Školní uniforma?

Když někdo řekne školní uniforma, vybaví se mi Harry Potter.
Taky tam měli školní uniformy. Děti vypadají pěkně a všichni bez rozdílu mají na sobě to stejné. Ničím se neliší.
Nebo snad přece?Ti majetnější mají sebevědomnější chování. Více si dovolovali na ty chudší. Více dávají znát, že oni jsou něco víc.

V diskutárně o tom byla debata. A tak jsem začala přemýšlet o tom, zda ano či ne. Zvláště, když dcera jde v září do školy.
Když si vzpomenu, co jsem nosila jako dítě já, vím, že bych to v dnešní době dceři oblékla tak akorát na zahradu. A něco bych rovnou vyhodila.
Móda se mění strašně rychle. Co je in letos, bude příští sezonu passe. Barvy, střihy, dlouhé, krátké, volné, úzké – jeden rok to a příští zase toto.
Asi se to některým maminkám nebude líbit, ale já bych nechtěla pro dceru školní uniformu.

Ano, uniforma má tu výhodu, že nemusíte utrácet peníze za oblečení.
Ale stejně musí mít dítě také něco normálního na sebe. Ve škole přece netráví 24 hodin.

Ano, možná ušetříte.
Ale v konečném stavu, ušetříte opravdu? Uniforma nebude zadarmo a potřebujete alespoň dvě a taky jinou na zimu a jinou na léto.

Ano, děti si nebudou závidět oblečení.
Ale rozdíly se objeví jinde. Školní taška, penál, boty, bundy, mobilní telefony, kde kdo byl o prázdninách…

Myslíte, že je to k dětem fér? Navléct je do uniforem, jenom proto, že se to hodí nám? Jasně, asi jsou školy, které uniformu mají, ale ty děti v ní už jsou vlastně dospělé a mohou se rozhodnout sami, zda jim to vadí nebo nevadí. Nejsou to už malé děti, mohou se rozhodnout sami.

Víte, taky si nemůžeme dovolit utrácet za oblečení. Kupuje se to, co je potřeba a cena hraje podstatnou roli.
Něco se podědí po rodině, protože děti jsou od sebe 2-3 roky.
Dneska už ale pořídíte pěkné a značkové oblečení za dobrou cenu. A že je z druhé ruky? No a co! Existuje spousta sekáčů nebo outletů, kde nakoupíte a ušetříte. Na internetu je také dost stránek, které nabízí nejen oblečení. A přitom můžete zase Vy prodat to, co se Vám už nehodí.

Když budete dítě nutit do něčeho co nechce, tak si tu věc zoškliví a nebude ji mít rádo. A může se stát, že kvůli školní uniformě nebude chtít chodit do školy, nebo se z bezproblémového dítěte stane problémové. Stačí k tomu jenom to, že se mu uniforma nebude líbit, nebude se v ní cítit dobře. A nedej bože, nebude mu sedět materiálově – bude ho třeba kousat, některé materiály to dělají. A rozhodě asi nebude ušita na míru pro každého zvlášť.

Představte si sama sebe, jak Vám někdo dá něco, co máte nosit. A Vám se to nebude líbit, tak to prostě nosit nebudete. Jednoduché, že?
Tak dejte tu možnost také svému dítěti. Nechte ho rozhodnout, neberte mu tu možnost volby jenom proto, že je to dítě.
Školní uniforma mi nevadí, nejsem proti. Ale rozhodně bych ji dítěti nenutila jenom proto, že možná ušetřím na oblečení.
Dítě se musí naučit, že ne všichni dostanou vše, co chtějí. Že jsou lidé bohatí, ale taky chudí. Ale že někteří lidé toho mají ještě daleko méně než oni. Musí se naučit znát hodnotu věcí a rozlišit co je důležité. Jestli drahé oblečení a hora dárků pod stromečkem, nebo rodina, která je miluje a tráví s nimi veškerý volný čas.
Děti se také chtějí líbit, mít pěkné oblečení. Ale to přece neznamená, že to oblečení stojí půl výplaty.