O ovoci – vážně i nevážně

„Jabka, hrušky, chceš do držky!?“ pokřikovali na sebe kluci ještě na základce. Ti méně gentlemanští takhle povykovali i na nás, na holky.
„Nemíchej jablka s hruškami,“ kárali mě profesoři na střední, když jsem se „diplomaticky“ snažila uhýbat od jimi položené otázky /odpovědí jsem byla netknutá/ k jinému tématu.
O ovoci již bylo řečeno a napsáno mnohé. Připojím se i já se svou troškou do mlýna.Ananasy
jsou tropickým ovocem. Obsahují cukr a tak lze jejich konzumací rychle doplnit energii a omezit pocit hladu. Mimo vitamínů začátku abecedy – A,B,C – je v nich také zinek, který příznivě působí na zdraví nehtů a kůže. Ananas je vhodný pro dietní stravování při nadváze. Můžeme sníst za den, kolik chceme ananasu, a před spaním si navrch dát ještě dva banány, a i tak jsme do rána o kilo lehčí. Ananas pomáhá při střevních potížích, odbourává otoky, podporuje v žaludku rychlejší spalování přebytečného tuku.
Dle mých zkušeností je třeba jíst kousky ananasu opatrně, protože ananasová šťáva dráždí rty.

Banány
jsou zdrojem vitamínů A,B,C,E,K a také hořčíku a draslíku. Uklidňují nervy a proto se po nich dobře usíná, jsou pohlazením pro žaludek. Rychle zaženou hlad a potlačí chuť na sladkosti = můj celoživotní boj, který prohrávám, protože banánu, politému čokoládou a ozdobenému šlehačkou zkrátka neodolám!

Broskve
obsahují železo, hořčík, jsou zdrojem vitamínů B, E a provitamínu A. Obsahují hodně vody. Povzbuzují chuť k jídlu a pomáhají při srdečních onemocněních.
Broskve jsou spojovány se symbolem ženy v různých kulturách. A jak chutnají?
Třeba takto:
Použijeme jeden velký broskvový kompot. Broskev rozpůlíme, do důlku po pecce dáme lžičku Nuttely. Ušleháme dva bílky, přidáme tři lžíce cukru krupice a šleháme do husta. Sníh naneseme na broskve, posypeme mandlovými plátky a zapečeme.

Hrušky
„Vezmi žlutou tužku, namaluj mi hrušku…“. Jedná se o ovoce našich krajů. O hruškách toho bylo napsáno v pohádkách mnohem méně než o jablkách /vzpomínám si v této souvislosti pouze na pohádku „O hruškách rohatkách a jablíčku parohátku“/, ale neprávem. Vždyť hrušky obsahují vitamíny A i B, zinek i vápník. V hruškách je 80 procent vody, která rychle přivádí živiny do střev a čistí je. Hrušky pomáhají při zácpě a podporují, pro obsah železa, tvorbu krve. Odvodňují a jsou vhodné pro odtučňovací kůru.
Znáte pracharandu? Je jednoduchá: hruškové křížaly umeleme na prášek. Práškem posypeme sladká jídla /ovocné knedlíky/.

Jablka
obsahují ovocný cukr – fruktozu. Jsou nízkokalorická, pročišťují organizmus. Dobře chutnají – vždyť jablkem svedla Eva v ráji Adama. Pro upřesnění: myslím, že se jednalo o jablíčko granátové.
Jablka obsahují vitamíny A,C, komplex vitamínů B a vlákninu. Posilují imunitu /odolnost proti nemocem/.
Moje babička radila: „Jablko na noc je zdravé, vyčistí zuby.“ To bych tomu dala! Zdravé jablíčko sice je, ale pro svůj obsah ovocného cukru a při vynechání kartáčku a pasty by se mi zuby pěkně kazily.

Jahody
Macecha v pohádce „O dvanácti měsíčkách“ dobře věděla, proč posílá Marušku v zimě pro jahody. Vždyť posilují imunitu, obsahují vitamíny A,B,C,E,K, taky železo, hořčík a fluor. Třeba macecha neměla ani zlý úmysl zbavit se Marušky, ale dozvěděla se, že jahody působí jako afrodisiakum, a prostě je chtěla. Mezi námi: té bábě by nepomohl ani záhon jahod!
My zase víme, jak výtečně chutná šampaňské s jahodami. Co to ještě zkusit bez alkoholu?
Baby boom
2 cl banánového situpu, 1 cl jahodové šťávy, 4 cl jahod, 50 g jogurtu, mléko na dolití. Jahody jemně rozmačkáme a umixujeme s ostatními přísadami.

Já mám dětství spojené s „kašičkou“: rozmačkané jahody, moučkový cukr, mléko. Moje babička mi je tak připravovala proto, abych snad po jahodách nedostala kopřivku, případně jinou alergickou reakci. Jahody opravdu alergenem jsou!

Maliny
obsahují hořčík, vápník, železo. Taky komplex vitamínů B i vitamín C. Maliny chrání střeva před podrážděním a případným zánětem. Obsahují přirozená antibiotika. A hlavně – chutnají!
Vzpomínáte, že jsme malinové kompoty pojídaly v dětství při nemoci pro snížení horečky?

Třešně
Kdo by odolal krásným, tmavým třešním? Písničkáři určitě ne a tak o nich psali písničky: „Čerešničky, čerešničky, čerešně…“ nebo raději „Jooooo, třešně zrály…“ Třešně se užívaly i v lidovém léčitelství. Například byly doporučovány Karlu IV., který trpěl dnou.
Třešně obsahují vitamíny A,B,C,E i P. Pozor: třešně není dobré čímkoliv zapíjet!

Já mám nejraději banány. Naštěstí jsou již ke koupi po celý rok. V sezoně jsou pro mne královnami letních zahrad maliny. A jak to máte s ovocnými chutěmi vy?