Ještě jednou kojení….

Vím, že na toto téma bylo i na stránkách VD napsáno mnoho, přesto mi to nedá….
Píšu za všechny maminky, které z nejrůznějších důvodů kojit ani nezačaly, nebo musely s kojením po nějaké době přestat…Včera večer byl v hlavních zprávách na ČT1 odvysílán příspěvek o kojení. Zdůrazněn byl fakt, že kojit se prostě musí, a že pouze asi 1/4 čtyřměsíčních dětí je ještě plně kojená. Kritizováno bylo především to, že dárkový balíček, který obdrží maminka v porodnici, obsahuje řadu „kontraproduktivních“ letáků propagujících umělou výživu. Reportérka neopomněla připomenout, že kojené děti bývají podstatně zdravější…
Nezlobte se, ale mně už tato mediální masáž dohání k šílenství…
Ve chvíli, kdy se žena rozhodne mít dítě, je ze všech stran masírována skutečností, že jenom kojení je to jediné správné pro její děťátko, a že máma, která nekojí, upírá svému miminku to nejlepší. Žena, která pak ze zcela objektivních důvodů kojit prostě nemůže, se cítí frustrovaná, zavrženíhodná, má výčitky svědomí a troufám si říct, že v době krátce po porodu, si koleduje o parádní depresi…
Myslím, že se k tomuto tématu mohu vyjádřit už s dostatečným odstupem, protože moje děti už mají 4 a 2 roky.
Já sama jsem byla rozhodnutá své děti za každou cenu kojit co nejdéle. Staršího syna jsem plně kojila asi tři měsíce, poslední měsíc však vůbec nepřibíral. Dětská lékařka rozhodla přejít na umělou výživu. Ještě v ordinaci jsem se rozplakala. Několik dalších dní jsem trpěla obrovskými výčitkami svědomí, dávala jsem ten neúspěch za vinu sama sobě.
Nutno podotknout, že ze strany mého manžela i nejbližší rodiny jsem měla vždy ve všem obrovskou podporu. Jaké bylo ale mé překvapení, když z věčně uřvaného miminka, se během několika málo dní stalo usměvavé, spokojené, šťastné děťátko, které začalo najednou dělat obrovské pokroky! To mi ke štěstí úúúúplně stačilo!!!
Šimona jsem pak částečně kojila ještě další tři měsíce.
Za dva roky se narodil Matěj a já si říkala, že teď už určitě bude vše v naprostém pořádku a těšila se. Problémy začaly už v porodnici. Tehdy ale přišla obrovská pomoc a duševní podpora:
z porodnice nás propouštěla sestřička, která byla shodou okolností u porodu obou mých kluků – paní těsně před důchodem – chce se mi říct´“starý zkušený praktik“. Řekla mi, že pro miminko je ze všeho na světě nejdůležitější klidná, nefrustrovaná a odpočatá máma. Ve chvíli, kdy máte malé děťátko a postarat se musíte i o starší dítě, které vás v té době potřebuje ještě více než kdy jindy, a zvládnout musíte i domácnost, je umělá výživa ve chvíli, kdy máte problémy s kojením, obrovskou úlevou a pomocí.
Matěje jsem kojila a jen na noc mu dávala umělou výživu. Pokud to mohu srovnávat s prvním dítětem, vše bylo daleko více v klidu, Matěj dělal pokroky a já si toto období daleko více užila. Synka jsem částečně kojila půl roku.
I já se dost často setkala s krutou kritikou ze strany až militantních propagátorek kojení. Výčitky? To jsem už vůbec neřešila – sestřička Valentová v porodnici měla totiž naprostou pravdu.
A vliv kojení na zdraví dítěte? Určitě mi většina z vás dá za pravdu, že jeho prospěšnost nejde zobecňovat. Ve svém okolí mám řadu případů, kdy děti kojené trpí alergií, astmatem, jsou často nemocné a naopak…
Takže milé maminky – čekatelky, kojení je sice nádherná věc, která vás krásně sblíží s vaším děťátkem, ale nedělejte si s případným neúspěchem větší hlavu než je potřeba….
Ta sestřička totiž měla fakt pravdu!!

Lenia