Jídlo jako zábava? Ano, jde to!

Netrpělivě vyhlížím paní pošťačku. Už se totiž nemůžu dočkat balíčku, který mi má přinést. Ale tato knížka má udělat radost především dětem! Je totiž o jídle, ale ne jen tak ledajakém. Teď vás společně s dětmi přesvědčíme o tom, že jíst se dá zdravě, vesele a přitom zábavně. Jenom si dejte pozor, aby vám nebylo líto výtvor pak sníst 🙂 .

Nakladatelství Slovart vydalo knižní publikaci s názvem
Zábavné jídlo pro malé uličníky.

Domů přišla krásně zabalená knížka. Obal dlouho nevydržel, hned se do něho pustily čtyři ruce. 🙂 Když byla knížka konečně vybalená a začalo se v ní listovat, tak jsem slyšela – Ty jo, podívej se na tohle a na toto. To je dobré. To uděláme. To chci!  Prostě nadšení. 🙂

Pak začalo dohadování o tom, co se bude dělat jako první. Kdyby to šlo, tak začnou něco dělat hned. Jenomže nejdříve se musí na nákup…

 Seznamte se…

Celá knížka je rozdělena do 5 kapitol:

–        pečivo
–        těstoviny
–        zelenina
–        sendviče
–        ovoce

Začátek každé kapitoly je pěkně přehledný. Nejprve je průhledná fólie, na které je z boku napsán barevným písmem název kapitoly, která vás čeká. Pak je stránka, na které jsou barevné fotografie všech jídel. Každá část jich nabízí rovnou 16.  Celkem se teda můžete těšit na 80 úžasných nápaditých postaviček, kytek nebo zvířátek z jídla.

I když, ono tedy vlastně ani tak nejde o recepty, jako o to, co všechno se z jídla dá vytvořit. Psaného textu je tady minimum. Nenajdete zde klasický seznam surovin ani popsaný postup přípravy. K tomu všemu zde slouží pouze fotodokumentace, kde je vše nafoceno krok za krokem. Jediný text, který zde je, je název jídla, které budete připravovat. Ale pozor! Ten je uveden hned v šesti různých jazycích. Zjistíte, jak se řekne třeba Žabí královna anglicky, polsky, česky, maďarsky, slovensky nebo rusky.

Knížka má pevnou kroužkovou vazbu. Stránky se díky tomu dětem nebudou samy od sebe přetáčet, ale budou pěkně držet tak, jak si je rozevřou. Listy jsou z křídového papíru, takže vydrží i trochu nešetrného dětského listování a také jim neublíží pár kapek vody.

 A co na knihu říkají ti nejpovolanější – děti?

Jak se ti knížka líbí?

Dcera – Tato knížka se mi velice líbila, jedním slovem úžasné. 🙂

Syn – Knížka se mi moc líbila.

Co se ti na ní líbí nejvíce?

Dcera – Nejvíce se mi na ní líbilo, že je to obrázková kuchařka, takže z ní mohl vařit i můj mladší brácha.

Syn – Jedním slovem, postupy.

Jak se ti podle ní vařilo?

Dcera – Vařilo se mi z ní dobře. Byl tam i dobře popsaný postup.

Syn – Dobře.

 


Co pro tebe bylo nejtěžší?

Dcera – Pro mě nebylo nic těžké. Jedině to, že jsem neměla trpělivost. (Potvrzuji, naskládat kukuřici jako zuby se neobešlo bez trošičky vztekání) 🙂

Syn –  Pro mě bylo těžké skládání. (Ale vše zvládl bez mé pomoci, dokonce i krájet.)

Byl  postup srozumitelný?

Dcera – Postup byl velmi srozumitelný.

Syn –  Ano.

Bylo něco, čemu jsi nerozumněl(a)?

Dcera – Já jsem popravdě rozumněla všemu.

Syn – Ne.

Budeš podle ní ještě něco dělat?

Dcera – Strašně ráda bych podle ní ještě něco dělala. 🙂 Zkuste to taky.

Syn – Moc rád. 🙂

 

Jak knížka teda vypadá?

Na levé stránce najdete obrázek hotového jídla. Úplně nahoře na pravé straně je jeho anglický název. Pod fotografií jsou uvedeny názvy v dalších jazycích. Následují obrázky surovin a kuchyňského náčiní, které budete potřebovat.

Na pravé straně je nafocený celý postup pěkně krok za krokem. Vše je srozumitelné, nemusíte se bát, že něčemu nebudete rozumět.

Fotky jsou moc pěkné, barevné a veselé. Najdete zde všelijaké zvířátka, postavičky, nebo květiny. Stačí si jenom vybrat, na které zrovna máte chuť 🙂

Ten, kdo to vymýšlel, měl senzační nápad. Výtvory jsou dokonalé. A jestli se povedly i nám, posuďte sami. 🙂

Já jsem z knížky nadšená stejně jako mé děti. Jediné, co by se dalo vytknout, je, že nikde není ukázáno, na čem to všechno drží. Výtvory z ovoce drží docela dobře. My jsme občas použili párátko, aby např. rajčátko hned nespadlo dolů. Jinde stačí trochu máznout pomazánkové máslo, ale pak si dejte pozor při jídle. 🙂

Určitě nehleďte doslova na název, protože nejde jenom o jídlo pro malé uličníky, ale i pro ty velké. 🙂

Snad vás neodradí to, že tato knížka není klasickou kuchařkou. Ale to, co vytvoříte, děti doslova nadchne.

 

Rada na závěr:

Nenechte děti každému touto knížku ukazovat dříve, než si ji prohlédnete sami. Jinak budete mít plno lidí, kteří si ji hned budou chtít půjčit . Nebo ještě lépe, vy budete mít doma navíc dítka, které si taky budou chtít udělat něco opravdu dobrého:-)

Přeji dobrou chuť a krásné výtvory z jídla!


Zábavné jídlo pro malé uličníky

Vydalo nakladatelství Slovart

Počet stran: 299
Formát: 16 x 20 cm
ISBN: 9788073915148

Knížku si můžete objednat třeba zde.


Společnost Nakladatelství Slovart, s.r.o., byla založena v Praze v únoru 1994 jako dceřiná firma Vydavateľstva Slovart, s.r.o. se sídlem v Bratislavě.

Nakladatelství Slovart vydalo již více než 1000 českých titulů, a to licenčních knih předních světových nakladatelů (např. Dorling Kindersley, Könemann, Taschen, Gallimard). Dále vydává knihy domácích autorů převážně z oblasti dětské a populárně naučné literatury např. Naše vlast, Encyklopedie naší přírody s trvalou snahou, aby měly reálnou perspektivu prosadit se i v zahraničí.

www.slovart.cz