Védéčkoviny 45/2013: Kdo bude další?

Tak je tu další pondělí a s ním i další védéčkoviny.  Sice jsem se hlásila jako náhradnice a taková pojistka, ale nikdo se nerozhoupal. Tak tu máte mě! No a já hned v úvodu budu apelovat na nějakého dalšího pisatele na příští týden. Je zbytečné se obávat, protože i ty které tvrdily, že to nedají, ve finále nás obšťastnily velmi krásným psaním… Takže v úvodu zazní otázka „kdo bude další“?

Tak jdeme na to. Sama jsem z časových důvodů (Petro, začíná se to ujímat) u ranního kafíčka prošla dění uplynulého týdne, abych zjistila, co mi uniklo a mohla vás vtáhnout do „obrazu“.

Článkováníčko

Pondělí svými védéčkovinami odstartovala Petra, která shrnula dění minulého týdne a přivítala nově příchozí. Pokud vám unikly, pročtěte, ať víte jaké nové přezdívky mezi nás zavítaly a co je tu nového.

V článcích se objevila řada doporučení na knížky. Vánoce se blíží a myslím, že krásná knížka by neměla pod stromečkem chybět. Klub knihomolů do svého článku vměstnal hned několik tipů na krásné knihy nejen pro děti. Pro malé děti můžete vybrat všem jistě dobře známou pohádku prasátka Pepiny, o nezbedném dráčku či přímo knížku vánočních pohádek. O vánoční hvězdičce si můžete přečíst přímo v článku. Jsem ráda, že nově příchozí Petra nevítá „Vítejte v Klubu trapáků“, ale že to je název další knížky určené pro starší děti (stejně jako tři díly proktořího šílenství). Jsem zvědavá, jestli její „jiné“ zpracování osloví i Míšu, na kterého bude čekat pod stromečkem. Nezapomnělo se ani na maminky a minirádce pro ně a jejich děti – jak vyzrát na žárlivost, stydlivost a hněv. Díky nim zjistíme, jak na ně vyzrát a pochopit je.

Mám ráda článečky „ze života“, a tak jsem si s chutí přečetla, jak se má Karolínka do Mimkys a i hezky shrnutý článeček o kroužcích pro předškoláčky od janci.mas (nová přezdívka, která se velmi hezky zapojila a rozepsala, jen tak dál). JanaK nás v článku informovala o dětské elektronice. Odpovědět na to, jestli ano či ne, je už na vás. Také se objevil článeček o kojení a délce kojení.

Ani tento týden nechyběly dva články o tvoření – pro malé děti postavičky z přírodnin a pro maminky tvoření pastelkovníku, který jistě potěší každého malíře.

Diskutováníčko

I diskuze už dýchají vánočně, přesto složení otázek v diskuzích je různorodé.  Hračkárna začala otázkou, kdy začínáte zdobit byteček a vytahovat vánoční dekorace ze skříní. Kšanda jistě ocení, pokud se podělíte o nějaký dobrý tip a zkušenost s autem na dálkové ovládání. Nuninku by zase zajímalo, jestli by děti měly mít v první třídě telefon a jestli má či nemá dceři pomoci pořídit tablet. Jak to vidíte vy? Peťku zajímá, od kterého věku knihu pod vánoční stromeček, jestli dáváte a hlavně jestli si o ni děti píší?

Petra se ptala na to, jestli doma máte introverta nebo extroverta. Dotaz směřoval k dětem, zbylé části rodiny necháme na jindy :). Také ji zajímá, jestli sledujete a hlasujete pro diskuze týdne. Přeci jen to jistě dá zabrat, vše zpracovat, tak jestli to má svůj smysl. Takže pokud vám to do téhle doby unikalo – hlasuje se pro diskuzi každý týden a můžete právě ZDE.

Díky podušičkovému období vznikla i diskuze meggi, kde psala moc hezky o babičce. Danasi má trápení, v rodince se potvrdila svalová dystrofie u synovce a u bratra infarkt. Tmavá mračna však zprávičkou o jejich dlouhověkovosti v rodině trochu rozehnala. Díky své dceři zavzpomínala na svého rytíře z pohádky. Zalovíte také v paměti a připíšete toho svého?

Janca.mas se zaměřila na sociální sítě. Jak kdo to vidí se dočtěte v diskuzi. Já jen dodávám, že také fb vlastním, s úsměvem si čtu, když někdo píše – jdu do vany, kávička a relaxík – myslím si své… Zrovna včera jsem se zase pobavila novou službou fb – jak se cítíte. Takže využiji jejich způsob Bamiska –  😀 se cítí pobaveně. Její další otázkou bylo, jestli jste důslední a nebo jestli se těma svýma ratolestmi necháte zlomit.

Aladin10 se ptá, co je čeká u letošního zápisu do školy. Tak maminky prvňáčků, je vás tu hodně, připište své zkušenosti. Dobří holubi se vracejí, a tak i corina mezi nás zavítala zpět a ptá se, jestli nemáte nějakou radu, jak naučit dítě prohrávat, aby prohru přijalo bez scén. Cervinka zjišťuje jaké očkování dát „nadstandardně“ dítku a dotaz se zaměřil hlavně na pneumokoka. Miney777 otevřela dosti choulostivé téma – pedofilie, ale myslím, že i takovéto by se tu měly objevovat. Přiznám, že musím pročíst u odpoledního kafíčka poctivěji.

Máte nějaký svůj srdeční film? Pokud ano, připište anebo nakoukněte, třeba najdete nějaký hezký tip a kouknete se na něco pěkného. Právě u ní se sešlo nejvíce reakcí. No a kdo by se nechtěl koukat na televizi a raději by chtěl pracovat, ráda ho uvítám u nás doma já osobně. Protože jestli přijde na to, jak na věčně špinavé umyvadlo – dle mého se stane milionářem, jak tak jsem četla je to plošný problém, řekla bych začínající epidemie. Kdo u vás nakupuje je další otázkou, na kterou čekám odpovědi! 🙂

Ráda bych tentokrát vypíchnula Improvizovanou plkárnu. Respektive člověka, který tam píše. Má můj neskutečný (i ostatních) obdiv za pohled, spíše nadhled na danou věc. Držíme jistě všichni palce a těšíme se na každou zprávičku, která vyznívá jen a jen k lepšímu… V pondělí nám všem upadnou prsty, jak je budeme držet. (tohle asi pro mě byla nejzásadnější věc minulého týdne)

Tak jsem se prokousala celým týdnem. Pokud jsem něco přehlédla a zapomněla, tak čekám na vaše upozornění pod článkem a stejně tak odpověď na mou otázku v úvodu článku… Krásný den