Test zralosti pro předškoláčky

Znáte jej?
Nás s tím seznámila na podzim paní ředitelka místní ZŠ již na rodičovské schůzce dětí z MŠ.Znáte jej?
Nás s tím seznámila na podzim paní ředitelka místní ZŠ již na rodičovské schůzce dětí z MŠ.
Je to u nás ve školství jakási novinka. Proto naše škola (ZŠ) nabídla rodičům předškoláčků, aby se testu zúčastnili. Můžou i nemusí. Neváhali jsme, přestože víme, že chceme pro syna odklad i na doporučení paní logopedky.

Syn se ho zúčastnil toto úterý. Byl „zkoušen“ paní ředitelkou místní ZŠ, která prošla speciálním odborným školením na tyto testy. A je to žena na pravém místě – opravdu je vidět, že pro děti udělá vše, jen aby je nikdo nehnal zbytečně do školy, kdyby na to ty děti prostě „neměly“, i když toto rozhodutí je pak vlastně na rodičích, zda dají nebo nedají dítko do 1.třídy.

Celé to trvalo asi 30minut, kdy se v testu zaměřily na řeč, paměť, schopnost ovládat ruku s tužkou, sluch atd.. Rodiče u toho přítomni nejsou (nebo aspoň u nás to dělali v době, kdy jsou děti ve školce), a tak jsem se od syna pořádně nic nedozvěděla, ale včera jsme byli na Dni otevřených dveří v naší ZŠ, a tak jsem za paní ředitelkou zašla a spolu jsme asi půl hodiny mluvily.
Opravdu potvrdila to, že Martínek není ještě dostatečně zralý na to, aby šel od září do školy. Prý kluci potřebují občas daleko víc času na vše… 6let mu bude v červnu, a tak mu vůbec ani neuškodí si 1 rok pohrát ještě ve školce (společně od září již se svou sestřičkou). Řekla mi, na co se máme trochu víc zaměřit, a že je dobře, že ho do školy nechceme dát za každou cenu a že dojíždíme na logopedii. Na zápis sice půjdeme 12.2., ale jen jako „nanečisto“ ať víme, co nás čeká, a pak podáme oficiální žádost o odklad pro nástup do ZŚ s doporučením od pediatra a logoepdky.
Myslím, že tento test je opravdu velmi dobrý a žádný rodič by se mu neměl vůbec bránit!!! Pokud jej neznáte a rádi by jste nechali své dítko „otestovat“, tak v nejbližší Vaší Pedagogicko-psychologiickéh poradně by Vám jistě sdělili daleko více informací…

Tak to je můj takový malý „výlev“ Jen abych prostě s touto zkušeností seznámila Vás, kteří jste o tom třeba ani neslyšeli…rozhodně to stojí za to!!!