Nebezpečné hračky

Tak jsem vám tak brouzdala po internetových stránkách a najednou mě upoutal článek o nebezpečných hračkách. Ano, i já mám malé děti, proto mě článek více méně praštil do očí.
Nebezpečné hračky a tady u nás?Ihned jsem se začetla. No jo, hračky byly dovezeny z Číny a tam na nějaké bezpečnostní prvky asi moc nehledí. Nicméně si říkám, proč se vůbec prodávají? Proč se musí hračky dovážet z Číny, kde mají úplně jiné kriteria na bezpečnost a na výrobní látky než u nás? Vždyť i u nás jsou vyráběny krásné dřevěné, či plyšové hračky a určitě českému oku lahodí více visačka „Vyrobeno v České republice“, než „Made in China“, či Vietnam. Také jsem byla svědkem takové visačky u renomovaných značek. I když tam si myslím, že kritéria výroby a použitých látek jsou, a to aspoň doufám, v jiném měřítku.
Tak ouha, nejsou.
Renomovaná firma zklamala, i u oné hračky byly zjištěny závady, které mohou mít vliv na dětské zdraví. S čím si tedy naše děti budou hrát? Mám si připlatit za hračku od renomované firmy a tajně doufat, že zrovna ona prošla testem jako zdravotně nezávadná?
A co všechno je zdravotně nezávadné?
Brouzdám po internetu dále a narážím na nebezpečnou zubní pastu. Představte si, že je na ní večerníčkový motiv. Zubní pasta byla vyrobena v Číně. Je to tedy padělek a nebo i české firmy na výrobu zubních past kontaktují levné pracovní síly v Číně a nechávají za pár peněz vyrobit věc, která může poškodit zdraví? A kdyby jen zdraví dospělého, ono je to hlavně u dětí. No jo, někde se šetřit musí. A děti neprotestují, těm září očka kdykoliv, když dostanou novou hračku nebo když jim rodič koupí zubní pastu s večerníčkovým motivem, protože to oni mají rádi…
Ale jak vysvětlit dítěti, že zrovna tohle je špatné a že ač má krásný obal, který určitě prodává, obsah je zcela nevyhovující?
Tohle zatím nevím….
Ale vím jedno, a to, že ať koupím cokoliv, budu mít strach, zda daná věc není náhodou zdraví škodlivá.
Přece jen mi záleží na zdraví mých dětí. Rozhodně to ale nebude zubní pasta s večerníčky, protože těm už tak nějak nevěřím. A u těch ostatních budu doufat, že jsou nezávadné – ať už zdravotně, nebo bezpečnostně.