První třídou s VD – další povídání ze života prvňáčků

Přinášíme vám další zpravodajství ze tříd našich malých prvňáčků. Věřte nebo ne, tento článek je už dvacátý. Děti nadále spokojeně pracují ve svých třídách a těší se na blížící se první vysvědčení. Alternativka má pro vás moc hezkou zprávičku – gratulujeme! Miney777 nám vyfotila písanku Kristýnky a musím říct, že takto krásně bych to určitě nenapsala. Krásnou jedničku si Kristýnka určitě zaslouží! Nuninka se byla podívat na ukázkovou hodinu do třídy, dětem se dařilo dobře, jen paní učitelce se stal malý trapas. Nějak si to nedokáži v reálu představit, jde sice o drobnost, ale i tak by určitě měla paní učitelka příště lépe počítat a když už chce děti odměnit, měla by mít nachystáno pro všechny. Více se dočtete už sami.

Hezké čtení a Elišce přeji brzké uzdravení!

Alternativka – Zuzanka

Zuzance a Bětce se v pátek 17. ledna narodil brácha Kubík. Tak je  toho teď hodně nového a hlavně si musíme zase zvykat na nový  režim. Zatím jen odpočíváme. Teď nás čeká první  přezkoušení, myslím, že to nebude problém, protože Zůza  pořád tak nějak něco dělá a první učebnici matiky máme  poctivě vyplněnou (i když to někdy jsou hódně jednoduché  příklady). Tu pro druhé třídy máme koupenou, ale ještě jsme  nezačaly. Už umí pár psacích písmen, vždycky tak nějak podle  nálady. Zuzanka je kutil, pořád něco vymýšlí a kombinuje,  hodně jí teď baví malování pastelkami, maluje hodně princezny a  dinosaury. Rozhodla se také namalovat svojí první knihu, tak jsem  jí rozstříhala pevnou čtvrtku na čtvrtiny a během jednoho  večera namalovala jednotlivé obrázky. Ještě zbývá dopsat texty  – nechám jí nadiktovat celou pohádku a přepíšu jí v počítači  – a necháme jí zalaminovat. Je o červené karkulce s křídly.

Danasi – Eliška

Tento týden byl pro nás krátký. Stačily jsme se naučit další nové písmenko. Eliška podstoupila speciální lekci ve flétně – neb její spolužačka byla nemocná. Paní učitelka měla tedy na ní čas, alespoň doháněli, co zameškala, když byla v nemocnici.
Večer Eliška ulehla s horečkou a je nemocná. Od té doby jsou u nás velké slzy, neb tento týden mají ve škole maškarní bál a Eliška se již moc těšila. To je pro tento týden vše, nemocní nemají o čem psát.

Cokynalda – Verunka

Tento týden už počítáme do 9 a příští by jsme měli začít s 10 🙂
Navíc během týdne přibývá tolik nových a nových písmenek, ať už ve slabikáři nebo v písance, už nemám přehled, ale poslední psané bylo malé N a velké a malé Z 🙂
🙂 máme první dvojku v notýsku – z prvouky:-) ale radost mi to z mojí šikulky nekazí:-) Holt se nepovedlo, to se někdy stává:-)

Ksalavova – Kačenka

Tento týden se nic zvláštního nepřihodilo. Děti chodí poctivě do školy a ani nemarodí. Kačenka byla sice nastydlá, ale nebyl důvod zůstat doma.
Blíží se nám vysvědčení, tak ve škole píší půlroční testy, které budou ještě zahrnuty do konočné známky. Kačenka má již klasifikace uzavřenou, protože paní učitelka jela se staršími žáky na lyžařský výcvik, tak známky již uzavřela. Nyní mají záskok. Také se blíží jarní prázniny, mají je hned po vysvědčení. 31.1. mají pololetní prázdniny a pak hned jarní prázdniny.

Miney777 – Kristýnka

Druhý školní týden v roce 2014 utekl jak voda, a je tu další příspěvek do našeho projektu, který se blíží ke své polovině. Ani se nenadějeme, a bude vysvědčení 🙂 Naše třída se mi zdá, že tak nějak krásně proplouvá, děti už krásně čtou, počítají do 11, z písmenek jim chybí už jen pár – C, H, B, F, G, Č, CH. Jen teda mě překvapuje naše angličtinářka – od začátku roku jsme dostaly 2 DÚ – zpětná vazba nijaká, a tento a minulý týden měly děti svou třídní – angličtinářka má nemocné dítko. Na třídních schůzkách jsme probírali, že z AJ nemáme žádné informace, že ani pořádně nevíme, co vše by děti měly umět. S pí uč. jsme se domluvili, že nám v učebnici zakroužkuje, co by děti měly mít hotové – a co nemají, ať doma doděláme – k mému překvapení toho bylo dost 🙁 Ale co mě nejvíce překvapilo – tak že by měly umět asi 60 slovíček :-O Padla mi brada – protože ty prostě do Týny za týden nedostanu 🙁 Tak jsem zvědavá, z čeho že vlastně děti budou v pololetí klasifikovány 🙁 No, necháme se překvapit… Zatím se mějte krásně 🙂

Nuninka – Nathaniel

Tento týden byla ve škole ukázková hodina našich malých prvňáčků. Podívat se také přišly předškoláci, kterí půjdou na konci měsíce k zápisu a letos jich bude 19. Což je teda hodně.
Prvňáčků je tento školní rok 11. Děti nám ukázali jak krásně zvládají písmenka a pak také slabiky. Ukázková hodina byla vlastně jenom čtení a skládání slabik.
K obrázkům musely děti přiložit slabiku, která je v tom slově. Pracovalo se s interaktivní takulí. Spojování slabik s obrázky, luštění křížovky. Bylo vidět, že děti nejsou na interaktivní tabuli moc zvyklí, takže jí ve třídě asi zatím moc nepoužívají. Ale to vůbec nevadí, protože děti si s tím poradily. Paní učitelka teda měla problém větší. Připadalo mi, že tužku držela v ruce poprvé. Slabiky se děti také učí hledat a skládat na takových plastových kostkách. A také jim to šlo moc pěkně. Na písmenka ještě mají takovou pomůcku. Písmenka jsou ušitá z látky a vycpaná. Přestože jim je paní učitelka občas ukázala naopak, prvňáčci se nespletly. 🙂 Nakonec nám děti ukázaly jak se před psaním rozcvičují a pak cvičně napsali jeden řádek v sešitě. Takže, když to shrnu, děti to zvládly na jedničku, jenom paní učitelka to trochu pletla. 🙂 A nakonec nastal menší trapas, kdy při rozdávání odměny nevyšel na všechny bonbón. Bylo vidět, že některé děti to trochu mrzelo.

Děti se toho naučily opravdu hodně. Už umí číst, psát a počítat a jsou na to patřičně hrdi. 🙂

Článek je součástí projektu První třídou s VD.
Pozn. redakce: Texty maminek neprošly redakční úpravou.