Těhotenské mýty a pověry I.

Těhotná žena se nemá dívat na oheň, aby dítě nemělo na těle „oheň“. Nemá chodit do sousední dědiny, aby ji kroupy nepotloukly. Neměla by ani vycházet za soumraku, aby předešla uhranutí dítěte. Bude-li chodit pod prádelní šňůrou, může se dítěti zauzlit pupeční šňůra.

Pro dnešní ženu jsou výše uvedené pověry už jen úsměvné a absurdní. Stále se ale těhotné maminky setkávají s řadou zaručených pravd, které jsou také pouhými mýty.Podívejme se na deset nejběžnějších mýtů, se kterými se v souvislosti s těhotenstvím stále ještě můžeme setkat.

Mýtus č. 1: Určení pohlaví miminka
Spousta těhotenských pověr se vztahuje k určení pohlaví očekávaného miminka. Podle nich lze poznat, zda se vám narodí chlapeček nebo holčička např. podle toho, co vám v těhotenství chutná, podle tvaru břicha, kvality pleti maminky nebo tepu miminka. Těchto babských rad je nepřeberné množství a vydají na samostatný článek, který už je v plánu.
Zatím doporučuju aspoň příspěvek Holčička nebo chlapeček? od Markéty, kde se dočtete o tom, jak ovlivnit pohlaví dítěte;-)

Mýtus č. 2: Pokud vás v těhotenství pálí žáha, budete mít vlasaté miminko
S pálením žáhy se v těhotenství setká spousta budoucích maminek, ale zdaleka ne všechny mají miminka vlasatá, což můžu potvrdit i z vlastní zkušenosti. Zatímco při prvním těhotenství jsem se s pálením žáhy nesetkala, podruhé jsem si je celkem užila. Druhá dcerka měla ale vlásků ještě míň než ta první 😉
Na toto téma dokonce proběhlo i několik vědeckých výzkumů a ani jeden z nich toto tvrzení nedokázal.

Mýtus č. 3: Teď musíš jíst za dva!
Mám pocit, že neexistuje těhulka, která by tuto nebo nějakou podobnou větu neslyšela. Je to ale samozřejmě další mýtus, stačí si uvědomit, že matka opravdu „neživí“ dva dospělé.
Ženám s normální váhou stačí zvýšit příjem kalorií zhruba o 300 denně. Ženy s podváhou mohou přidat i více, oproti nim ženy s vysokou nadváhou by příjem kalorií zvyšovat neměly. Při správném stravování se dokonce může stát, že maminky s nadváhou v první polovině těhotenství trošku zhubnou, a to i bez ohledu na těhotenské nevolnosti. Často totiž po pozitivním těhotenském testu upraví svůj jídelníček na zdravější, vypustí stravu z fast-foodů apod.

Mýtus č. 4: Sex v průběhu těhotenství škodí miminku
Pomineme-li riziková těhotenství, není důvod k sexuální abstinenci během těhotenství a to od prvních týdnů až do odtoku plodové vody. Při milování by se partneři stejně jako kdykoli jindy měli řídit tím, co je oběma příjemné, především s ohledem na těhotnou ženu. Například by neměla na břiše spočívat velká váha, což je ale v posledních měsících i dost těžko realizovatelné 🙂 Není třeba obávat se o miminko, to je totiž velmi dobře chráněno před případnou infekcí hlenovou zátkou a dále ho chrání plodové obaly a plodová voda.
Sexu se nemusí po celých devět měsíců vzdát dokonce ani maminky s rizikovým těhotenstvím, pokud riziko spočívá ve zdravotním stavu matky (např. při cukrovce, nedostatečné funkci ledvin).

Mýtus č. 5: Každé dítě stojí matku jeden zub
Pravdou je, že v těhotenství tělo matky vyžaduje vyšší přísun vápníku, zhruba 1500 mg denně oproti běžným 1000 mg. To ale v dnešní době, kdy máme k dispozici vyváženou stravu, spoustu různých potravinových doplňků a kvalitní dentistickou péči, není problém, který by měl zásadně ovlivnit stav chrupu matky.
Zde bych ráda zmínila doporučení, na které jsem při pátrání po těhotenských pověrách narazila – největší zásoby vápníku a železa si tělo ukládá během puberty a adolescence, v tomto období by tedy zejména dívky měly dbát na vyváženou stravu.

Tolik tedy prvních pět těhotenských mýtů. Myslím, že fakt, že v těchto případech jedná jen o pověry, většinu z vás ani nepřekvapil, zároveň jsem přesvědčená, že se s nimi setkala každá z nás, hlavně ze strany našich maminek, tchýní, babiček. Zajímá mě, jak jste je přijímaly? Věřily jste některým z nich?

Na příští týden mám pro vás připraveno dalších 5 mýtů, které ve větší či menší míře přetrvávají dodnes.