Vítejte v Kocourkově

Trochu nostalgicky jsem si dnes vzpomněla na dávné vítání našeho občánka na místní radnici.
Z celého slavnostního aktu měla poměrně velké obavy, tj. hlavně o to, abych správně zvládla načasovat našeho kojence na půl třetí tak, aby byl vyspaný a najezený…Neboť jsem sama kdysi přednášela čerstvým rodičům a obdarovávala maminky kytičkou a tatínky gumovou pískající hračkou, už dopředu jsem celkem realisticky tušila, že celková atmosféra bude přinejmenším zvláštní.

Pravého přivítání mezi občany města se ovšem našemu synovi dostalo až dnes. Pravda nevinně vyhlížející modrý korespondenční lístek přišel do schránky už v pátek. Po několika neúspěšných pokusech jsem se konečně dovolala na magistrát a mylně jsem se domnívala, že na druhém konci se mi ozval záznamník. Až když mě strnulý hlas vyzval k formulaci mého přání, napadlo mě, že by mohlo jít o skutečnou osobu. I když stále jsem se nemohla zbavit pocitu, že na moje slova už nebude nikdo reagovat. Ovšem mýlila jsem se. Hlas mi oznámil, že ačkoli je pod zprávou jako nadřízený podepsán (nebyl), můj případ bude vyřizovat kolegyně, která momentálně hovoří s někým jiným. Podruhé jsem se již dovolala pověřené kolegyni, nicméně po bližším vysvětlení situace mi bylo sděleno, že bude lépe, když se dostavím osobně a rovnou uhradím dlužnou částku.

Teď bohužel přicházím k zapeklitému vysvětlení nastalého problému. Za našeho syna nebyl zaplacen odpad v roce, kdy se narodil, tj. za rok 2003.
Poněvadž je pro město výhodnější, aby lidé platili odpad na začátku roku, poskytuje jim tzv. zvýhodnění nebo chcete-li slevu ve výši 50%. Pokud zaplatíte až po termínu (tj. v našem případě tuším později než v březnu), musí občan uhradit slovy města „celou částku“, v podstatě to ale znamená 50% navýšení platby.

Syn se narodil v červnu a na odpad jsme bohužel ve víru událostí zapomněli. Další dva roky jsme ovšem už zaplatili v termínu všichni tři, ale jak se ukázalo, platné nám to stejně nebylo. Syn, jako neplatič a dlužník, neměl již na uplatnění „slevy“ v dalších letech nárok.

Překonala jsem vrozený ostych a ačkoli jsem měla pocit, že jsem právě překročila hranice slušného chování, podivila jsem se nad absurdností celé situace. Úřednice zřejmě podobnou reakci očekávala a tak mě velice mateřsky upozornila, že nebýt šťastné náhody, že na náš případ narazila v počítači, přišel by nám rovnou výměr k úhradě „celé dlužné částky“, což by v našem případě činilo asi 1000,- Kč. Takto jsme díky ní mohli zažádat o prominutí poplatku za roky 2004 a 2005 a celá anabáze nás stála „pouhých“ 273,-Kč a jedno dopoledne.

Možná byl pro někoho z vás nepříliš pochopitelný úvod tohoto článku. Ale pokud vám město doručí pozvánku na vítání občánků a jako dárek obdržíte v létě, ve třech měsících dítěte hřejivou žlutou dečku rozměrů, kterou byste nepřikryli ani většího novorozence, myslím, že by lepším dárkem bylo upozornit novopečené rodiče i na to, že malý človíček je ve většině případů i strůjcem velkého množství použitých plínek a měl by za jejich odvoz a likvidaci platit.
Navíc město v podstatě znevýhodňuje děti narozené později než v prvním čtvrtletí:-)

A mrzí mě to o to víc, že doma odpad pečlivě a poctivě třídíme.