Matematika trochu jinak

Matematika bývá strašákem většiny studentů už řádky let. Těžko soudit, kdo je na vině. Jednou z cest k probuzení zájmu o tuto vědu mohou být knihy, které ukáží vědu z jiné strany. Mezi ně nepochybně patří Hravá matematika, kterou vydalo nakladatelství Edika.

Matematické zajímavosti pro zvídané, podtitul díla Radka Chajdy, mne přilákal k přečtení knihy, kterou by většina mých spolužáků zřejmě potřebovala v době našich studií. Dlouho na trhu chybělo cokoli, co by umožnilo nejen tuto vědu, ale i další, vidět z jiného úhlu pohledu. Praktického, zábavného, hravého, barevného. Nikoli jen jako nic neříkající čísla, věty, vzorce a čáry.

Radek Chajda, autor knihy a absolvent odborného studia fyziky a učitelství matematika-fyzika, není v oblasti hravé vědy žádný nováček. Titulu Hravá matematika (Hříčky s plochami i křivkami, úhly, čísly a šiframi) předcházela řada knih se zaměřením nejen na matematiku, ale i fyziku. A dle mého názoru svoji učitelskou praxi na druhém stupni základní školy dokázal v publikaci výborně zužitkovat.

Tematicky je kniha rozdělena do osmi bloků: Hrajeme si s tvary a křivkami, Hrajeme si s klasickou matematikou, Hrajeme si s čísly, Hrajeme si s šiframi, Hrajeme si s geometrií, Hrajeme si s posloupnostmi, Hrajeme si s funkcemi a Hrajeme si s výpočetní technikou. V obsahu se čtenář dočte, pro jaký ročník jsou jednotlivá témata vhodná, což umožňuje zaměřit se na to, co už žák či student ve škole probíral.

Jednotlivá témata jsou podávána srozumitelně, text je hojně doplněn ilustracemi, které podporují pochopení tématu. Čtenáři nejsou překládána jen fakta, ale je vybízen k aplikování popsaných jevů v praxi. Za pomocí jednoduchých pomůcek si tak může ozkoušet Moaré efekt, šifrování, nebo prstovou kalkulačku pro násobení devíti.

Brožovaná publikace Hravá matematika mne svým obsahem i zpracováním tématu velmi potěšila. Splnila očekávání, dokonce je i předčila. Zvídavému čtenáři rozšiřuje obzory, pomáhá aplikovat nabyté znalosti v úlohech ze života. Není učebnicí, která by diktovala, co se má naučit. Je spíše rádcem a kamarádem ve volných chvílích. Přirozeně vzbuzuje zájem o téma a chuť ozkoušet si jednotlivé úlohy.

Dle autora je kniha určena mladým od 11 do 15 let. Horní věkovou hranici považuji osobně za troufalou. Hravou matematiku bych doporučila nejen studentům druhého stupně základní školy nebo nižšího gymnázia, ale i dospělým čtenářům. Inspiraci k probuzení zájmu o předmět zde najdou jak rodiče, tak učitelé.

Ve školství se často mluví o nezájmu studentů učit se. Jsem přesvědčena o tom, že pokud by kantoři dokázali zaujmout tak, jako Hravá matematika mne i mého manžela, který s nadšením text četl se mnou, bylo by školství na dobré cestě. I z tohoto pohledu bych tedy titul doporučila studentům pedagogických fakult, začínajícím i zkušeným lektorům, kteří mají chuť učivo žákům obohatit a přiblížit. Pokud se v přínosech tohoto díla nepletu, tak za pár let bude tato kniha kamarádem i mému synovi.

Autorovi, Radku Chajdovi, děkuji za pěkné dílo a přeji ještě mnoho vydaných publikací!


Hravá matematika (Hříčky s plochami i křivkami, úhly, čísly a šiframi)

Vydalo nakladatelství Edika

Autor: Radek Chajda

Počet stran: 128
Formát:
167×225 mm – brožovaná lepená
Edice: Hravá věda
Vyšlo: 09.05.2012

Knihu Hravá matematika: Hříčky s plochami i křivkami, úhly, čísly a šiframi si můžete objednat například zde.

Prolistujte si knihu! – zde.


Nakladatelství Edika představuje širokou nabídku knih, které jsou určeny nejen pro děti a mládež, ale také jejich rodiče a pedagogy. Moderní učebnice sledující trendy ve vzdělávání pro všechny věkové skupiny a stupně pokročilosti. Knižní portfolio nakladatelství Edika zahrnuje nejen ucelené řady jazykových učebnic, vysokoškolské učebnice, učebnice pro technické obory, odborné slovníky či dvojjazyčné verze známých literárních děl, ale také bohatou nabídku publikací a pracovních sešitů pro rozvoj schopností a dovedností dítěte, jeho předškolní i školní přípravu.

Součástí knih jsou rozmanité přílohy jako například oblíbené zvukové nebo multimediální CD či DVD nosiče, které jsou v případě jazykových učebnic a příruček namluvené rodilými mluvčími.