Domácí zmrzlina

Máte rádi zmrzlinu? Děti ji přímo zbožňují. Venku může mrznout, ale děti chtějí zmrzlinu. Co s tím? Koupit jim točenou, kopečkovou nebo mraženou? Zkuste jim udělat pravou domácí zmrzlinu!
Nepotřebujete žádný speciální stroj na zmrzlinu. Vystačíte si tím, co máte doma. Jenom si musíte koupit potřebné suroviny. A pak už jen záleží jakou máte nejradši – vodovou, ovocnou, tvarohovou nebo smetanovou?
Žádný problém, můžete přece vyzkoušet všechny 🙂

Jahodovo broskvová
1 velká vyzrálá broskev
500 ml broskvového džusu
200 g jahod
50 ml jahodového nektaru

Omytou broskev rozpůlíme, zbavíme pecky, oloupeme a rozmixujeme. Promícháme s džusem a nalijeme do forem na nanuky. Jahody omyjeme, odstopkujeme, rozmixujeme, propasírujeme přes cedník, abychom se zbavili jadérek. Směs promícháme s jahodovým nektarem a rozdělíme do forem.
Tip:
Na výrobu nanuků můžete použít pouze džus, vybírejte ale kvalitní 100%.

Ovocné jogurtové nanuky
1 malé mango
1 lžíce citronové šťávy
1 sáček vanilkového cukru
2 kelímky sladkého bílého jogurtu
2 lžíce cukru krupice
4 lžičky jahodové šťávy

Mango oloupeme, rozřízneme, odstraníme pecku a dužinu nakrájíme na malé kousky. Rozmixujeme s citronovou šťávou, polovinou vanilkového cukru a lžící jogurtu. Formičky na nanuky směsí naplníme do poloviny a dáme na hodinu zamrazit. Zbytek jogurtu promícháme s cukrem a vanilkovým cukrem, dokud se cukr nerozpustí.
Vyjmeme formičky z mrazáku, mangovou vrstvu polijeme jahodovým sirupem a přidáme oslazený jogurt. Mrazíme další 4 hodiny.
Tip:
Nemáte rádi mango? Použijte meruňky nebo broskve. Ale doporučuji vyzkoušet. Já mango nemusím, ale v této zmrzlině mi nevadí.

Pokud máte rádi kiwi, určitě vyzkoušejte tento recept:
Kiwi nanuky
600 g kiwi
250 g cukru krupice

Kiwi oloupeme, nasekáme na malé kousky a rozmixujeme na jemnou kaši. Tu propasírujeme přes sítko.
Cukr promícháme s půl litrem vody, na malém plameni pomalu zahříváme, dokud se cukr nerozpustí, a pak vaříme jednu až dvě minuty při vyšší teplotě. Cukrový sirup promícháme s kiwi a naplníme formy na nanuky.V Ikea si můžete za pár korun koupit 6 formiček na nanuky. Zamrazíme na 5 hodin.

Pro milovníky čokolády:
Klasická čokoládová zmrzlina
250 ml plnotučného mléka
120 g cukru krupice
200 g čokolády na vaření
500 ml smetany ke šlehání
2 kapky vanilkové tresti

Přivedeme mléko k varu. Nastrouháme čokoládu a promícháme s cukrem. Do horkého mléka všleháme čokol. směs, dokud se nerozpustí. Vychladíme a přimícháme smetanu a vanilku.
Vychladlou směs uložíme na hodinu do chladničky. Poté přelijeme do širší nerez mísy nebo na plech, zakryjeme fólií a dáme na 30 minut do mrazáku. Po půlhodině prošleháme a dáme znovu hodinu mrazit. Stejně postupujeme ještě 3x po hodinovém mrazení.
Tip:
Čím víc šleháte, tím bude zmrzlina krémovější. Nasekané ořechy, kousky ovoce a rozinky přidávejte až v polovině mražení, aby neklesly dolů.

Jahodová zmrzlina s jogurtem
jahody
bílý jogurt
lístky stévie sladké (Stévie je sladká bylinka, která nahrazuje cukr.)
šťáva z citronu

Jahody omyjeme a nakrájíme na malé kostičky, případně rozmixujeme. Do jahod vmícháme bílý jogurt, pár kapek šťávy z citronu a nasekané lístky stévie sladké. Nalijeme do tvořítka a necháme v mrazícím boxu tuhnout minimálně 8 hodin.

Domácí zmrzlina – Míša
1 tučný tvaroh
1 zakysaná smetana
3 lžíce moučkového cukru
1vanilkový cukr
1 tabulka hořké čokolády

Tvaroh, zakysanou smetanu, cukr a vanil cukr dáme do vyšší nádoby na šlehání a vše mixérem smícháme. Vzniklou hmotu kterou nalijeme do formiček nebo do nádoby od zmrzliny (já používám prázdné misky od zmrzlin). Rozehřejeme si hořkou čokoládu a přelijeme tím hmotu, kterou máme připravenou.
Dáme do mrazničky.

Moje nejoblíbenější a u nás dělaná nejčastěji
Jahodovo – smetanová
1/2 kg jahod nebo jiné oblíbené ovoce
400 ml smetany na šlehání
salko – půlku konzervy (lze nahradit tatrou)
cukr dle chuti na promíchání ovoce

Jahody rozmixujeme s cukrem dle chuti, smetanu ušleháme do tuha. Do šlehačky opatrně zamícháme asi půl konzervy salka nebo tatry, ale ta je řídká, snad to nevadí. Do plast. misky do mrazáku vrstvíme – ovoce, smetana, ovoce, smetana.
Dáme na 1 hodinu do mrazáku, pak můžeme trošku promíchat a mrazíme dál, nejméně 5 hodin, nejlépe přes noc.
Tip: Přidávám bebe dobré ráno, ty malinké sušenky do mléka a jogurtu.
Když nebudete promíchávat, vzniknou vám pěkné barevné vrstvy :-).

Úplně jednoduchá ovocná zmrzlina
Ovoce nakrájíme na kousky a promícháme s van. cukrem. Přidáme trošičku vody a rozmixujeme na hladkou kašičku. Plníme do nanukových formiček a dáme na mrazák.

Toto jsou zmrzliny, které doma dělám. Když něco slavíme, dělám ještě zmrzlinový dort. Letos určitě vyzkouším i nějaký nový zmrzlinový recept.