Těhotenství – 10. lunární měsíc

Miminko je již donošené, za porod v termínu se považuje jež porod ve 38.tt, ale přesto může těžit z dnů navíc strávených ve vašem lůně…Kůže je hladká a má tělovou barvu, je vyplněná tukem, jak miminko rychle v posledních dnech přibíralo. Nehty jsou většinou u novorozenců dlouhé ke konci prstů, ale někdy mohou být dlouhé a proto je třeba je brzy po narození ostříhat. Není žádný rozumný důvod pro to, abyste nehtíky nestříhaly, i když vám to možná sestry na novorozeneckém budou tvrdit. Jen je třeba dát pozor, abyste nestříhly do kůžičky pod nehtem, která zasahuje u miminka dál, než u dospělého. Mně dětská doktorka poradila stříhat tak, abych se při pohledu na prstík shora držela vrcholku prstu – ne tedy tak nakrátko, jak to jde, ale zároveň s koncem prstů. Ta miminku nemůžete ublížit a je lepší nehtíky ostříhat, než aby sebe nebo vás poškrábalo nebo muselo mít rukavičky v teplém počasí.
Životně důležité reflexy (vrozené) jsou plně vyvinuté – sací, polykací, dýchací, uchopovací…
Imunitní systém donošeného novorozence je schopný odolat běžným infekcím a nemocem, navíc nemocem, na které máte protilátky vy jako matka – „půjčilo“ si je od vás. Pro imunitní systém miminka je důležité kojení. I když dnes je již celá řada umělých mléčných výživ, právě protilátky od matky jsou to jediné, co v nich bohužel miminko nenalezne.
Imunitní systém se bude vyvíjet v následujících 2-3 letech.

Co se děje s miminkem během 37. – 40. týdne těhotenství?
Stále si procvičuje dýchání dýcháním plodové vody.
Má velmi silný uchopovací reflex, zanedlouho vás už bude držet za prstík.
Jak se postupně ztenčuje břišní stěna, k děťátku proniká víc světla, a tak začíná lépe rozlišovat den a noc.
Časté škytání miminka je způsobeno tím, že při dýchacích cvičeních se mu dostává do průdušek plodová voda.
Ve střevech miminka se začne usazovat smolka – první stolice miminka. Je to mazlavá látka, která při vyměšování střeva pročistí.
Lanugo z těla miminka pomalu mizí, přesto můžete po narození najít zbytky na nožkách, zádech a ručičkách. Postupně vypadá i tam.
Už nemá v těle matky moc místa k pohybu, i když už jistě máte velké bříško. Nejspíš cítíte každý pohyb, přestože miminko již není tak aktivní – nemůže se tolik převalovat a měnit polohy.
Pod kůží se hromadí tuk, který miminku pomůže při termoregulaci po narození. V zátylku, mezi rameny a kolem orgánů hromadí také hnědý tuk, který pomáhá při výrobě tepla v prvních týdnech po porodu.

Míry a váhy: 37.tt 48,6cm/2859g; 38.tt 49,8cm/3083g; 39.tt 50,7cm/3288g; 40.tt 51,2cm/3462g

A co maminka?

Máte před sebou posledních pár týdnů nošení miminka v děloze, zanedlouho si ho budete moci prohlédnout v náručí. Miminko je již plně připravené na život venku, i když si může dát na čas a narodit se později – za porod v termínu se považuje porod +- 14 dní od termínu (tzn. 38.-42.tt).
Pravděpodobně jste si všimly, že miminko sestouplo níž – lépe se vám dýchá, ale za to chodíte častěji močit. Pokud jste již rodila, bříško může začít sestupovat teprve s porodními bolestmi. Možná také pocítíte bolest v oblasti stydké spony, i když jste ji dosud necítily – je to způsobeno právě poklesem miminka do pánve.
Naposledy zkontrolujte, jestli máte připravenou tašku do porodnice, vyprané a vyžehlené oblečení pro miminko, koupený kočárek a autosedačku a pak už můžete jen v klidu čekat na ten správný okamžik, až se vaše miminko rozhodne vykouknout na svět.

Předcházející článek z této série: Těhotenství – 9. lunární měsíc
Dále pak doporučujeme články ze sekce Porod. O prvním měsíci života vašeho miminka se dočtete v článku Máme doma miminko – 1. měsíc.

Foto www.pregnancy.org