Také si vaše dítě myslí, že umí pracovat na počítači?

Počítač je už asi v drtivé většině běžným vybavením domácnosti. Včetně připojení k internetu. A když se zeptáte školáka, zda umí pracovat na počítači, určitě se dozvíte, že ano. Je to opravdu tak?

S kolegou jsme si většinou dělali s dětmi jednoduchý test. Po očekávané odpovědi, že samozřejmě umí, dostali všichni jednoduchý pokyn – opiš daný text a uprav ho do dvou sloupců (v programu Word). Jaké bylo překvapení, když si s úkolem málokdo poradil. Podotýkám, že se jednalo o děti ve věku kolem 10 let.

Děti za práci na počítači považují spuštění internetu, hraní her, někteří umí používat poštovní programy a umí napsat email. Co by ale takové dítě mohlo a mělo v tomto věku zvládat? Na tuto otázku zcela bezpečně odpoví publikace Informatika pro 1. stupeň základní školy, která vyšla v nakladatelství Cpress.

Již na přebalu jsem se dozvěděla, že je to první česká učebnice informatiky pro 1. stupeň ZŠ určená především pro žáky 4. a 5. třídy a musím zkonstatovat hned na začátku, že dle mého názoru se jedná o pěkně zpracovanou učebnici.

Děti by se měly naučit ovládat počítač, upravovat text, obrázky, pracovat s digitálními údaji, pracovat s internetem, využívat výpočetní techniku při učení a dokonce se seznámí se základy programování a s tím, jak vlastně počítače fungují.

Nechybí i upozornění, jak zabezpečit na internetu svá data, emailovou schránku, proč nemají sdělovat nikomu své heslo apod.

Učebnice poskytuje opravdu ucelenou řadu, jak naučit děti základům práce s výpočetní technikou. Potěšilo mě, že autor poukazuje na zdánlivě primitivní věci, u nichž si dospělí ani neuvědomí, že by dítěti nemusely připadat zrovna jednoduché či jasné. Začíná nácvikem práce s myší, děti se učí klikat tlačítky, jezdit kurzorem po obrazovce, přes malování se dostávají k psaní a úpravám textu a pomyslnou třešničkou na dortu se stává práce na internetu a s komunikačními programy.

Průvodcem učebnicí je kocour, který často přijde s nějakou pomůckou, tipem, jak na věc. Každá kapitola má jinou podkladovou barvu. Dole na jednotlivých stránkách je v tmavší části poznámka pro učitele o tom, co se zde děti učí nebo procvičují.

Ve světlejší části pak najdeme cvičení a aktivity k danému problému. „Pracujeme“ jsou cvičení, při kterých děti něco vytvářejí, „Vyzkoušej“ znamená, že nic nového nevznikne, děti jen objevují nový poznatek a „Tip“ obsahuje doplňující informace, případně rady a doporučení, jak něco udělat jinak, nebo si usnadnit práci (např. tip, jak nastavit myš pro leváky).

K učebnici si lze na stránkách nakladatelství stáhnout doprovodné materiály, které děti používají k procvičování a na které učebnice odkazuje. I tyto materiály se mi líbí, jsou pro děti srozumitelné a hlavně navazují na text v učebnici.

Jediné, co mě při čtení zarazilo, je pracovní prostředí Windows 7. Mám totiž pocit, že spousta lidí tuto verzi ještě stále nepoužívá, často se mi stává, že mnou odeslaný soubor, uložený v novější verzi programů, nemůže příjemce otevřít. Je to právě z toho důvodu, že používá ještě starší verze. Ale na druhou stranu chápu, že učebnice musí být aktuální a nezbývá než doufat, že školy používají k výuce nejnovější programové vybavení.

Učebnice je plná pěkných obrázků, většina je jich účelových, doplňujících učební text, ale najdeme tu také ilustrační obrázky, které jsou vtipné a milé.

Učebnice se mi líbí jak po obsahové, tak po vzhledové stránce a dovedu si představit, že bych jednou děti podle ní informatiku učila. Určitě si myslím, že stojí za nahlédnutí i pro rodiče, kteří stejně jako já tápou, co je vhodné děti na počítači naučit (kromě pouštění her a psaní emailů 🙂 )


Informatika pro 1. stupeň základní školy

Vydalo nakladatelství CPress

Autor: Jiří Vaníček
Počet stran: 88 stran
Formát: 148×210 mm – brožovaná lepená
Vyšlo:15. 08. 2012

Knihu Informatika pro 1. stupeň základní školy si můžete objednat například zde.

Ukázkovou kapitolu si můžete přečíst zde.


Nakladatelství CPress pružně reaguje na vzrůstající popularitu oborů v oblasti odborné a populárně-naučné literatury. Systematicky tak rozšiřuje svou knižní nabídku zejména v oblastech knížek pro nejmenší, cestování, historie a military, hobby, auto-moto, zdraví a životní styl, příroda a zahrada, umění a kultura a technika a věda.

Novým knižním oborem, který si už pevně vydobyl své místo v našem nakladatelství, jsou kuchařky, jak pro dospělé tak i pro děti.