Jak jsem objevila tuřín

Není to tak dávno, co jsem zastávala názor, že protože u nás v zimě žádná zelenina neroste, ani se ji moc nevyplatí jíst.

Z omylu mne vyvedl až zelinář pan Ohrádka, u kterého jsem si začala v rámci zachování zdraví své rodiny pravidelně objednávat bedýnku s ovocema a zeleninou.

Pravda, zima sice není obdobím sklizně, ale pravdou je, že spousta zeleniny (a nejsou to tedy jen brambory) dokáže bez potíží přezimovat ve sklepě či skladech zelinářů. Některým druhům dokonce „uležení“ prospívá. K uskladnění se hodí dýně, řepa, mrkev, celer a zelí, z těch méně známých pak tuřín a vodnice.

A tak se postupně všechny tyto, pro mne v mnoha případech téměř „pohádkové bytosti“, začínají objevovat na stole.

Třeba takový tuřín…

Pokud znáte tuřín jen z pohádek, případně beletrie, ve které se objevoval nejčastěji v podobě nevábné a nechutné tuřínové polévky, na které přežívala středověká chudina, je načase poopravit si názor.

Než k nám totiž z Nového světa přicestovaly brambory, hrál významnou roli ve výživě našich předků právě on. Prý se mu říká také kvak, případně švédská ředkev a je to jedna z nejodolnějších zelenin. Je nenáročný na pěstování, vyroste každému a všude – tedy i v oblastech, které jsou skoupé na sluníčko a teplo. Chuťově je tuřín lahodnější než brambory a podobně jako s bramborami s ním v kuchyni můžete provádět rozmanité kousky.

Nenašla jsem dost odvahy, abych tuřínové listy přidala do salátu a už vůbec jsem se je neopovážila dusit jako špenát, ale prý to jde 🙂

Doma nám ale chutnal jeho bílý kořen nakrájený na kostičky nebo kolečka a opečený na olivovém oleji. Lahodný byl také ve směsi zeleniny pečené v troubě.

I když brambory tuřín z naší kuchyně vytlačily, tyto dvě plodiny si nepřestaly rozumět – kombinace tuřínu a brambor je chuťově skvělá třeba v podobě pyré. Tuřín také můžete vařit, pokud se dobře dochutí, rozhodně to není jen nouzová strava pro chudé, nebo zapékat v troubě s česnekem a dohromady jde i s asijskými ingrediencemi – třeba s kari nebo sójovou omáčkou.

A jaké výhody přináší tuřín pro naše zdraví? Je jich celá řada. Především je nízkokalorický a neobsahuje žádný tuk, zato má hodně vlákniny, takže pro redukční dietu je jako stvořený. Rovněž působí detoxikačně, čistí krev a má močopudné účinky, což se při novoroční očistě organismu hodí. Minerály obsažené v tuřínu pak pomáhají pacientům trpícím dnou.

Dáte si ho také?