Arabská kuchyně
Tato kuchyně se vyznačuje velkou pestrostí…K přípravě se používá velké množství zeleniny. Např. u nás méně známých jmenujme okru – jedlý ibišek. Často se používá také lilek, kapary či olivy.
Typické pokrmy a přísady
Maso
V restauraci nebo doma?
Nabídka arabských restaurací je u nás přece jen nižší než restaurací asijských, při troše štěstí ale určitě na nějakou narazíte. Co se týče ingrediencí, které je možné sehnat v běžné obchodní síti, není problém najít lilky nebo cizrnu, u dobrého řezníka seženete i jehněčí maso. V obchodech se zdravou výživou je možné sehnat směs na přípravu falafelu nebo méně tradiční koření. Nejlepší arabské jídlo však určitě ochutnáte právě v zahraničí.
Recepty na domácí přípravu
– 200 g cizrny nebo hrachu
– 100 g sezamové pasty (Tahini)
– 2 polévkové lžíce citrónové šťávy
– 2-3 stroužky česneku
– Sůl
– 1-2 lžíce olivového oleje
– Arabský chléb (pita)
Cizrnu nebo hrách namočíme na několik hodin do vody, nejlépe přes noc. Po důkladném nabobtnání scedíme, propláchneme a rozmixujeme na jemnou pastu. Přidáme tahini nebo arašídovou pastu a ochutíme solí, česnekem a citrónovou šťávou. Při podávání pokapeme olivovým olejem. Podáváme s rozpečeným arabským chlebem.
V silnostěnné pánvi nebo kastrolu rozehřejeme olej a přisypeme cibuli, česnek, petrželku, koriandr, sůl, pepř a šafrán. Přidáme kuřecí maso a důkladně obalíme v cibuli s kořením. Přidáme citron, přikryjeme a pomalu dusíme asi 1 a ½ až 2 hodiny, nebo dokud není maso velmi měkké. Vyjmeme kuřecí maso a citron a uchováváme v teple. Tekutinu v pánvi přivedeme do varu a nepřestáváme míchat, dokud nevznikne hustá omáčka. Přidáme olivy a prohřejeme. Nakonec přelijeme přes kuřecí maso.