Medové pečení

Protože článek o medu spoustu z vás zaujal, mám pro vás další medový článek a tentokrát med využijeme v kuchyni při pečení. Pojďme se podívat, co všechno si z něj můžeme upéct. Snad nejznámější z medových moučníků je medovník. Tak se do něho pojďme pustit.

Hned měkký medovník
165 g másla
2 poctivé lžíce medu
250 g hladké mouky
200 g cukru krupice
půl lžičky jedlé sody
2 vejce
trochu mléka

Krém: půl litru mléka, 6 lžic dětské krupičky, 2 lžíce cukru, půl plechovky salka, 200 g másla, 100 g nahrubo nasekaných ořechů.

Máslo zahřejeme a rozpustíme v něm med. Ručním šlehačem pak k základu přidáme postupně cukr, vejce a mouku smíchanou s jedlou sodou. Pokud bude těsto příliš tuhé, zředíme ho trochou mléka. Těsto nalijeme na dva plechy vyložené pečicím papírem, dobře rozetřete a pečte dozlatova na 160°C asi 6 minut. Pláty necháme vychladnout, překrojíme je na půl a strany seřízněte tak, abyste ze všech plátů vytvořili stejně velké obdélníky.
Z mléka a krupičky uvaříme kaši, přidáme cukr, zamícháme a necháme zchladnout. Poté přidáme půl plechovky nevařeného salka a zašleháme máslo. Všechny čtyři pláty potřete krémem, navrstvíme je na sebe a vršek ještě posypte směsí ořechů a rozdrcených odkrojků. Necháme odpočinout asi hodinu v lednici a podáváme.

Klasický medovník
250 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
30 g másla nebo Hery
1 vejce
2 polévkové lžíce medu
1 lžička jedlé sody
Krém:
250 g čerstvého másla
1 plechovka kondenzovaného slazeného mléka
Ozdobení:
100 g strouhaných vlašských ořechů
100 g strouhaného perníku

Do vodní lázně dáme máslo, vejce, med, cukr a vše zahříváme. Přidáme jedlou sodu, hladkou mouku a vymícháme do husté hmoty. Přendáme na pomoučněný vál a propracujeme. Z těsta vyválíme šest slabých placek, ze kterých podle spodní části dortové formy vykrojíme kola. Pečeme na 180°C v horní části trouby 4 až 5 minut, položené na plechu, který je dnem vzhůru.
Krém – plechovku kondenzovaného mléka Salko dáme do hrnce, zalijeme vodou a mírným varem vaříme 2 hodiny. Necháme vychladnout. Můžete si to ulehčit tak, že koupíte Salko – karamel, nebo si salko nachystáme předem. Šleháme máslo a postupně přidáváme zkaramelizované mléko, až vytvoříme krém.
Každou placku nejdříve potřeme kávou smíchanou s rumem, pomažeme krémem a jemně posypeme směsí strouhaného perníku a ořechů. Takto na sebe naskládáme všechny placky. Krémem potřeme i horní stranu a boky medovníku a rovněž hojně posypeme. Dort zabalíme do potravinové fólie a necháme ho v chladu odležet.

Brownies s medem a ořechy
150 g hladké mouky
půl lžičky prášku do pečiva
špetku soli
180 g nahrubo nasekané hořké čokolády
125 g másla
100 g cukru krupice
125 ml medu
2 vejce
100 g najemno nasekaných vlašských ořechů

Menší vyšší plech vymažeme máslem. Smícháme mouku, prášek do pečiva a sůl. Na nízký stupeň rozehřejeme čokoládu s máslem a necháme pár minut zchladnout. K čokoládě přidáme med s cukrem a vše dobře promícháme. Do směsi postupně přidáme vejce a vše důkladně zašleháme. Nakonec přimícháme směs s moukou a ořechy. Nalijeme na připravený plech a pečte při 180°C 35 minut, dokud není povrch koláče suchý. Krájíme až zcela vychladlé!

Čerstvý medový chléb
250 g bílé chlebové mouky
75 g tmavé chlebové mouky
půl lžičky soli
1 balení sušeného droždí (nebo 30 g čerstvého droždí)
200 ml vlažné vody
3 lžíce oleje
3 lžíce medu
hrst krájených datlí bez pecek
2 lžičky sezamu

Mouku nasypeme do mísy a přidáme sůl a droždí. Přimícháme vodu, olej, med a několik minut rukama vypracováváme hladké těsto. Pak přendáme na pomoučněný vál a prohněteme ho. Přidáme datle, sezam a krátce zapracujeme. Dáme na hodinu kynout. Bochánek poté vytvarujeme na plechu s pečicím papírem a necháme ještě 20 minut kynout. Pečeme asi 30 minut při 220°C.
Chléb můžete upéct i v domácí pekárně.

Kuře na medu
1 kuře
1 bal. gyros směs nebo grilovací koření
3 lžíce medu
6 lžíc kečupu
3 lžíce oleje
3 stroužky česneku
1 dcl vody

Kuře si naporcujeme a naložíme do marinády z uvedených surovin na 3 hodiny. Pak dáme do pekáčku a během pečení otáčíme až na konec na kůrčičku. Pečeme cca 40 minut přiklopené v troubě na 180 °C a na kůrčičku dopékáme odklopené.

Tak co, zlákám vás na něco? Já se chystám příští týden péct medovník. Už jsem ho dlouho nedělala a teď bude ideální příležitost. A taky jsem na něho při psaní tohoto článku dostala chuť.

Recepty uvedené v tomto článku jsem nasbírala během několika let a pochází z různých zdrojů (letáky, časopisy, kuchařky i internet), které bohužel zpětně nedohledám. Všechny jsem vyzkoušela a doufám, že zachutnají i vám 🙂