabskou kuchyni.
Arabská kuchyně
Tato kuchyně se vyznačuje velkou pestrostí…K přípravě se používá velké množství zeleniny. Např. u nás méně známých jmenujme okru – jedlý ibišek. Často se používá také lilek, kapary či olivy.

Typické pokrmy a přísady

  • pita – kulatý placatý arabský chléb
  • hummus – pasta z cizrny
  • pyré – připravuje se z lilků
  • kuskus – pšeničná krupice
    Kuskus můžeme přidat do salátů, jí se na sladko s ovocem nebo na slano s vařenou zeleninou, luštěninami či masem.
    Typickým pokrmem jsou v Arábii zeleninové karbanátky, tzv. falafel. Hlavní ingrediencí je cizrna.

    Maso

  • jehněčí nebo skopové
  • drůbež
  • ryby zde patří spíše k luxusu
    Obvyklou úpravou masa je kebab.

    V restauraci nebo doma?
    Nabídka arabských restaurací je u nás přece jen nižší než restaurací asijských, při troše štěstí ale určitě na nějakou narazíte. Co se týče ingrediencí, které je možné sehnat v běžné obchodní síti, není problém najít lilky nebo cizrnu, u dobrého řezníka seženete i jehněčí maso. V obchodech se zdravou výživou je možné sehnat směs na přípravu falafelu nebo méně tradiční koření. Nejlepší arabské jídlo však určitě ochutnáte právě v zahraničí.

    Recepty na domácí přípravu

    zpracováno podle tiskových materiálů – Mezinárodní kuchyně – Bc. Miroslav Kubec