ZELENINA – základ života??

. Po jídle se celá rodinka zvedne od stolu, Davídek upaluje do špajzu a křičí: mami, dej mi čoko, nebo nějakou sušenku, když jsem tak hezky papal. Ale maminka ho překvapí a povídá: ale to tedy ne, sice jsi spapal masíčko a trošku brambor, ale ta zeleninka tady pořád na tebe tak smutně kouká, žes jí tady zapoměl. A on na to: já jí ale jíst nebudu, nelíbí se mi ,je ošklivá a vůbec mi nechutná…Tak je tu zase další den, a s ním i další debaty u oběda nebo večeře. Maminka uvaří skvělé kuřecí přírodní řízečky, k tomu si dáme bramborovou kaši a každému na talířek krásně nazdobí kousky paprik, rajčat , okurky a tak podobně. Celá rodina se cpe jak o závod až se všichni olizují, jen ten náš 3 a půl letý chlapeček sedí smutně u stolu, píchá vidličkou do masíčka a povídá: tak ted sním tohle masíčko, pak si dám bramboru ale tu protivnou zeleninu jíst prostě nebudu. Tatínek se na něj podívá a říká: ale tu zeleninku papat musíš, abys byl silný a zdravý. A malej na to: ale já už jsem silný, vždyť jsem ve školce přepral jednoho kluka a zdravej jsem taky, nebo snad vidíš, že by mi něco bylo?? No tak co byste na tohle řekli? Maminka sedí a jen se usmívá, protože nenachází slova a neví, co mu odpovědět. Po jídle se celá rodinka zvedne od stolu, Davídek upaluje do špajzu a křičí: mami, dej mi čoko, nebo nějakou sušenku, když jsem tak hezky papal. Ale maminka ho překvapí a povídá: ale to tedy ne, sice jsi spapal masíčko a trošku brambor, ale ta zeleninka tady pořád na tebe tak smutně kouká, žes jí tady zapoměl. A on na to: já jí ale jíst nebudu, nelíbí se mi ,je ošklivá a vůbec mi nechutná….
Tak mu začnu vysvětlovat, že v zelenince jsou důležitý vitamíny, který musíme papat, abysme nebyli nemocný, a že zeleninka a ovoce jsou lepší a dobřejší než nějaká sušenka, a v tom mě malej zarazí a povídá: jo? vážně? tak proč je v televizi jen reklama na samý dobroty a sladkosti a papriku a okurku tam nikdo neukazuje?? Tak tím mě odzbrojí úplně a nevím co mu na to mám říct. Asi na tu televizi nebude vůbec koukat. A myslíte si že to je takhle jenom se zeleninkou?? My to máme stejné i s ovocem. To také nejí, jen občas si dá hrušku – samozřejmě oloupanou, protože slupka je ošklivá a tvrdá – a meloun. Ale to je vše.
A jak jsou na tom vaše děti se zeleninou a ovocem?? Jak jste je naučili to jíst?? Podělte se s námi o zážitky s „vaší zeleninou“ a s vašimi debatami u jídla.