Dítě bez jména

Spor o otcovství vyřešen do tří měsíců? Ne, tak to není. V médiích se uvádí, jak se stát stará o práva dětí, ale skutečnost je jiná. Především ze strany soudu. Ať už jste v rozvodovém řízení, nebo máte rok po rozvodu a během této doby se vám narodí dítě, které není manželovo, čekají vás komplikace.Musíte podat žádost o popření otcovství. Žádost musí být podána nejpozději do tří měsíců věku dítěte. Můžete ji podat vy a nebo váš manžel. A pak už jen čekáte.
Dítě má v rodném listě napsáno „Bezejmenný“ a příjmení. Nemůžete dítěti udělat pojistku, nebo stavební spoření. Průkaz pojištěnce prakticky nemá. Jen mu vystaví list na určitou dobu a pokud se do té doby nic nevyřeší, musíte si zažádat o prodloužení.
Nedávno jsem se dočetla v novinách, že maminka řešila právě tento spor. Po určité době, když to urgovala, se nic nedělo. Soudkyně má toho moc. Měsíc na to děťátko zemřelo a i v úmrtním listu mělo napsáno „Bezejmenná“. Tomu však není ještě konec.
Bohužel jsou i takové soudkyně, které vám řeknou, že jste si neměli dítě pořizovat. Jenomže co když jste právě v rozvodovém řízení, které už nějakou delší dobu trvá a při rychlosti našich soudů to může trvat i několik let? Tím, že se vám narodí dítě, se pozastavuje i rozvod. Důvod? V první řadě se řeší otcovství dítěte. Až bude tento spor vyřešen, potom opět budete čekat na rozvod.
Když žena otěhotní, většinou se na svého potomka těší, přestože je v rozvodovém řízení a nebo krátce po něm. Už si ale neuvědomí, jaké komplikace navíc to budou. Některé ženy to ani neví.
Myslím si, že takovéto případy, které se týkají dětí, které nemají jméno, by měli být vyřešeny v co nejkratší době. Znám paní, která to měla vyřešené do dvou měsíců. Ale kolik jich takových je. Jsou takové, kteří čekají už čtyři měsíce a pořád se nic neděje. Pokud se blíží léto, prodlouží se vám to až o dva měsíce. Takže vy můžete čekat třeba i půl roku a i když to budete urgovat, tak se nic nebude dít. Naopak vám soudkyně ještě téměř vynadá.
A co bude s dítětem, které nemá jméno, když se vám něco stane? Pokud žijete s otcem dítěte, tak ani on to nebude mít jednoduchý. Nikde není uveden jako otec, tudíž dítě odeberou a dají do ústavu? Celý kolotoč běží dál. Otec si o dítě žádá a musí počkat na rozhodnutí soudu. Pak už nezbývá nic jiného než jen doufat, že dítě bude v co nejkratší době mít jméno a bude moct být zajištěné i z jiných stránek.