Štěně k miminku – ano či ne

Loni v únoru se stalo něco, při čem člověku naběhne husí kůže, kdykoliv si na to vzpomene. Rozhodli jsme se tedy, že si koupíme štěně. Jenomže jaké. Je vůbec vhodné si teď pořizovat štěně, když je doma miminko?Podle názoru některých lidí, by bylo lepší počkat, až dítě vyroste. Jiný zase říkají, že když to bude štěně, spíše si na sebe zvyknou a budou vlastně vyrůstat spolu.

Něco na tom určitě bude, hlavně pro rodiče. Vychovávají malé dítě a začnou i štěně, které se musí také všemu naučit. Nehledě na to, že se s ním musí ven i večer, kdy dítě už spí a pokud je jeden z rodičů v zaměstnání, tak je to taky docela problém. Venčení psa je otázka minimálně 10 minut a nechat dítě bez dozoru samotné doma, i když spí, mi přijde nezodpovědné a co potom, kdyby bylo nemocné.

Další otázkou je, jestli dítě nebude alergické. Když jsme se informovali u lékaře, kdy se dělají testy na alergie, jelikož v rodině alergie jsou, bylo nám sděleno, že u tak malých dětí se nedělají. Až v prvním roce věku dítěte.

Podle odborníků by se zvířátko do rodiny mělo vybírat hlavně podle věku a zodpovědnosti dítěte. Ale nikde se už člověk nedozví, jak je to vlastně s pořizováním zvířátka k tak malému dítěti. I když i od chovatele jsem slyšela, že to není moc dobrý nápad. Některá plemena jsou temperamentní a mohou dítěti ublížit zcela neúmyslně. Jiná si mohou s dítětem hrát a když ho dítě zatahá, tak přestože pes je hodný, najednou na dítě zaútočí. Bohužel jsme se setkali i s tímto a pes potom skončil v útulku.

Něco jiného by bylo, kdyby zvíře bylo v domácnosti ještě před narozením dítěte. Podle mého názoru záleží především na tom, jak člověk toho psa bude vychovávat. Je to podobné jako u lidí a pes se většinou chová tak, jak se k němu chovají lidé.

Myslím si, že by to žádný problém nebyl, sice by to bylo časově náročné, ale vidět potom tu radost dítěte a psa, když si spolu za nějakou dobu hrají, určitě stojí za to.