MVD: Andelinka

Další maminkou, která je zapojena do projektu Mateřská s VD, je Andelinka. A právě ta se nám dnes představí.

Ahoj, jmenuji se Lenka a mám dvě dcerky. Kristýnku (Kiki, 6 let) – tu mám ve skupině Předškolák, a Verunku (Verča, 17 měsíců).

Verča je od narození velmi šikovná a vnímavá holčička, co se všemu rychle učí (nejen od nás, ale i od své starší sestřičky – a popravdě, někdy jsou to opravdu psí kusy). Brzy začala chodit, nyní už své pohyby ovládá bravurně, povídá první srozumitelná slůvka a tvoří první krátké věty, pokouší se zpívat (oblíbená je např. písnička Jede, jede, poštovský panáček, která v jejím podání zní asi takto: Jeje, jeje, popoty patata…).

Chodíme spolu často na procházky, zatím převážně s kočárkem, doma si zpíváme, cvičíme, tancujeme, říkáme básničky a malujeme. Ráda si hraje s panenkami a kočárky, staví z kostek věže. Jinak má velké sociální cítění, ráda je v kolektivu dětí. Přihlásila jsem ji už na druhý kurz plavání (ten první probíhal ve slané mořské vodě a chodila na něj od svých cca 11 měsíců, nyní je to již klasický kurz pro batolata v aquaparku) a jednou týdně chodíme na cvičení maminek s dětmi do místního mateřského centra. Od malička jí chutná, takže s jídlem nemáme žádné problémy. Trošku poslední dobou bojujeme se spánkem, občas mám pocit, jako by snad ani neměla potřebu spát, tak doufám, že se to časem upraví směrem k lepšímu.

A jak trávíme tyto podzimní dny?

Já sama mám ráda hlavně první půlku podzimu, kdy jsou listy na stromech a pod nimi barevné, kdy ještě prosvěcuje sluníčko a jsou pěkné dny babího léta. Chodíme s dětmi hodně do přírody, sbíráme přírodní materiály (kaštany, šípky, listy, javorové vrtulky…) a tvoříme z nich doma postavičky, koláže a další výrobky, z ovoce a zeleniny taky ovocňáčky a zelňáčky (viz foto), letos se nám povedl pěkný třeba z dýně nebo kukuřice.

S tím drakem to bylo letos horší – starší dcerka byla na letišti pouštět draky se školkou, to se jim vyvedlo. My jsme se vydali na pole za městem, ale zrovna ten den tam jezdil pluh, tak se prášilo a nešlo tam vydržet, když jsme se vydali druhý den, zase málo foukalo, tak drak lítal jen chvilku.

Článek je součástí projektu Mateřská s VD, jehož partnerem jsou Gaga’s pleny.