Brambory jsou moc chutné jídlo a dají se připravit na mnoho způsobů. Mají hodnotné živiny, minerální látky a stopové prvky. Po bramborech se netloustne. Jsou nejlevnějším zdrojem vitamínu C…Obsah brambor má velký význam pro odvodňování těla nebo při nemocech srdce a ledvin. Vlákniny jsou zase důležité pro trávení.
Máme spoustu odrůd brambor. A také je dělíme na velmi rané a rané odrůdy, středně rané, pozdní a také sladké brambory.
VELMI RANÉ A RANÉ BRAMBORY
Jsou asi od poloviny března. Obsahují málo škrobu a mají tenkou slupku. Jsou ideální k vaření ve slupce, na smažení a pečení.
Nehodí se na skladování, protože rychle klíčí.
STŘEDNĚ RANÉ
Patří ke všem typům od lojovitých po moučné. Dají se skladovat a hodí se na přípravu všech jídel od vařených po pečené.
Lojovité brambory jsou pevné, slupka při vaření nepraská. Jsou ideální na saláty a hranolky.
Nejznámější odrůdy jsou Nicola, Karin.
POZDNÍ BRAMBORY
Sklízejí se asi od poloviny září a vydrží až do nových brambor. Jsou to klasické brambory k uskladnění. Jsou moučné a hodí se hodně na polévky, kaše a knedlíky.
Moučnaté brambory se při vaření rozpadávají, proto se hodí na (jak já říkám) jídla z jednoho hrnce.
SLADKÉ
Také máme sladké knedlíky tzv. červené a bílé bataty. Mají vysoký obsah škrobu a k dostání jsou od podzimu do jara.
Nevíte co z brambor udělat?
Můžete cokoliv co Vás napadne.
Nákypy, saláty, polévky, zapečené, upečené, kaše, hranolky. Také na sladko, pikantní nebo s omáčkou.
Prostě možností jak je připravit, je tolik, že nevíte co vyzkoušet dříve.
Jsou levné, chutné a zdravé. Příprava nezabere moc času a přitom budou vždy chutnat. Ať už jako příloha, nebo jako hlavní jídlo.