I takový umí být život

Vždycky jsem váhala a přemýšlela nad tím, že sem něco písnu. Nikdy jsem ale nevěděla co. Ale dnes se mi stalo něco, co moc bolí a trhá mi srdíčko. Umřela mi kamarádka, která se dožila sotva 19let. Chci vám napsat její příběh, abyste jí poznali a pochopili, proč to tak bolí….Andrejka nikdy nic dobrého v životě nezažila. Narodila se jako normální holčička, měla mámu, tátu a celkem spokojený život. Máma ji brzo opustila a Anda zůstala sama s taťkou. Ale co se nestalo, tatínek jí umřel a Anda najednou cestovala po rodině a nikde se pořadně neusadila a jak to u takových dětí bývá, tak začala tzv. blbnout a převezli ji do diagnostického ústavu a od tamtud ji odvezli do dětského domova. Tam jsem jí poznala já.
Ze začátku byla nevýrazná holka. Ale strašně hodná. Nikdy jsem se s ní pořádně nekamarádila, ale najednou jsem k ní nalezla cestu.. Jednoho dne si začala stěžovat na bolesti hlavy, nejdříve se jí dávaly léky. Ale později si začala stěžovat, že přestává vidět. Okamžitě byla odvezena do nemocnice na testy a tam se to zjistilo – měla nádor na mozku, okamžitě podstoupila operaci a tehdy to začlo.
Po první operaci se vrátila zpět do dětského domova s velkým balíčkem léků. Neuplynul ani rok a nádor se udělal znovu, podstoupila další operaci, a tak se to vystřídalo ještě třikrát. Anda měla chuť se strašně moc učit, ale nešlo to, přestávala vidět, neměla chuť a menstruaci měla jen díky hormonům. Začala studovat školu pro takto nemocné děti, jednoho dne zkolabovala, nevěděla o sobě měsíc. Ale bojovala, dala se znovu dohromady. Naposledy u mě byla před dvěma měsíci, nemám už tolik času, mám dvouletého klučinu a o Andu už se musíte starat jak o malé děcko, nešlo to jako dříve.

Dnes jsem měla telefon, volala mi paní vychovatelka. Andrejka zemřela, svůj boj o život skončila. Celý den jsem se bála jít se podívat do schránky, abych to nenašla. A bylo to tam – PARTE a já se skácela. Malý kolem mě pobíhal a nechápal, proč maminka tak pláče. Ten pocit bolí. Ona tak bojovala. V mých očích je statečná a vždy ji budu obdivovat.