Medvídkové a nejstarší rozhledna na Berounsku

V tomto tipu na výlet ještě na chvíli zůstaneme v Berouně. Nedaleko Husova náměstí totiž bydlí tři medvídkové, které byste měli poctít svou návštěvou. A pokud budete mít dobré boty, pak neváhejte ve výšlapu na nejstarší rozhlednu tohoto kraje…

Pokud s sebou budete mít na výletě děti, pak po prohlídce města vyrazte směrem na Městskou horu, kde se nachází „ubytovna“ tří večerníčkovských medvědů – Jardy, Vojty a Kuby. Právě tito tři se stali hlavními hrdiny večerníčku Méďové, režiséra Václava Chaloupky.
Do medvědária se dostanete z Husova náměstí pěšky do kopečka od Pražské brány. Je to nedaleko, asi čtvrt hodinky pomalou chůzí. Vyrazit můžete i s kočárkem. Všichni tři medvědi tu žijí od roku 2003 a byla by asi chyba, kdyby tu chyběli. Beroun má totiž toto zvíře ve svém znaku i praporu.

Počítejte ale s tím, že tu strávíte poměrně dlouhou dobu. U medvědária se nachází rozsáhlé dětské hřiště v lesoparku se spoustou herních prvků pro malé i větší děti. Za naší návštěvy se to tu hemžilo tolika dětmi, že jsem chvílemi ani nevěděla, kde jsou ty moje…

Medvědárium je vybaveno útulně, medvědí trojčata tu mají každý svou ložnici, je tu přípravna krmiva a velký výběh. Dokonce je tady i bazének, zrovna za naší návštěvy se jeden z medvědích bratrů oddával vodním radovánkám a přilákal tak pozornost nejednoho návštěvníka, především z řad dětí. Evidentně se mu zájem líbil – čím víc se děti smály, tím více se rochnil, potápěl a pohupoval na kusu klády na vodě.

A jdeme na rozhlednu

Rozhledna Děd u Berouna je první, kterou postavil Klub českých turistů, a to v roce 1893. Leží na vrcholu stejnojmenné hory, ve výši 492 m. n. m. Je vysoká 12 metrů a nahoru se dostanete po 56 schodech. Musím upozornit, že první část výšlapu na samotné rozhledně je docela nebezpečná – schody jsou polorozpadlé, takže pokud půjdete nahoru, dávejte si dobrý pozor. Druhá část je pak po kovovém schodišti.

Rozhledna leží asi tři kilometry od Berouna. My jsme dojeli do nejbližší obce autem a odtud jsme se vydali pěšky. Cesta vede lesem, procházka je to dlouhá asi dva kilometry, ale nádhernou přírodou, při které můžete například děti seznamovat s tím, co v lese roste, vyhledávat turistické značky ukazující směr cesty apod. Podniknout výlet lze i v horkém dni, protože vás ve většině zastíní vršky stromů a nepaří tolik sluníčko. Pouze při výstupu nahoru (vede sem několik cest, my jsme šli asi tou nejhorší) jsme byli trochu obsypáni klíšťaty. Naše, i když strmá, cesta vzhůru byla ale více dobrodružnější, než ta z druhé strany, kterou lze také jít, jak jsem se později dozvěděla od dalších návštěvníků. Ta vede přímo z Berouna a lze ji podniknout i s kočárkem.

Rozhledna je otevřená celoročně, neplatí se tady žádné vstupné.

Kudy kam na rozhlednu

Pokud pojedete autem, pak je nejbližší obcí Zdejcina, odkud jsme vyrazili i my. Do Zdejciny se dostanete z Berouna směrem přes Talichovu ulici a Talichovým údolím (od Pražské brány směrem doprava).

Ve vsi, u autobusové zastávky, je malé bezplatné parkoviště. Dále pokračujete mezi domky směrem do lesa a pak po zelené turistické značce.

Pokud se sem vydáte vlakem, pak musíte vystoupit ve stanici Beroun – Králův dvůr a odtud po zelené turistické značce asi 4 kilometry pěšky. Jestliže vystoupíte na berounském vlakovém nádraží, pak půjdete po modré turistické značce asi o půl kilometru déle.

Občerstvení, suvenýry…

U rozhledny není žádná možnost zakoupení informačních materiálů, občerstvení apod. Ve vsi Zdejcina, odkud jsme vyšli my, jsem také neviděla žádnou restauraci, takže doporučuji vzít si s sebou dostatek pití, popř. i jídla. U rozhledny lze posedět na lavičkách, a odpočinek po výstupu neuškodí.

U medvědária se nachází stánek s občerstvením i s menší nabídkou něčeho k sezobnutí.

Veškeré propagační materiály, pohlednice, turistické známky a turistické vizitky, včetně originálních razítek do deníčků pro rozhlednu i medvědárium jsou k dispozici pouze v informačním centru na Husově náměstí v centru Berouna.

Veškeré informace o medvědáriu a rozhledně na Dědu najdete na oficiálních stránkách města Berouna: www.mesto-beroun.cz.

Více fotek si můžete prohlédnout ve fotogalerii Letem světem – Beroun – Medvědárium a Rozhledna Děd u Berouna.


Tento příspěvek byl zařazen do soutěže Pojďte si povídat … o prázdninách 2011. Stačí se zapojit do diskuse Cestování s dětmi nebo do 31. 8. 2011 poslat svůj článek do redakce.