Očkování dětí v ČR – nemoci vs vakcíny II.

V minulém článku (zde) jsem probírala informace týkající se záškrtu a tetanu, nyní se tedy podíváme na další z řady.Černý kašel

Nebo také dávivý kašel (latinsky pertussis) je infekční bakteriální onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. Nemoc se přenáší kapénkovou infekcí. Projevuje se jako velmi silný, dráždivý kašel, který může být až dávivý a pri nadechování může znít jako kokrhání kohouta. U některých typů onemocnění je typické vykašlávání hlenu a tělesná teplota bývá značně vysoká až ke 40 C.

Jak se léčí? Použijí se širokospektrální antibiotika. Onemocnění se dá zjistit podle příznaků kašle, teploty nebo podle kultivace vykašlávaného hlenu, který bude pozitivní na nález bakterie Bordetella pertussis.

Všichni víme, že v nedávné době proběhla tiskem informace o šíření nákazy černým kašlem viz: http://zpravy.idnes.cz/k-silici-epidemii-zloutenky-se-pridal-cerny-kasel-a-dalsi-infekce-pxb-/domaci.asp?c=A080922_091102_domaci_jba. Kdy je přiznáno, že vakcína přestává účinkovat zhruba v 10ti až 15ti letech dítěte. Více o černém kašli, očkování proti němu a hlavně o době po jakou je vaše dítě chráněno po očkování naleznete zde.

Pro ty, kteří by se nechtěli tímto pročítat, tak vaše dítě je nejsilněji, opět v uvozovkách, chráněno po tři roky a po další tři roky už účinek velmi slábne.

V dnešní době, kdy identifikace nemoci díky vyspělé medicíně může být rychlá a zrovna tak její úspěšná léčba, mi nějak neštimuje vyvážení nežádoucími účinky (někdy až smrtelnými).

Jak se můžete i jinak bránit černému kašli najdete zde.

Dětská obrna

Je to virové infekční oenmocnění. Původcem je Poliovirus z čeledi Picomaviridae.

Viry se vylučují stolicí nemocného člověka a mohou se dál šířit při nedostatečné hygieně, dále kontaminovanou vodou či potravinami. Existuje však i kapénkový způsob nákazy, kterou mohou přenášet nemocní i bacilonosiči. Virus se zachytí a začne šířit na sliznicích nosu, ústech, v krku a střevech pacienta.

Více o obrně se můžete dočíst zde.

Co byste měli v této souvislosti vědět a co já jsem nevěděla
Mezi nežádoucí účinky podání živé perorální vakcíny hrozí osobám blízkým kontaktu paralytická poliomyelita. Dále existuje potencionální riziko vzniku nového „divokého“ kmene z původního vakcinačního viru. Vylučování viru po očkování je běžné a vytváří možnost kolektivní imunizace, ale současně i rizika vzniku VAPP.

Co to tedy znamená? Že pokud máte doma nebo ve svém okolí dítko nebo i dospělou osobu, která nebyla ještě očkována proti dětské obrně, tak může být právě obrnou nakažena tímto očkovaným jedincem.

Inaktivovaná injekční vakcína sice toto šíření vylučuje, ale existuje zde zvýšený počet nežádoucích účinků „obvyklých“ po očkování s perenterální vakcínou. Tak a teď si vyberte.

Opět tato vakcína nemá celoživotní účinek. Pokud se jako dospělý jedinec chystáte do zemí s výskytem obrny, musíte se nechat znovu naočkovat. O čem to tedy svědčí, že pokud se dostanete do styku s danou nákazou a účinek vakcíny je u vás prachmalý, můžete být nebezpečím pro toho, kdo je zrovnatak neimunní jako vy.

Hodně hezké a dosti výstižné povídání o účinnosti či smysluplnosti očkování proti Tetanu nebo Dětské přenosné obrně naleznete v tomto odkazu a myslím, že to hovoří za vše:zde čtěte v odstavci pod názvem Očkování: Chrání? Škodí? od Dr. Med. Gerharda Buchwalda.
Právě zde naleznete srovnávací grafy popisující dobu od propuknutí nemoci až po její pomalé vymizívání.

Stručně dětská obrna navzdory tomu v zemích kde je očkováno nebo není očkováno dochází k výraznému poklesu a díky včasné diagnoze i k úspěšné léčbě této nemoci.

Co vás čeká příště Hemofilius a Hepatitida typu B.