Prázdninové učení

„Hurááá, mám prázdniny!“… „No, na to teda zapomeň!!! Čtyřka z matiky, z češtiny jsi málem propadl a to už nemluvím o té němčině!!! Celé prázdniny se budeš učit!“  I když jste nepronesli tuto větu a Vaše dítě přece jen mezery ve vzdělání má, je vhodné se s dětmi o prázdninách učit??? Klasické „biflování“ určitě NE!!! Protože…

To, že dítě má špatný prospěch a v něčem mezery, víte přece již dávno. Za dva měsíce nedoženete to, co jste s dítětem promeškali během školního roku. Minimálně 2x do měsíce podepisujete žákovskou knížku a dohlížíte na domácí přípravu dítěte na vyučování. Pokud v žákovské knížce hledáte jen místo pro pravidelný podpis a neučíte se s dítětem a ani nedohlížíte na přípravu do školy, pak byste měli nejdříve zpytovat svoje svědomí!!!

„Dětský organismus potřebuje ke zdravému fungování relaxovat, na čas se oprostit od myšlenek na výuku i od učiva samého. V plné míře je dobré takový odpočinek dětem dopřát alespoň v první polovině prázdnin,“ doporučuje psycholožka Ivana Jakešová.

V dobré víře, aby se dítě nenudilo, mu naplánujete každou prázdninovou minutu. POZOR i na takové to prázdniny… poznávací dovolená, tábor s výukou cizího jazyka, sportovní soustředění atd.  Takto naplánované dva měsíce volna můžou vést k únavě jak fyzické, tak především psychické. Děti nemají dostatečný prostor pro svoje „vlastní minuty oddechu“. Je to v podstatě podobná zátěž pro dítě jako ve školním roce.

Takže i v tomhle případě platí zlaté rčení: „Někdy méně, znamená více!!!“

Zde je několik zajímavých nápadů, které doporučují psychologové společně s učiteli, jak děti zábavnou formou „učit“ i o prázdninách.

– posílejte pohledy ze všech výletů, které budou psát jen děti
– dítka ať Vám píší z táborů
– děti si mohou psát deník z vašeho společného putování
– společná prázdninová četba, kdy se ve čtení budete s dítětem střídat
– dítě Vám může zkontrolovat účet z nákupu nebo spočítat, kolik knedlíků má táta na talíři
– starší mohou spočítat, za jak dlouho při určité rychlosti dorazíte do cíle plánované cesty nebo výletu
– v autě si zahrajte slovní kopanou nebo si můžete přezpívat všechny písničky o zvířátkách
– v lesním kvízu poznávejte stromy a zvířata
–  zajděte do muzea a potom si povídejte, co jste viděli a kdo si pamatuje víc zajímavostí
– v restauraci si objednávejte jen z anglického/německého menu
– prázdninový zeměpis a dějepis si děti osvěží např. výlety po hradech a zámcích

Půlku prázdnin již máme za sebou, a tak pomalu děti můžete připravovat na nový školní rok třeba i tak, že s nimi půjdete nakupovat školní pomůcky, jako jsou např. obaly na sešity a učebnice, psací a výtvarné pomůcky a spoustu dalších školních potřeb. Společně s dětmi si prolistujte nové učebnice a povídejte si o minulém školním roce.  Povídejte si o tom, jak se loňské učivo podobá či nepodobá tomu novému… Můžete zavzpomínat i na vaše dny ve školních lavicích a přiblížit dětem, co jste v té či oné třídě probírali vy.

Všem dětem přeji krásný zbytek prázdnin a vám rodičům pevné nervy do nového školního roku 🙂