Mateřská a rodičovská dovolená

Než jsem poprvé v roce 2002 nastoupila na mateřskou dovolenou, tak jsem začala přemýšlet, proč se době, kdy se připravujete (6-8týdnů před porodem) na příchod miminka a poté se o něj staráte víceméně vy sama po dobu nezbytně nutnou, vlastně říká „dovolená“???
Co vlastně to má s pojmem „dovolená“ společného? Asi to, že jste s členem rodiny. Nic víc to s dovolenou snad nemá společného..teda pokud si někdo nepředstavuje dovolenou tak, že by jí trávil věčným uklízením, praním, žehlením, vařením a prostě vším ostatním, co vlastně my maminy (někdy i taťkové) na mateřské musí zvládnout.
Pořád mě ale vrtá hlavou, jaký jiný vhodnější název, by se pro tuto dobu, než se vrátíme do práce a dítka dáme do školek a škol, mohla jmenovat. Napadá Vás nějaký vhodnější název?

Možná ten název „dovolená“ vznikl z toho důvodu, že když nejste v práci a nemarodíte tedy zrovna, jste většinou na dovolené. Vždycky jsem si říkala, že ten pojem mohl vymyslet jedině chlap, ale dneska i mnoho tatínků je doma na „dovolené“ se svým dítkem a tak i oni pak vědí, co to je. Přesto ale většina mužů(aspoň co jsem se přesvědčila kolem sebe – u mých známých,ale i u manžela)si myslí, jaká to je „brnkačka“ a že to je vlastně pohoda pro nás a neuznají to, že to dá občas docela „fušku“ být doma po celý den s dítkem a starat se o něj a u toho zvládnout úklid, vaření, žehlení…atd atd…Však to jistě znáte sami, co tím myslím…

Jednou ale na tuto dobu budeme strašně rádi vzpomínat, protože čas běží jako bláznivý, děti nám rostou před očima a nám zůstanou jen vzpomínky a naši péči uvidíme v našich dětech, jak s nimi naše láska, péče a vše dobré, co jsme jim dali nebo alespoň snažili se jim dát, roste.

Zkoušela jste se některá z Vás maminek zamyslet, jaký tedy jiný vhodný název, na místo „dovolená“ by se hodil? Těším se na Vaše názory a nápady.