Malý nevědecký domácí výzkum cukrů

Už jste si asi všimli, že jsem se vrhla na téma zuby. Před chvílí jsem se pustila i do malého nevědeckého bádání a zaměřila jsem se na průzkum cukrů v dětské výživě, neboť cukry škodí na zubech nejvíc…
Nejvýživnější ze všech sacharidů je pro mikroorganizmy způsobující zubní kaz sacharóza a ta je snad všude.
Cukry by mělo dítě dostávat hlavně v přirozené formě, tj. v ovoci apod.

Abyste měli srovnání, jedna kostka cukru je asi 5 gramů (údaj z cukru baleného).

Používáme Sunar (od 12 měsíců) a kromě laktózy, která je i v mléce mateřském, má sladkou chuť i díky sacharóze. Ve 100 ml je 7g sacharidů, z toho 4,4 laktóza a 1 g sacharózy. Tj. plná kojenecká láhev (250 ml) obsahuje půl kostky cukru.

Dětský granulovaný čaj – v jedné porci, tj. 4g je 3,9 g sacharidů, z toho zhruba půl napůl laktóza se sacharózou.

Džus má ve 100 ml dokonce 14 g sacharidů!!! Tady už výrobce podrobněji neuvádí. Tři kostky. V plné sklenici kostek aspoň šest. Navíc naleptávají sklovinu už tím, že jsou kyselé. Končím s pitím a vylepšováním příchuti Libáskova čaje.

Obilné kuličky Ferdy Mravence mají ve 100 g rovných 80 g sacharidů…. A to jsem si myslela, že je to mnohem zdravější mlsání než bonbóny. To i lentilky mají na 100 g sacharidů trochu míň (75 g).

Tak by mě zajímalo, co objevíte doma vy.