Domácí paštika pro děti

Moje děti mají rády paštiku. Občas jsem jim koupila takovou tu dětskou, ale pak jsem se rozhodla dělat raději svoji, domácí. Mám tak jistotu, co všechno v ní je a vím, že ji můžu bez obav svým dětem dát. Nechcete si také nějakou vyzkoušet? Tyto paštiky chutnají totiž dětem i dospělým.

Domácí paštika

30 dkg vepřových jater
2 vejce
250 g sádla
2 cibule
6 kuliček nového koření
3-4 bobkové listy
sůl
mletá sladká paprika
mletý černý pepř

Játra podle potřeby odblaníme. Pak je nakrájíme na kostky, vložíme do vody a asi hodinu je vaříme. Přidáme bobkový list a nové koření, ale nesolíme. Mezitím si očistíme a nakrájíme cibule a osmahneme je na sádle dozlatova. Přidáme dvě vajíčka a vše společně usmažíme. Vařená játra vyjmeme z vody a společně se smaženými vejci na cibulce najemno rozmixujeme. Můžeme přidat i trochu vývaru z jater, paštika pak bude vláčnější. Základ játrové paštiky ochutíme solí, pepřem, kořením a ještě teplou ji plníme do čistých sklenic. Ty uzavřeme a necháme vychladnout. Jakmile je paštika studená, můžeme ji uložit do lednice.

Játrová paštika

1 kuřecí řízek
1 hrnek kuřecích jater
instantní krupička Nestlé – rýžová (bez příchuti)
olej
sůl
koření
hořčice
pro miminka můžeme použít kojeneckou vodu

Maso nakrájíme na malé kousky a dáme vařit. Od začátku varu ještě alespoň 10 minut – kvůli salmonele. Po vychladnutí doplníme vodou, aby bylo směsi asi 800 ml. Přidáme 8 lžic oleje a rozmixujeme ponorným mixérem. Vmícháme krupici, tak osm lžic, záleží na hustotě směsi. Ze začátku je to řídké, ale za chvíli krupice nabobtná a zhoustne. Přidáme nedráždivé koření – drcený kmín, suš. petržel, bazalku, majoránku. V této fázi odebereme do skleničky pro malé děti. Dochutíme solí a okořeníme paprikou, pepřem, provensálským kořením prostě podle chuti. Nakonec přidám asi 2 lžičky hořčice. Pokud chcete paštiku nadýchanou vmíchejte navíc sníh ze 2 – 3 bílků, ušlehaný nad párou.
Paštiky je asi 1 litr, skladujeme jí nejlépe v ledničce. Dá se také zavařit.

Rybí paštika

½ kg čerstvých rybích filetů
šťáva z jednoho citrónu
2 čerstvé žloutky
mořská sůl
čerstvě mletý pepř
100 ml ušlehané smetany
plátky slaniny
střik šampaňského (sektu, bílého vína)

Nádobu na paštiku vyložíme slaninou. Na menší kousky pokrájíme rybí filety bez kostí a společně se šťávou z citrónu, žloutky, solí, pepřem a střikem šampaňského, nebo vína rozmixujeme. Do takto připravené rybí paštiky vmícháme ušlehanou smetanu a částí směsi vyplníme připravenou rybí nádobu se slaninou.
Uzavřeme pokličkou nebo přikryjeme alobalem a v troubě ve vodní lázni vaříme při teplotě 95 °C rovných 60 minut. Hotovou paštiku necháme v míse vychladnout a potom ji snadno vyklopíme na talíř.

Tip – já paštiku plnila do silikonové formy na muffiny. Ale můžete jí dát třeba do srnčího hřbetu a pak krájet na plátky.

Uvidíte, že na přípravě paštik není nic složitého a všem bude chutnat.