Přes Panenský Týnec za památkami naší historie

Tento výlet, který jsme podnikli, byl plný tajemství, jež skrývají kameny staveb hned tří památek ve Středočeském kraji…

Prvním místem byl Panenský Týnec, kam jezdíme docela často. Údajně se zde skrývají pozitivní zóny, které působí na deprese, optimismus, dobrou náladu, působí kladně na lidi se sklonem k sebevraždám, po úrazech hlavy, mozkové mrtvici atd. Když sem jedeme, místo obdivování nádherné stavby, kterou znám už skoro nazpaměť, sem chodím „dobíjet baterky“. Je to úžasné místo, které na vás dýchne svou atmosférou. A i přesto, že byste jej měli prošlé za chvilku, donutí vás se posadit do hloučku ostatních a nechat přemýšlet o sobě i světě okolo sebe.

Nikoho nepřekvapí, že tu sedí lidé na zemi třeba celé hodiny se zavřenýma očima a broukají si neznámou melodii a snaží se vnímat onu pozitivní energii, která se tu nachází. Nejsilnější je údajně na místě označeném v zemi jako kříž. Pokud chcete tuto energii vnímat právě na místě kříže, budete si muset „vystát frontu“, protože každý chce zažít ten nádherný pocit, který tu vyzařuje. Ale i kamenné zdi chrámu v sobě skrývají pozitivní energii – pozorně se dívejte na stěny a tam, kde budou nejvíce „otlačené“ od lidských rukou, přiložte i ty své…

Trochu historie

Chrám v Panenském Týnci byl snad založen ve 13. století Janem Plichtou z Žerotína, což byl rytíř Jana Lucemburského (ale dají se vyhledat informace, že tato informace nemusí být tak úplně pravdivá). Když padl v boji, zůstala stavba nedokončená a tak je tomu i dodnes. Sídlily tu jeptišky z Prahy – klarisky. Od toho je také údajně pojmenován „panenský“.

Chrám leží na Džbánské vysočině a patří mezi nejvýše položená místa v okolí Loun. Samotné městečko je zmiňováno ve spisech již od dvanáctého století, ale svůj původ má již v době prehistorické. Každopádně se vždy nacházelo na významné obchodní cestě.

Co tu najdete

Jak bylo řečeno, chrám nebyl nikdy dostavěný. Stavba je vysoká přes 20 metrů a široká 9 metrů. Součástí byly čtyři pilíře, ale tři z nich byly už zbořeny, takže tu zbyl jen jeden, kde je zvonice. V klášteře se v současnosti nachází obecní úřad a obřadní síň.

Podle odborníků se chrám řadí mezi jednu z nejkrásnějších a nejdokonalejších památek u nás, hlavně pro svou uměleckou hodnotu i technické provedení.

Podle psychotroniků se ve chvíli, kdy by se tu začalo cokoli jiného stavět, bude se vytrácet i pozitivní energie. Zóna zde má údajně číslo 8, což je ta nejsilnější a uzdravující zóna. Duše zakladatele stavby, Jana Plichty, tu prý bloumá dodnes a střeží místo, které má za úkol pomáhat…

Navštívit chrám můžete v podstatě kdykoli. Neplatí se tady žádné vstupné, není tady po ruce ani průvodce. Zkrátka si tu můžete procházet, jak dlouho chcete. Určitě doporučuji vzít si s sebou nějakou deku – hned vedle chrámu je udržovaný trávník, kde můžete posedět či posvačit s dětmi.

Najdete tu i malý obchůdek se všemi možnými upomínkovými předměty, včetně pohledů a turistických známek. Budete-li mít hlad, je tu i malá restaurace s venkovním posezením, nabízející jídla v přijatelné cenové hladině.

Kudy kam

Z Prahy je to autem do Panenského Týnce kolem padesáti kilometrů. Pojedete po rychlostní silnici R7 na Louny. Městys se nachází mezi městy Slaný a Louny. Určitě se dobře dívejte na ukazatele, protože odbočka na Týnec je velmi ostrá, vedoucí do kopečka. Je tu i velmi malý nájezd.

Do Panenského Týnce jede i autobus. Vyjíždí například z Prahy a zastavuje rovněž ve Slaném, kam jede i vlak, ze kterého můžete na autobus přestoupit.

Více info o zdejších památkách najdete třeba na www. www.panenskytynec.cz

V dalším pokračování vás zavedu ještě na dvě místa, která můžete spojit s návštěvou chrámu v Panenském Týnci.