Jak jste vzpomínali na uplynulých deset let?

Magazín VašeDěti.cz slaví desáté narozeniny. A abychom nevzpomínali jen my, dali jsme prostor i vám. Co vám za poslední léta utkvělo v paměti? Co pro vás mělo zásadní význam?

Takové otázky byly položené ve sponzorované diskuzi, kde jste psali vše o svých zážitcích, radostech a bohužel i starostech za uplynulých deset let.

Starosti rostou v radosti

Fionora zavzpomínala na dobu před deseti lety, kdy dostala do péče svého vnoučka. Zvládli spolu zdravotní problémy a dnes je z něj mladý muž, který si zařizuje svůj život.

Blíží se mi 70 a konečně si snad zasloužím trošku klidu.

Tak s tím se snad ani nedá nesouhlasit…

I u Lussy byla uplynulá léta v možná trochu neradostném duchu – naštěstí jen krátce a nakonec…

Za celých 10 let se změnilo hodně – narodily se mi 2 úžasné děti, opustila jsem práci o které jsem byla přesvědčená, že ji budu dělat napořád, při druhé mateřské jsem si našla jinou práci, která mě baví a daří se mi v ní, překonali jsme velkou manželskou krizi, takže i když žiju pořád se stejným mužem, je to jako bych měla doma jinýho chlapa :-).

Změny a zase změny…

Ty provázely snad každého z vás. Jen možná každého trochu jinak. Aduja zažila desetkrát radost z vnoučátek. Mnohé z vás opustili navždy lidé, které jste měli rádi.

Ale na druhou stranu máte i ty, které byste za nic na světě nevyměnili…

Mým nejsilnějším tématem roku 2004 je očekávání a příchod Any a Lu.
Když mi na jaře v nemocnici oznámili, že jsem těhotná a že čekám dvojčátka.
Pak, když mi “můj“ gynekolog navrhl, “jestli nedáme jedno pryč…“ – to mě úplně odrovnalo. Ale že už jsem asi byla “pod hormonama“, nedokázala jsem se vzepřít, ošetřujícího gynekologa vyměnit, a do porodu jsem to k němu dochodila (a každou návštěvu poradny obrečela).
Ustála všechny komplikace, nevolnosti, chutě a i když předčasně, porodila dvě nádherné bytůsky s velkou vůlí po životě – už v sobotu jim bude (taky) deset let…

Radujme se z každého dne

Čas si nevybírá a my prostě stárneme. Ať chceme, nebo ne. Jde jen o to, jaký způsob si najdeme…

Před 10 lety mě ještě tělo poslouchalo a snad ani nic nebolelo. Hned bych to o těch 10 let vrátila. S každým přibývajícím rokem mi jde všechno hůř a pomaleji. Ale nebudeme si stěžovat, jsou i jiné radosti.
cibulinecka

A humor k létům uplynulým určitě patří.

Jé, já si nepamatuji, co bylo v roce 2004. Jediné, že jsem byla o třicet kilo lehčí…
Bamiska

Sponzorovaná diskuze byla samozřejmě výherní. Partnerem se stalo nakladatelství Jota, které věnovalo nádhernou a oceňovanou knihu Retro ČS.

Co bylo (a nebylo) za reálného socialismu

Retro ČS čtenáře vrátí do let socialistického konzumu – k věcem každodenní spotřeby, které provázely (anebo v nedostatkové socialistické ekonomice naopak neprovázely) průměrného obyvatele Československa. Pestrý obrazový doprovod umožní každému připomenout si éru čtyř dekád před rokem 1989.

Autor s pomocí vlastních zkušeností a na základě dobové reklamy alespoň částečně rekonstruuje regály socialistických samoobsluh. Využívá bohatství osobního archivu, který patří určitě k nejrozsáhlejším u nás. Nebojte se do něj nahlédnout a svět, v němž bylo leccos jinak, si připomeňte, anebo třeba vůbec pro sebe objevte.

Ten svět, kde železná opona jednak znamenala občanské nevolnictví, zároveň ale i bezpečí rezervace pro původní domácí výrobu a specifické značky. Ty, které jsme v porevoluční euforii stejně vášnivě odvrhli, jako se k nim po nasycení těmi globálními nadšeně vracíme. Nechejte se unést snímky toho, co jste měli rádi, ať už v ústech, nebo v dětském pokoji, kde ani jedna z hraček nepocházela z Číny.

Připomeňte si dobovou reklamu, socialistickou estetiku, probuďte spolu s autorem své vzpomínky a podnikněte výlet do dějin některých oborů ekonomiky čtyř desetiletí po únoru 1948…

RETRO ČS JE BESTSELLER

Na Světě knihy 2014 byla vyhlášena kniha RETRO ČS za nejprodávanější odbornou a populárně naučnou literaturu pro dospělé v síti KNIHCENTRUM.cz za rok 2013.
Ocenění převzal autor a režisér Michal Petrov a ředitel obchodu a marketingu Nakladatelství Jota Martin Troják.

Tváří knihy je moderátorka Martina Hynková Vrbová.

Vydejte se proti proudu času do světa, který byl lecjaký, jen ne černobílý.

Vzhůru do budoucnosti!

Vzpomínat je krásné. Nostalgie může vyvolat i slzy – smíchu, radosti, ale i bolesti. Vzpomínky jsou nutné, ale upínat se k nim až příliš, není nejlepší. Minulost už nevrátíme. Teď náš čeká budoucnost. Jaká bude, je jen na každém z nás…

My v redakci VD ale už víme, u koho v nejbližší době zazvoní pošťák:-) Třem vylosovaným z vás totiž přiveze tuhle nádherně zpracovanou publikaci, která bude nepochybně ozdobou každéí knihovny. Nebo nádherným vánočním dárkem pro pamětníky (a nejen pro ně).
Výherce najdete ve vyhodnocených soutěžích.