Byl to ten slavný den..,

…kdy k nám byl zaveden elektrický proud. La la la. Taková elektřina, co to vlastně je? Průměrný Čech si řekne, že je to šťáva, za kterou platím nekřesťanský prachy těm zlodějům… Vlastně už to ani nevnímáte, že doma nějakou elektřinu máte. Ono je to tak nějak samozřejmé, že člověk cvakne vypínačem a vidí, pustí radio – slyší, otočí kohoutkem a teče teplá voda – z bojleru…Že nějaká elektřina v domě je, si většinou všimnete v okamžiku, kdy není… Když ráno vstanete a zjistíte, že nejde zapnout rychlovarná konvice. Že nefunguje pračka. Že lednice nevrní, ale „tiká“. Že televize nehraje. Že voda, kterou jste se chtěli umýt, je studená. ŽE…..

Máte-li starý dům, zvykejte si.
Zvyknete si.
Musíte.

Máte-li starý dům na vesnici, nespasí vás ani žádné elektrikářské eso. Občas se prostě „něpremává“. Podezřívám vládu, že se častými výpadky elektrického proudu snaží podpořit znovuzalidnění venkova. Co taky dělat za dlouhých zimních večerů, když televize nehraje….

Elektrické rozvody v domě dělíme na dvě různé skupiny. Je zde elektrika „stará“ a elektrika „nová“.
Stará tam byla, když jste dům kupovali. Že je stará, jste zjistili, když jste se do domu nastěhovali. V okamžiku, kdy se vám za mikrovlnou troubou (kde se nachází jediná zásuvka v místnosti) bude lascivně povalovat „rozpětka“, napájející lednici, vařič, mikrovlnku a rychlovarnou konvici, je čas uvědomit si, že tady něco nehraje. Dříve lidé většinou neměli ani televize ani mikrovlnky ani rychlovarky… Většinou měli v kuchyni akorát rádio a na to jim ta jedna zásuvka stačila.

Kapitolou sama pro sebe jsou staré – otočné vypínače. Zjistíte, že tam, kde má být zapnuto, je vypnuto a tam kde má být vypnuto, je zapnuto – po čtyřech otočeních. Zjistíte, že když jimi otáčíte ledabyle, dosáhnete lehce romantického příšeří a ruplých pojistek.

Staré elektrické vedení má velice extrovertní povahu. Rádo se ukazuje a rádo o sobě dává vědět. „Dráty“ staré elektriky většinou není příliš těžké najít. Jsou všude tam, kde být nemají, a tam, kde být mají – nejsou. Vykukují na vás žertovně zpod stolu, vytvářejí ladné smyčky při rozích místností. Smyslně se vinou prostředkem stropu, aby na vás upustili jedinou mrtvolnou zimomřivou žárovičku. Kabely tlusté jako sloní noha vyživují žárovičku nad vchodem, ty nitkovité mají na starosti bojlery, současně se sporáky, a občas také, na venkově nepostradatelné, zásuvky na „360“. Podávají vám své nenechavé prstíčky přímo do vany. Občas utajeně číhají ve starých zdech a když malujete, žertovně vás „štipnou“ do ručenky.

Se starou elektrikou musíte zacházet s náležitou úctou. Musíte se naučit, že pokud pere pračka, nesmíte rozsvítit ve sklepě. Pokud se chcete dívat na TV, musíte vytáhnout ze zásuvek mikrovlnku a tu lampičku, co máš vedle postele.
Staré zásuvky se kvrklají a na jejich místo je neusadí ani kilo sádry.

Nová elektrika je nenažranec, kterého budete krmit velice sytými sousty po velmi dlouhou dobu. („Zemnicí drát, jisticí drát, dvojlinky, trojlinky, krabice odbočné, krabice pod vypínače…..“ Jističe, zásuvky, vypínače, čokoládky………..) Ačkoliv to není na první pohled zcela zřejmé, kabely jsou vyráběny z ryzího zlata, kolíky v zásuvkách jsou vyrobeny z rohů vzácného jednorožce a jednotlivé součástky jisticích skříní jsou z diamantů. (Jak jinak si vysvětlit cenu výše uvedených artiklů?)

Do vaší elektriky bude strkat rypák kdekterý úřední šimlík, na kterého si jen vzpomenete. Pánem „od revizí“ počínaje, uklizečkou na místním obecním úřadě konče. K vašim hodinám musí mít přístup úplně každý a váš pes se musí naučit rozdělovat příchozí osoby na „pány od elektriky“ a zloděje. Pro to boží hovádko je to někdy neřešitelný rébus. (Pro vás ne, VY máte jasno. Páni od elektriky jsou, podle vás, zloději největší…)

1. Najděte si dobrého elektrikáře. Který bude mít POCHOPENÍ pro vaše potřeby. Mooooc zásuvek do kuchyně, jištění do koupelny (kdyby upadl fén do vany), vypínače hodně nízko, aby na ně dosáhly děti. Který bude mít pochopení pro vaši peněženku. Který vám chápavě vysvětlí, kde všude chce jaké kabely natahat, připravit a pak to přijede „už jenom zapojit“. (Přípravné práce jsou jedny z nejdražších…)
2. Najděte si elektrikáře BEZ FANTAZIE. Který nebude kabely ladně vinout podél všech stěn ve vašich místnostech a nebude vytvářet kabelové klikyháky pod vašimi podlahami. Najděte si takového, který bude skrblit materiálem a bude stroze perfekcionalistický.
3. Najděte si elektrikáře s VIZÍ. Který bude vědět, kde budete chtít mít elektriku a jakou, ještě mnohem dříve, než to budete vědět vy sami. (Co kdyby ten chlív nebyl chlív, ale chodba? A to podkroví je takový nevyužitý. A proč vlastně není ve stodole garáž??)
4. Najděte si elektrikáře, který je váš KAMARÁD. Protože tak jedině se vám podaří dotáhnout ho do domu o víkendech a ve státní svátky, což je jediný čas, kdy můžete na svém domě něco dělat. Jindy chodíte do práce. Váš elektrikář taky. K vám si jezdí ODPOČINOUT ((-:
5. Najděte si JEDNOHO elektrikáře. Práce každého z nich je tak individuální jako otisk prstu. Špičkový výkon jednoho je fušeřina pro druhého. Jeden nechává „dlouhý konce“, druhý spoří. Jeden by viděl zásuvky ve vašem domě tak a druhý onak. Jeden počítá i s finskou saunou, druhý vás nechá chodit do sklepa potmě.
6. Kupte si plynový vařič, parní bojler do koupelny, valchu a necky, kamna na tuhá paliva a svůj sklep zásobte v zimě ledem. V létě ho budete potřebovat. Až budete tři dny bez elektriky a vaše potraviny se začnou v lednici kazit((-: Pořiďte si velkou spoustu společenských her a počítejte s minimálně dvěma, ale lépe se třemi dětskými pokojíky. (Abyste měli ty děti kam dávat((-: )

Rozsviťte svůj den ((-: