Veškerá snaha marná…

Když jsem rodila svého Jakoubka, bylo mi něco málo přes pětačtyřicet a měla jsem ve světě již zběhlou jednu 25-ti letou dceru a druhou sedmnáctiletou. Věřila jsem, že otázky výchovy mého maličkého pro mne budou hračkou… Vždy jsem byla matka spíš přísnější a držela jsem se hesla, že všechno má své mantinely a hranice. Můj nový muž (mj. o hodně mladší než já), mi ve všem, co se týkalo příchodu našeho drobečka na svět, důvěřoval, neboť sám jiné dítě ani zkušenosti neměl.

První, co jsem si chtěla prosadit bylo, že bude spát ve své postýlce a svém pokoji. V pokojíčku dodnes spí pouze medvídci a synek spí s námi v ložnici. Sice ho přendáváme v noci do jeho „pelíšku“, ale ráno ho opět najdeme u nás na letišti. Přes moje veškeré pedagogické a psychologické argumenty mne nakonec manžel udolal jednoduchým vysvětlením. „Až mu bude deset nebo patnáct, už s námi chtít spát nebude“. Rezignovala jsem. Zejména si svou rezignaci těžce uvědomuji pokaždé, když se ta malá kulatá kebulka přitulí a nebo vás chytí v noci malá ručička kolem krku a ne a ne se pustit.
Jak člověk stárne, tím víc si uvědomuji, že má ten můj mužský pravdu. Když si vzpomenu na ty mé dvě dnes dospělé dcery, když ony byly takhle malé a ve svých pokojíčcích mne prosily, abych tam s nimi do rána zůstala a nebo jestli mohou jít spát „k nám“, byla jsem ta přísná, nekompromisní matka. A opravdu, když jsem potom já později chtěla jejich přízeň víc projevit, už byly „moc velké“ a já z toho byla smutná.

Ono to uteče všechno hrozně moc rychle a děti nám rychle dospějí a zestárnou. Proto si teď to své „pozdní mateřství“ opravdu užívám, mantinely ve výchově v určitých věcech prosazuji a dodržuji, ale někde opravdu vítězí ta jeho krásná kukadla. Za pár dní mu bude pět let a já jsem šťastná, že ho mám a že si tenhle „spací prohřešek“ budu moci ještě nějaký čas užívat.