Kousek jara

Dnes ráno jsem se probudila před zvoněním budíku. To je u mě dost neobvyklé. Většinou spím jako medvědice v zimě bez ohledu na roční dobu, budík poslepu zamáčknu a spím dál. Občas se stane i to, že mě přijde vzbudit syn s otázkou: „Mami, my dneska nevstáváme?“

Dnešní ráno ale bylo jiné. Vzbudila jsem se sama. Sluníčko prokukovalo mezi staženými roletami a ptáčkové venku vesele cvrlikali. Jakmile jsem otevřela oči, bylo to tady, všudypřítomné, téměř hmatatelné, pocitově krásné, prostě – jaro. Jaro konečně zaťukalo i na mé dveře. Vyhoupla jsem se z peřinek s dobrou náladou, postavila vodu na čaj, odskočila si do koupelny, začala jsem chystat snídaně a svačiny, vytáhla jsem všechny rolety v oknech a nechala se zalít teplým svitem slunce. V tom jsem zaslechla kroky svého syna a za mnou se ozvalo: „Dobré ráno“ a mlask, pusa na tváři. V duchu jsem si pomyslela „Bože, to je nádherný den.“

Když jsem pak otevřela venkovní dveře a vyšla před dům, zcela mě to prostoupilo. Teplý jarní vzduch mi pohladil tvář, sluneční jas mě v mžiku celou pohltil, blankytně modrá obloha bez mráčku vymámila úsměv na rtech a při pohledu na zahradu mi připadalo všechno úchvatné, rozzářené, plné jemných vůní, jarních květů a zelených lístků.

V tu chvíli mi projelo hlavou, kéž by se to dalo zachytit, ten úžasný okamžik. A jen jsem si tu myšlenku uvědomila, mé kroky zamířily zpátky do domu, vrátila jsem se pro foťák.

Odvezla jsem syna do školy a zbývající čas jsem si vychutnala a dokonale užila. S foťákem v ruce. Naplno se projevila má nová a dosud neprozkoumaná vášeň a tím je focení. Ač jsem dřív nikdy moc nerozuměla těm, kteří vydrží někde stát a „cvakat“ (rozuměj – spouští fotoaparátu), sama jsem tomuto kouzlu propadla, aniž bych o to usilovala.

Stála jsem pod rozkvetlou sakurou a očima malého dítěte jsem si bez dechu prohlížela tu krásu. Větve poseté drobnými růžovými květy mi učarovaly. Byl to slastný pocit. Stručně řečeno – nádhera.

Na to asi nejsou slova nebo spíš – velmi těžko se mi hledají slova, která by dokázala vyjádřit všechny ty příjemné smyslové vjemy při pohledu na něžnost jarních květů. Takovéhle zázraky umí jen „matka příroda“. Je to dechberoucí. A přitom stačí rozhlédnout se a dívat se kolem sebe. A na chvíli se nechat unést. A nasát tu úžasnou energii a atmosféru jara.

No a vzhledem k tomu, že Vám na VD nedokážu poslat jaro jako takové, posílám alespoň kousek té krásy a přeji hezký slunečný den .