Od aerobiku ke spinningu … a dále…

Byla jsem od mala docela živé dítě a holdovala sportu. Nevlastní otec mě uvrtal do juda, vyzkoušela jsem závodní plavání, moderní gymnastiku, aerobik. Ale nic mě nenadchlo tak jako spinning. Tedy až po „pár“ hodinách:-)Na aerobik jsem chodila dobré čtyři roky. Uspokojovalo mě to, postavu to tvarovalo, ale tak nějak mi pořád chyběl ten „adrenalin“ a pořádné pročištění hlavy. Je to čtyři roky, co jsem se dozvěděla od známé, že se jezdí u nás ve městě spinning. V té chvíli jsem vůbec netušila, co to obnáší, ale že jsem od mala „odvážné“ děvče, řekla jsem si, proč to nezkusit.
Zjistila jsem si, co se na takovou hodinu spinningu nosí, a vyrazila jsem. Po menší přednášce od instruktora, seštelování kola, jsme „vyrazili“. Už po prvních dvou písničkách jsem si nadávala, kam jsem to zase vlezla. Vůbec jsem se nechytala a jezdit ve stoje?? :-O …to byl nadlidský výkon. Po hodině, kdy jsem nebyla schopná ani vstát z podložky a otřít si kolo, jsem si byla stoprocentně jistá, že tohle už ne. Druhý den mě bolelo celé tělo a dva dny jsem nemohla skoro chodit.
Asi po týdnu jsem potkala jednu paní, co též byla a jak jsem poznala při oné osudové hodině, byla už i dost vyježděná a jako „profík“. Tak jsme prohodily pár vět a po jejích pár přemlouvavých větách a radách jsem se nechala přemluvit, abych to ještě zkusila. Tentokrát jsem si správně seštelovala kolo (bolesti druhý den vyplývaly z onoho špatně seštelovaného kola), psychicky nabrala dost sil a opět „vyrazila“. Byl jiný instruktor, jiné písničky a mě se najednou jelo tak nějak lehčeji. Dokonce mě to začalo i bavit. Byla jsem sice vyčerpaná přibližně stejně jako po první hodině, ale už to bylo trošku jiné vyčerpání, takové uspokojivé, spokojené. Tak jsem začala chodit pravidelně. Nejdříve jen tak jednou týdně, potom dvakrát týdně a časem se přidaly i pravidelné dvouhodinovky jednou za čtvrt roku. No a jak je to teď po čtyřech letech??
Můžete hádat…………od července letošního roku předjíždím jako instruktorka a mám spinning strašně ráda, je to takový můj životní styl a nedám na něj dopustit.
Navíc jsem se díky spinningu dostala i do „amatérského“ klubu cyklistů (mimochodem nikdo ze členů na spinning nechodí) a začala jezdit bikecrossové závody – závody na horských kolech. Ale o mých začátcích v tomto odvětví bude článek až někdy příště……

A co to vlastně spinning je? Spinning je naprosto úžasná věc, ale popíšu to tedy trošku odborněji:

  • spinning je aerobní vytrvalostní skupinové cvičení na stacionárních kolech, které spojuje hudbu, motivaci a představivost do jednoho celku s přesně dávkovaným tréninkem.
  • jde o nejůčinnější kardiovaskulární cvičení aerobního charakteru posledního desetiletí
  • spojení hudby s přesně dávkovaným tréninkem
  • posiluje oběhový systém, nezatěžuje klouby
  • tvaruje nohy, hýždě, břicho
  • aktivita, během které vydáte až 12–krát více energie než při aerobikuPro koho je určen?
  • sportovcům, kteří zlepšují svoji vytrvalost a aerobní kapacitu
  • osobám s nadváhou, ideální prostředek ke spalování přebytečných kil
  • všem bez rozdílu pohlaví, věku a fyzické kondiceTakže kdo to ještě nevyzkoušel, nebo se nechal odradit po první hodině, zkuste to. Jak se říká – za zkoušku nic nedáte a věřím, že hodně z Vás tomu propadne jako já 🙂