Těhotenství – 9. lunární měsíc

Před vámi je ještě 8 týdnů s bříškem. Během tohoto měsíce vás nejspíš váš gynekolog odešle k dalším návštěvám těhotenské poradny přímo do porodnice, kde jste se rozhodla rodit. Tam budete pravděpodobně docházet jednou za týden (záleží na vašem aktuálním stavu a na zvyklostech porodnice) až do porodu…Mezi 6.-8. týdnem před předpokládaným termínem porodu vás lékař vypíše na mateřskou dovolenou.
Ty z vás, které ještě nebyly na ultrazvuku kolem 31.tt ho jistě absolvují co nevidět (někteří lékaři ho nyní dělají trochu později). Tam se opět zkontroluje, jestli miminko roste a vyvíjí se tak, jak by mělo, vyloučí se případné vývojové vady. Také se prohlédne poloha plodu, i když ta se ještě může změnit, a zkontroluje se množství plodové vody.

Co se děje s miminkem během 33. – 36. týdne těhotenství?
Pokožka miminka má růžovou až načervenalou barvu, je hebká. Sací a uchopovací reflex jsou velmi silné.
Pravděpodobně se miminko v tomto měsíci přetočí do polohy hlavičkou dolů a už tak zůstane – je to způsobeno zejména tím, že hlavička je v porovnání s tělíčkem těžší, a tak zapůsobí gravitace. Některá miminka ale můžou zůstat v jiné poloze (koncem pánevním nebo v poloze příčné). I když se miminko ještě nepřetočí, má na to stále dost a času a prostoru.
Ve 33.tt je v děloze největší množství plodové vody za celé těhotenství.
I když ostatní kosti jsou již tvrdé, lebeční kosti zůstávají neuzavřené kvůli snazšímu průchodu porodními cestami (částečně se překryjí přes sebe).
Miminko „dýchá“ plodovou vodu – tím si procvičuje plíce a podporuje tím produkci surfaktantu. Není to pro miminko nebezpečné, dokud dostává kyslík od matky.
Pokud čekáte chlapečka, sestoupí mu pravděpodobně právě v tomto týdnu varlata do šourku, i když někdy se tak může stát až po porodu.
Miminko dostává protilátky z krve matky.
V 35.tt má kompletně vyvinutý sluch, takže velmi dobře slyší, co mu říkáte.
Miminko nyní zabírá většinu místa v děloze a stále se drží nahoře, proto se vám nejspíš těžko dýchá. V nejbližších dnech ale začne sestupovat níž, takže se dýchání usnadní.
Většina dětí narozených ve 35. týdnu přežije bez vážnějších zdravotních problémů, miminko je totiž téměř připraveno na život mimo matčino tělo, ale stále se může objevit problém s dýcháním, protože plíce se ještě dovyvíjejí. S každým dalším dnem stráveným v děloze roste šance na samostatné dýchání miminka po porodu. Pokud se ale narodí dříve, než ve 37.tt, bude hospitalizováno na oddělení nedonošenců, kde mu bude věnována speciální péče.
Ve 36. týdnu by mělo miminko začít sestupovat do porodních cest.
Díky usazujícímu se tuku se miminku vytvářejí ďolíčky na kolenou a záhyby na krku a zápěstí.
Jeho dásně jsou velmi pevné.
Ve 36.tt má plně vyvinuté ledviny a jeho játra začínají produkovat odpadní látky.

Míry a váhy: 33.tt 43,7cm/1918g; 34.tt 45cm/2146g; 35.tt 46,2cm/2383g; 36.tt 47,4 (45cm)/2622g (2700g)

A co maminka?
Vaše tělo se pomalu připravuje na porod, můžete cítit poslíčky – nepravidelné kontrakce. Poslíčky spolehlivě poznáte podle toho, že interval mezi jednotlivými kontrakcemi se nezkracuje, naopak je velmi nepravidelný, intenzita nevzrůstá a když si dáte teplou koupel, tak ustanou, na rozdíl od porodních bolestí, které se většinou zesílí a zpravidelní.
Nejspíš si připadáte nešikovná s velkým bříškem, špatně v noci spíte, protože je obtížné najít pohodlnou polohu, možná máte popraskanou kůži na bříšku z toho, jak se napnula. Může vám také vyčnívat pupík ven. Stejně tak můžete pociťovat dříve zmiňované nepříjemnosti, jako jsou hemeroidy, křečové žíly a ostatní.
Můžete také cítit mravenčení nebo svrbění v prstech na rukách. Bývá to způsobeno špatným držením těla v těhotenství – váhový přírůstek na bříšku nás nutí dávat ramena víc dozadu a předsouvat hlavu. Pomáhá zvadnout ruku nad hlavu a krčit a natahovat prsty směrem vzhůru. Prevencí je samozřejmě správné držení těla – jak proti mravenčení v rukou, tak proti bolení zad.
Špatně se vám spí, protože obtížně hledáte polohu, ve které by se vám pohodlně leželo a zároveň dobře dýchalo.
Je na čase připravit si tašku do porodnice, nebo si aspoň sepsat, co si s sebou budete brát. Také je dobré do vámi vybrané porodnice vzít ke konzultaci porodní plán, pokud jej máte, abyste věděla, co je možné a co ne.
Ujistěte se, že máte vyprané a vyžehlené věci pro miminko, víte, kde je postýlka (tatínek může smontovat, až budete v porodnici, nebo ji můžete sestavit společně), kočárek, pár balíků plen pro začátek, abyste hned nemusela vyrazit na nákup.
Je dobré uvařit něco do zásoby do mrazáku, abyste měla hotové jídlo rychle při ruce, než si s miminkem na sebe trochu zvyknete.

Předcházející článek z této série: Těhotenství – 8. lunární měsíc
Následující článek z této série: Těhotenství – 10. lunární měsíc

Foto www.pregnancy.org