Tady jsou vidět blázni – Až se zima zeptá III.

Abych byla spravedlivá, celé martyrium ohledně vytápění dřevem, vám za tu námahu stojí. Ono to dřevo, které jste sami zaplatili, sami naštípali, natahali, navozili, ono to voní přeci jen jinak. „Smrdí“ prací. Když se vám naštípané špalky válí kolem krbových kamen, tu smůlu opravdu můžete „zacítit“…Zbabělejší z vás se možná, po přečtení výše uvedeného, rozhodnou pro vytápění např. elektrickým proudem. VY ovšem na takovéto snadné řešení můžete rovnou zapomenout. MOŽNÁ budete mít to štěstí, že vám to úřady POVOLÍ. Možná budete mít to štěstí, že na to všechno seženete peníze. Dokonce snad budete mít VELIKÉ štěstí a povede se vám dovést celou realizaci stavby zdárně do konce. V největších mrazech, kdy kolečko elektroměru pojede „naplno“ , a vy se budete tulit k radiátoru, budete snít o dobách, kdy jste topili dřevem((-:

Po prvních, lehce mrazivých dnech naznáte, že je načase vyměnit vaše lehounké sportovní vozítko italské značky za starého otřískaného favorita. Tito veteráni dokáží nastartovat i při minus třiceti stupních. Taky se s nimi lépe vjíždí do lesa – když dojdou peníze na dřevo)))-:. Třeba. Vůbec se celý váš dosavadní autopark poněkud změní.

1. Do povinné výbavy svého motorového vozidla časem přihodíte ještě lopatku, kočkolit (na podsypávání prokluzujících kol), motorovou pilu – aby jste si mohli prořezávat cestu do zaměstnání mezi padlými kmeny, a alumatku, kterou každý večer úhledně přiskřípnete přes čelní sklo do předních dveří svého vozidla.

2. V kastlíku palubky se vám zabydlí tluuuuusté rukavice, abyste vůbec mohli za jízdy držet volant a tekutý rozmrazovač zámků si přiděláte rovnou na klíče od auta.

3. V garáži budete mít vyrovnané celé bataliony kanystrů s různými chemickými zlepšovači , které se lijí do aut, aby v zimě vůbec nastartovala.

4. Přestanete parkovat u domu, ale začnete nechávat své vozidlo stát ve stráni, půl kilometru od vchodu. Kdyby to nechtělo „chytnout“ , tak do toho jenom strčíte a ono to dopluží až do města.

5. Navyknete si nastupovat do vozidla kufrem. Ostatní dveře, i přes pečlivé mazání všelijakými udělátky, nejdou zaboha otevřít.

6. Zrušíte „zahrádku“, kterou jste až dosud měli na střeše favorita. Zjistili jste totiž, že u těch pacek, které zahrádku přidržují na střeše, vzniká nechráněný prostor, kterým do vozidla zatéká a dveře pak přimrzají.

7. Topení ve stařičkém favoritu začne topit až minutu před požadovaným cílem dojezdu.

8. Svého diesla budete pro jistotu nechávat nastartovaného po celou noc. Zamrzlýho diesla nespasí ani sebeprudší kopec.

9. Budete mít v pohotovosti hned několik autobaterií, ale zřejmě vám budou k ničemu, protože se skrze zmrzlou hauptnu k motoru nejspíš nedostanete.

10. Na zimních gumách budete jezdit celorok. Na vesnici člověk neví dne ani hodiny. Už by vás nepřekvapila ani sněhová vánice uprostřed července.

11. Pod sedačkami budete převážet tlusté deky, oteplovačky pro děti,lihový vařič, lahve s vodou, konzervy s potravinami, sněhule, baterku, mapu střední Evropy, buzolu , kompas a světlice. Přijde den, kdy to všechno opravdu použijete. Všechno.

12. Zcela vážně začnete uvažovat o zakoupení koňského páru a sněžných saní. Jediné, co vás od koupi odradí, bude fakt, že před kanceláří nemáte koně kde ustájit a k vaší pracovní pozici přináleží pouze JEDNO parkovací místo, na které se koňským spřežení zacouvává prachšpatně.