Jak jsem začala a přestala s kouřením

Párkrát jsem tady četla názory na kouření, vesměs záporné. Ono to taky není nic krásného, kouřit. Ale také není jednoduché se kouřit odnaučit – je to prostě nemoc.
Já začala kouřit v šestnácti. Chtěla jsem to „jen“ umět, abych nevypadala blbě, když mi někdo cigaretu nabídne. Že bych ji třeba taky mohla odmítnout, mě tenkrát vůbec nenapadlo…Ukradla jsem taťkovi 2 Sparty a šla za kamarádkou Marcelou, aby mě to naučila. Byla jsem docela „šikovná“, šlo to hned na poprvé, špatně mi nebylo, jen se mi trochu motala hlava. A tak začlo moje kuřácké období. Nekouřila jsem moc, neměla jsem na cigarety peníze, takže to byly cigaretky buď ukradené (taťkovi) nebo kusovky nebo darované.
Ale cigaretka je droga velice záludná a pomalu mě lapala. Kouřit jsem začala víc paradoxně poté, co zakázali prodej kusovek. Člověk byl nucen koupit celou krabičku, no a když už ty cigarety byly k dispozici, vykouřilo se jich hnedka víc.
Pak jsem začala chodit s klukem (manželem) – nekuřákem. Sice mu vadilo, že kouřím, ale nenutil mě přestat. Věděl, že musím chtít sama a ne být donucená. Ono když někoho nutíte, spíš natruc nepřestane (aspoň mně to tak přijde). Myslím, že jsem byla celkem ohleduplný kuřák, protože jsem nesnesla: zakouřené místnosti, kouření v bytě, kouření v autě (to je snad nejhorší), kouření při jídle. Takže když jsme spolu začali bydlet, kouřila jsem na balkoně, i v mrazech.
A tak mě ta cigareta pěkně lapla, kouřila jsem 20 denně, někdy i víc, kouřila jsem ráno na lačno, kouřila jsem pro ukrácení dlouhé chvíle a nedovedla si představit, že bych někdy přestala (tedy těhotenství by všechno změnilo), prostě závislost jak bejk. Jeden den jsem vydržela nekouřit fakt když mi bylo hodně zle (horečky, bolení v krku,…), ale jak mi bylo líp, hup na balkon!
A pak to přišlo, po dvou letech pokusů jsem otěhotněla a začala s odvykáním. Nebylo to jednoduché (ale fakt nesnáším těhule, co kouří), byla jsem nervozní, protivná, nevrlá, kousala jsem si nehty, začla jsem se cpát sladkostma (proto možná těch 25kg navrch na konci těhotenství), no prostě děs!
Ale pak to přišlo, zapálila jsem si a udělalo se mi tak zle, že to byla cigareta poslední (byla jsem ve třetím měsíci). Najednou mi bylo fyzicky líp (žádný bolení na prtsou, hlavy,…) a těch peněz, co jsme najednou měli… utrácela jsem za věci pro mimčo.
Kouřila jsem 10 let a v dubnu to budou 2 roky, co jsem přestala, a doufám, že už nikdy nezačnu!