Umělé oplodnění

O miminko jsme se pokoušeli asi rok, pořád bezvýsledně. Zašla jsem za mým gynekologem – následovalo vyšetření spermatu – výsledek nic moc, pak vyšetření HSG – nic příjemného. 🙁 Nakonec jsme byli odesláni ke specialistům do gyncentra v Ostravě…Tak a tam to začalo. Byli jsme objednáni k MUDr. Jarošovi, všechno s námi do podrobna rozebral. Ze začátku jsem si myslela, že je jenom na peníze, nejdříve řekl, že nás IVF bude stát 7 000,-Kč, ale po druhém vyšetření spermatu se částka vyšplhala už na 15 000,-. Bude prý nutná intracytoplasmatická injekce. Je ale fakt, že se na Gyncentru platí skoro všechno. Ale co se dá dělat, miminko jsme moc chtěli. Za měsíc následovala stimulace vaječníků.
Folikuly rostly nádherně, doktoři mi je chválili. Před odběrem vajíček jich bylo 16. Z odběru vajíček jsem měla hrozný strach, nevěděla jsem, co mě čeká. V den odběru jsem se třepala strachy. Operační sál mi na klidu moc nepřidal. Ale ujalala se mě moc hodná sestřička, všechno mi v klidu řekla – moc mi to pomohlo. Do převlékárny si pro mě přišla anestezioložka, představila se mi a odvedla si mě na sál. Tak a pak už nevím nic. Asi za hodinu jsem se probudila na pokoji, bolelo mě břicho. Pak jsem ještě necelé 2 hodinky ležela a pustili mě s doprovodem domů.
Z 16 folikul bylo 9 vajíček. Za 2 dny jsem šla na transfér. Měli mi zavádět 2 embrya, ostatní se měly zmrazit. Ale ouha! Připadala jsem si, jak kdybych dostala facku, když mi laborantka řekla: „Máte pouze jedno embryo, ostatní vajíčka nedozrála.“ V tu chvíli jsem si myslela, že je všechno v háji a já půjdu v lednu na další pokus. Po transféru jsem si u nich zase hodinu poležela. Za 14 dnů jsem měla jít na krev.
Těch 14 dnů bylo nejdelších v mém životě. První 4 dny jsem měla pořád ležet, už mě všechno bolelo. Vůbec jsem nevěřila tomu, že se to embryo uchytí. 3 dny před odběrem krve mi začalo být trochu špatně, bolelo mě břicho, ale těhotenstký test byl negativní. O to větší bylo překvapení, když jsem si šla pro výsledky a sestřička mi řekla – je o pozitivní, jste těhotná! Neudržela jsem slzičky štěstí.
Co říct závěrem – Gyncentrum můžu všem doporučit, je tam příjemný personál a určitě vědí, co dělají. Doktor říkal, že úspěšnost je 35%, což není moc. Znám pár lidí, kteří taky do Ostravy chodili a nevyšlo jim to ani na poněkolikáté. To už je ale riziko, jako všude jinde.
Jinak všem ostatním, co čtou tyhle řádky a rozhodují se, kam se obrátit, aby se jim splnil ten nejkrásnější sen v životě, přeju moc štěstíčka a hodně síly – je to moc důležité. Nyní už se 4 měsíce radujeme z naší dcerky Sabinky.