První třídou s VD – První vysvědčení

A je to tady! Naši prvňáčci už mají za sebou rozdávání svého prvního vysvědčení! A samozřejmě si užili i první malé prázdniny! Byla jsem tedy zvědavá, zda děti dostávají v první třídě jen jednu velkou známku za všechny předměty, nebo se již ve všech školách známkuje za každý předmět jednotlivě? Určitě nepřehlédněte alarmující zprávy od Danasi! Snad se už nikomu nic nestane!
Péťa se chystá na operaci, budeme držet palce, aby vše dobře dopadlo!

Jaké tedy bylo vysvědčení?

Cokynalda – Verunka

Měla jsem slzy radosti v očích z mojí šikulky:-) Na vysvědčení samé jedničky a výborně klasifikovaná i ze všech zájmových kroužků:-) Doma na ní za odměnu čekala vysněná panenka, kterou jsme jí s tatínkem koupili:-) A následující den byla za odměnu se mnou na obědě a vzala jsem ji ke kadeřnici a je z ní velká slečna – nějak mi v tom novém účsu dospěla:-)
Ale během týdne se Vrunka ve škole asi hodně nudila:-) Vygumovala si svým zázračným perem část podepsaného domácího úkolu:-) v dalším úkolu, co psali ve škole, vygumovala všechna U ve slově umí a na následující stránce psala, ne rovnou čarou, ale dělala vlnky místo slova SUP, byl prostě vlnitý SUP:-) Vysvětlili jsme jí to, ale ve skutečnosti jsme se s tatínkem moc dobře pobavili a s paní učitelkou následně taky:-)
Celkově vzato: úžasný týden:-)
P.S. dnes ráno plakala, že chce jít do školy:-)

Danasi – Eliška

Máme za sebou pololetní vysvědčení. Ve středu dostala Eliška vysvědčení v hudební škole a dostala dvě jedničky. Ve čtvrtek šli děti do kina do města. Vrátily se kolem půl jedenácté a dostali vysvědčení. Neměli jsme jednu jedinou známku, ale sedm jedniček a 30 smajlíků. Adéla donesla také vysvědčení a i v maturitní třídě má samé jedničky.  Chce se mi říci opět má samé jedničky. Sama konstatovala, že je to už nuda, ale prý se s žádnou jinou známkou nechce kamarádit.

Musím se vrátit k minulému týdnu a mému psaní. Sice jsem psala do komentářů, ale nevím zda jste četli. Tak policie již pokročila v pátrání. Je to ta samá skupina, co na podzim byla v jiné části okresu NJ. Jen změnili auto, jsou to dvě ženy a jeden muž. Na rovinu, takto unesené děti jsou prodány na orgány. Je vám zle???? Musím se přiznat, že mě ano.

Nuninko,POZOR JEZDÍ PO CELÉM OKRESE NJ.

EE – Victoria Ela

Tak je to tady – první školní vysvědčení !! No bylo krásné…samé jedničky. Děti dostaly jedničku z každého předmětu, ne jen jednu velkou, takže se tam skvělo osm bičů (včetně chování samozřejmě) :-)) K tomu dostala Vikinka ještě „Pochvalu třídního učitele“ za vzorné chování a plnění školních povinností a pomoc spolužákům. Paní učitelka si dala ještě tu práci, že každému školáčkovi napsala i slovní hodnocení, které bylo dost osobní, šité právě na míru, ve kterém bylo i dost emocí…např. o tom, jaké to bylo, když Viki přišla do školy poprvé – že byla jen vystrašeným kuřátkem plným obav, co se bude dít, a jak se vše za půl roku změnilo a jak si s tím skvěle poradila, že nyní je z ní už opravdová školačka. Něco o tom, že škola je skutečná práce a mnoho povinností, ale ten kdo se snaží a chce poznávat svět, má krásnější a zajímavější život. Vidí kolem sebe mnohem více věcí, má kupu přátel,….atd., a že se neučí kvůli rodičům či p. uč., ale kvůli sobě, jaké je to fajn objevovat svět a zkoušet nové věci….atd. No má to paní učitelka moc krásně napsáno – dokonce tak, že když jsem to poprvé četla Viktorce nahlas, tak se mi stáhlo v krku a vykulily se mi slzy! Sice jsem na oslavu chtěla vymyslet něco originálnějšího, ale protože jsme všichni načatí nějakou virózou, tak to skončilo klasicky na hranolkách a dortíku v kavárně, ale chodíme tam vyjímečně, tak byla spokojená, protože si opravdu mohla vybrat, co chtěla 🙂 Doma pak byla ještě menší oslava s dalšími členy rodiny, kde jsme ji vyjádřili, jak moc jsme na ni pyšní a dostala knihu a obruč hula hop, kterou si moc přála. 🙂

Králíček4 – Dominik

Tak a první pololetí je za námi,dětičky již umí hodně písmen a dokáží ledacos přečíst,v matematice počítáme do 10.Je vidět,jak s postupujícím časem jsou stále chytřejší a víc toho umí.

Čtvrtek byl dnem vysvědčení a já si mnoho iluzí nedělala,ale byla jsme mile překvapená.Dokonce mě překvapilo,že už děti v pololetí nedostali jednu velkou známku,ale každý předmět byl oznámkován zvlášť.Proto my měli sedm jedniček + jednu z chování,takže si jich Dominik napočítal celkem osm.Nedělám si veliké naděje,že koncem roku to bude stejné,ale nikdy jsem vysvědčení nehrotila,během pololetí jsme vždy viděla jak na tom děti jsou a vysvědčení bylo už jen jako celkové shrnutí.

Zárověň děti dostali do žákovské vlepeno slovní hodnocení a upozornění na to v čem je dobré přidat.U nás jsou to klasicky anglické slovíčka,procvičování čtení a počítání bez prstů.No máme to komplikované našim autismem,protože co si navykne se těžce přenaučuje,to znamená naučil se číst po slabikách a počítat na prstech a nyní to stále plně chce využívat jak byl naučený.No nebudu to lámat přes koleno a budu doufat,že vše v rámci možností budeme zvládat dál.

Ksalavova – Kačenka

Tak je tady první vysvědčení. Na to jak to Kačence ve škole nějak zvlášť nešlo, tak s vysvědčením jsem spokojena. Až na český jazyk, z kterého má dvojku, tak má samé jedničky. Fanoušek má ve třetí třídě samé jedničky, ten nám dělá velikou radost. Každé dítě je jiné a Kačence to hold tak nejde, jako Fanouškovi, ale bereme je úplně stejně.

V pátek měli pololetní prázdniny a hned nám na to navazují jarní. Takže tento týden bude bez učení, jen samé volno. Děti jsme dali k babičce a já a manžel máme chvilku volna bez dětí. Týden se ale přehoupne a zase budou doma.

Také jsme chtěla napsat, že nám Ústecký magistrát poslal šeky na podporu dětí ve sportovních kroužcích a to v hodnotě 1600,- Kč na dítě. Šeky jsme odevzdali vedoucím kroužků a mohou dětem koupit nějaké to vybavení.
Pozdravuji všechny maminky a věřím, že s vysvědčením byly stejně spokojené jako já.

Ludlinka – Terezka

Ahoj všem. Tento týden byl kratší a hlavně ve znamení čtvrtečního vysvědčení.
Děti hodně opakovali, počítají do 9 a přibylo písmeno Š a K.
Žákovskou mají popsanou až do konce ledna, dokonce chyběli paní učitelce
i nějaké řádky, protože psala do hodnocení.Děti mají hodně procvičovat nepřipravené čtení.
Každý den píšou diktáty a prověrky z matematiky.Dostali i úkoly na prázdniny, i když šlo jen
o jeden den, paní učitelka jim toho dala tolik, jako by měli být doma minimálně týden.

Majulka – Péťa

Ano, tak je to tady. První vysvědčení našich prvňáčků. Péťa se mě ve středu ptal, co je  vlastně to vysvědčení, tak jsem mu šla ukázat náš archiv. Jelikož jsme pětičlenná rodina a Péťa je z nás nejmladší, je náš archiv vysvědčení docela obsáhlý. Všichni jsme měli samozřejmě v prvním pololetí první třídy jedničky, a tak Péťa měl trochu strach, aby obstál. Ale samozřejmě vše dopadlo dobře a Péťa měl stejně jako všichni v jeho třídě samé jedničky. Takže měl radost, ale hlavně z toho, že má jedničku i z výtvarné výchovy.
Bohužel prázdniny Péťa strávil s tatínkem doma, protože už zase kašle a posmrkává. Už před vánocemi dostal rýmu, pak kašel a jen tak tak, že se do nového roku z toho trochu dostal. Ale po týdnu ve škole už zase posmrkával. Nějak se nemocí nemůžeme zbavit.

Navíc máme ještě jeden zdravotní problém. Před dvěma lety jsem objevila u Péti tříselnou kýlu, kterou mu ihned operovali. Minulý týden jsem ho prohlížela a objevila jsem jí na druhé straně. Takže nás 20. února zase čeká operace, pak 14 dní doma a téměř 2 měsíce bez větší fyzické zátěže, takže Péťa bude muset být nějaký čas bez nejoblíbenějšího předmětu, a to tělocviku. A to od polovičky února měli začít chodit na kurzy bruslení, na což se  Péťa velice těšil. Byl z toho docela hodně smutný. A ještě smutnější byl, když zjistil, že bude muset opět do nemocnice. Za poslední dva roky už tam bude po čtvrté, takže chudinka ví, co ho čeká.
Přeji všem prvňáčkům úspěšný start do druhého pololetí a ať se vše daří.

Miney777 – Kristýnka

Nějak nám to letí, a tentokrát je tu už příspěvek o prvním vysvědčení 🙂
Tento týden byl plný očekávání – čekali jsem, jestli nakonec děti budou či nebudou nemocné, čekali jsme na první vysvědčení, také byl tak trošku bilanční. Co všechno jsme – vlastně Týnka – během uplynulého roku musela zvládnout. A já si myslím, že toho bylo docela dost. Musela si navyknout chodit dřív spát, musela si zvyknout mít disciplínu, kterou ve školce neznala. Také se musela sžít s novým kolektivem – ale z toho jsem strach neměla, polovina třídy je ze stejné školky. Také se naučila poznávat písmenka jinak než byla zvyklá – nejdříve samostatně, potom ve slabikách, a nakonec v celých krátkých slovech – a dnes? Už si čte sama knížky. Naučila se též vidět 3 rozměrně v matematice, naučila se logicky uvažovat a přemýšlet nad svou prací. A nakonec – naučila se psát – a já myslím, že už jí to jde více než dobře.

Nebudu tentokrát popisovat, jaký byl tento týden ve škole jako celek, ale jaký byl ten „sváteční den“. Dopoledne se trošku učili, pak měli to posezení v cukrárně – měli ovocný pohár, bez zmrzliny, se šlehačkou a posypkami – Týnka byla nadšená 🙂 Vydržela jsem to, a neřekla jí to 🙂 Vysvědčení si pak předávali ve třídě, a dostali k tomu knížku Kotě z Kocourkova – do které jim paní učitelka napsala věnování.

A jaké, že to první pololetní výzo bylo? 🙂 To máte v obrázcích, já jen prozradím že jsem na ní moc pyšná 🙂 Dostala od nás dáreček – ne za samotné vysvědčení a známky na něm, ale za tu práci, kterou odvedla.

A malá perlička  – u nás ve třídě padaly i dvojky z chování – ale u těch, kterých se to týká, se vůbec nedivím.

Myšička1407 – Vašík

Zdravím všechny, tak je za námi pololetí. Vašík si domů hrdě přinesl samé jedničky, jako většina dětí z jeho třídy. K vysvědčení jim paní učitelka ještě vložila list s pochvalou. Byli jsme na něj patřičně hrdí 😀 Učíme se psát písmenko k a čteme h. počítáme do 9.
V pondělí byli děti prvních tříd v loutkovém divadle na čtyři pohádky s vlky za vrátky. A moc se jim to líbilo. Na víkend jel za babičkou a za odměnu byli v kině. přeji všem klidný týden, některým dětem krásné prázdniny a dalším dětem co teprve na prázdniny čekají úspěšný pobyt ve škole.

Nuninka – Nathaniel

Největší událostí mynulého týdne bylo určitě vysvědčení. Naty se na něho moc těšil.A jak dopadlo?Moc dobře. Náš malý (velký) prvňáček přinesl domů na vysvědčení sámé jedničky. Radost měl opravdu velikou.
Kromě toho byl ve škole zápis prvňáčků a děti měli v tělocvičně výstavku svých prací. Bylo to moc hezké.Naty se těší až půjdou do školy i kamarádi, kteří měli odklad. Ve škole se i přes uzavřené známky děti učily. Četly, psali a počítaly.
Naty už umí přečíst všechna písmenka, přestože se všechny ještě neučily. 🙂
Čtení a matematika ho baví ze všech předmětů nejvíce. Zato nemá moc rád hudební výchovu.
Od února začnou jezdit na bazén. Tak budou mít změněný rozvrh hodin. Místo Tv bude plavání a trošku jim to překopou a po ukončení plavání zase. 🙂 Začíná druhé pololetí a já doufám, že to Natymu půjde ve škole, stejně dobře jako do teď.
A nejenom jemu, ale všem prvňáčům přeji všechno nejlevpší v druhém pololetí. 🙂

PetraO – Štěpánka

Tak máme první půlrok školy za sebou.., řekla bych, že úspěšně. Ve čtvrtek Štěpánka přinesla ze školy svůj první výpis z vysvědčení a s taťkou mi pak do práce volali, aby se mi pochlubili, že má samé jedničky…a taky jednu dvojku. Příbuzenstvo docela pobavilo, že ta dvojka je z češtiny, zatímco z angličtiny má jedničku (samozřejmě všichni víme, jak angličtina v první třídě tak nějak vypadá, na rozdíl od češtiny, kde děti musí opravdu pilně zapracovat :-)). Nejvíc mě  těší, že stále není znechucena a stále se ráda učí, i přes to, že jí to  někdy nejde úplně nejlépe.
Děti od nás za vysvědčení (ať už bylo jakékoli) dostaly pendrek. Respektive každý velký balíček ovocných pendreků, běžně to nekupuji, ale vím, že to mají rády.
A co jinak? Např. k písmenkům přiřadili mezi jiné i písmenko „R“ a máme problém. Štěpánka totiž „R“ stále neumí, místo „R“, pokud se snažila, říkala „L“ , což logopedka schvalovala, že je to moc dobrý základ. „L“ tedy ještě také nemá na 100 procent úplně vypilované v běžné řeči, ale když čte, tak si dává záležet a „L“ vysloví vždy krásně a bezchybně..Teď začala odmítat vyslovovat místo „R“ “ L“-s paní učitelkou jsem o tom nemluvila, ale Štěpánka říkala něco o tom, že nemůže číst místo „L“, když je tam „R“, že jí snad na to měla něco paní učitelka i říci… Každopádně jak začali s „R“ objevila to zadní, ráčkovací „R“ a nedá si vysvětlit, že to není ono (i když ho ještě nevyslovuje pořád)…Tak snad k němu časem (když si vzpomenu, jak dlouho jsem ráčkovala já…), jen jsem doufala, že „R“ přeci jen začne vyslovovat správně a tomu ráčkování se vyhne…
Po poletních prázdninách se těšíme příští týden na jarní (jé, jaro už se blíží) prázdniny, tedy děti se těší, my dospěláci žádné prázdniny nemáme a pak snad dobře naladěni na zbytek školního roku.

Pvosa – Simonka

Tento týden byla Simonka na svém prvním lyžařském výcviku. Jelikož jsem ještě 3 týdny na rodičovské dovolené, tak jsem s mladší dcerou vyrazila také.denní program byl v 7:30 budíček, 8:00 snídaně, 9:00 odchod na sjezdovku, kolem 12:00 návrat ze sjezdovky, 12:30 oběd, 14:00 odchod na sjezdovku, kolem 16:30 návrat ze sjezdovky, svačina, 18:00 večeře, 19:00 večerní program – soutěže týmů (v pátek karneval) a kolem 21:00 večerka. Nejezdíme na hory lyžovat, tak se to první dny učila. Ale koncem týdne už jezdila po sjezdovce úplně sama.
Týden utekl jako voda. Myslím si, že si ho děti parádně užily – lyžování, sáňkování, soutěžení, hry a hlavně prima kamarády.

 

 

Článek je součástí projektu První třídou s VD.
Pozn. redakce: Texty maminek neprošly redakční úpravou.