S miminem k moři? Zbláznila ses?

Tak přesně takhle reagovala moje máma, když jsem jí řekla o našem plánu. Ano, někomu to může připadat nezodpovědné, bláznivé, nepatřičné a nevím jaké ještě… I mně tyhle myšlenky sem tam napadaly, ale překážky jsou od toho, aby se překonávaly…Tak přesně takhle reagovala moje máma, když jsem jí řekla o našem plánu. Ano, někomu to může připadat nezodpovědné, bláznivé, nepatřičné a nevím jaké ještě… I mně tyhle myšlenky sem tam napadaly, ale překážky jsou od toho, aby se překonávaly. A možná právě proto jsem se snažila všechno dokonale promyslet, sečíst všechna pro a proti, a hlavně nic nelámat přes koleno.
Několik významných závaží ale na misku „pro“ přisypala naše dětská lékařka, když nám na kontrole ve 4 měsících sdělila, že s atopickým ekzémem nás na plavání pro miminka fakt nevezmou a že máme jet raději k moři. Vytřeštila jsem oči a slyšela jsem se, jak ze mě padají otázky, které by kladla moje máma!!! „A není na to moc malý?! A kam, ke kterému moři? A co slunce? Jaké opalovací krémy? A… a… a…?“
„Ale jděte, to je fuk, někam leťte.“
„Letadlem?!“ 😮
„Ne? Tak jeďte autem. Chorvatsko? Klidně. Očkování bude mít hotová, kupte mu v lékárně opalovací krémy pro atopiky s minimálním faktorem 50 a jeďte. Je to to nejlepší, co pro něj můžete udělat.“

A bylo to. Já k tomu moři nejdřív chtěla. Jenže teď musíme!!! 🙂

Takže příprava začíná:

1) věk dítěte
6-měsíční dítě sedí, ještě neleze, nechodí, pro rodiče ještě relativně klidná dovolená, nehrozí žádná rozbitá kolena, šlápnutí na ježka, apod.

2) výběr destinace
Ať už chceme cestovat po vlastech českých, moravských a slezských, na hory nebo k moři, co nám dané místo/země/světadíl může přinést, co si můžeme dovolit? Speciální očkování, jaká je dostupnost a úroveň zdravotní péče v místě pobytu (Evropa, Asie, Afrika,…), lékárny, hygienické návyky, zdravotní rizika, apod. Ale i vybavenost střediska dětskými hřišti, hernami, dětskými židličkami, postýlkami, případně baby sittingem, přístup do moře, vzdálenost od hotelu k moři, možnosti výletů, bujarý noční život a množství diskoték náš předškolák ještě asi neocení tak, jako jeho pubertální sourozenec.:-)

3) zdravotní hledisko
Všechna povinná očkování, zdravotní stav dítěte (rostoucí zuby vám dovolenou nezkazí tak jako neštovice, no, i když… 🙂 ), cestovní zdravotní připojištění do zahraničí je snad samozřejmostí.

4) termín a délka pobytu
Egypt na 14 dní v červenci nebude asi to pravé ořechové ani pro leckteré dospěláky, natož pro prcka… Naše volba padla na 1. červencový týden na Istrii, kde je klima nejpodobnější a vzdálenost nejkratší.

5) způsob cestování, ubytování, stravování, možnosti dalšího vyžití
Cestu tam i zpět jsme pojali jako noční přesun. Téměř ihned po upoutání do autosedačky a nastartování auta naše zlatíčko usnulo a probouzelo se jen při delších pauzách, kdy ihned po nakojení a opětném upoutání ve spánku zase pokračovalo. Ten téměř 12 hodinový spací maratón by mu záviděla i moje babička na Rohypnolu. 🙂

6) doklady
Očkovací a zdravotní průkaz, cestovní pas (ten snad zase díky novele zákona od 1.1. 2008 nebude pro děti do 15 let nutný).

7) balíme!

Ať pojedete vlakem na Mácháč, busem do Itálie, autem do Alp nebo poletíte na Kanáry, přeju vám všem krásnou dovolenou, všechny ty náplasti, teploměr, Panadol, oční kapky a další „zbytečnosti“ vezete netknuté zase zpět a užijte si ji stejně jako my! 🙂