Školní batohy pro drobné děti: Jak vybrat ten správný?

Výběr batohu je velká událost. Děti jsou z ní nadšené, rodiče už trochu méně. Nabídka je široká a je těžké se v ní vyznat. Jak zvolit ten jediný a správný batoh? Zvláště, pokud ho vybíráte pro drobné dítě? Máme pro vás pár tipů, na co se zaměřit.

Při výběru školního batohu pro malé a drobné děti existuje hned několik kritérií, které by vás měly zajímat. Patří mezi ně především váha batohu, tvar a řešení ramenních, bederních a pánevních popruhů.

Váha školní tašky

Na začátku se zamyslete nad tím, co všechno bude vaše dítě v batohu nosit. Aby nedocházelo k přetěžování zad, neměla by váha batohu i s obsahem přesáhnout 1/10 váhy dítěte. Hledejte tedy co nejlehčí batohy. Lze sehnat i takové, které váží pouhých 750 gramů. Nejvhodnější váha je okolo 900 gramů.

V batohu by pak dítě mělo nosit jenom nezbytně nutné věci jako pár učebnic, penál a lahev s pitím. Úbor na tělocvik lze schovat do kapsáře u lavice nebo do skříňky. Hračky a zbytečnosti, které děti rády do batohů ukrývají, nechte doma.

Tvar batohu hraje roli

Tvar batohu je samozřejmě nejenom estetickou záležitostí, ale má vliv i na rozložení váhy obsahu. Pokud je batoh vyšší než širší, váha se optimálněji rozloží a páteř se tak méně zatěžuje.

Ramenní, hrudní a pánevní popruhy u batohů

Důležitým kritériem jsou i různé popruhy. Dobrá školní taška nebo aktovka by měla mít dobře propracované hrudní, pánevní a ramenní popruhy. Hrají totiž významnou roli.

Ramenní popruhy by měly být maximálně 4 cm široké. Menší děti mohou mít pocit, že jim batoh ze zad sklouzává. Pokud tedy máte možnost, nejprve školní tašku vyzkoušejte. Nechte dítě se předklonit, skákat nebo běhat, abyste si ověřili, že na zádech dobře sedí.

Hrudní a bederní pásy pak slouží k tomu, aby se váha batohu vhodně rozložila. Zátěž se díky nim přesune z oblasti ramen do stabilní oblasti pánve.

Hliníkový zádový systém

U batohů pro drobné děti jistě oceníte i hliníkovou konstrukci, která pomáhá šetřit záda. Hliníkový rám totiž udržuje pevný zádový systém a batoh se tak „nebortí“.

Výše zmíněné parametry tak mějte při koupi nového batohu vždy na paměti. Výběr barvy a motivu pak nechte na vašem školákovi. Batoh sice musí být kvalitní, zároveň by to ale pro vaše dítě měla být láska na první pohled.